Στα χαρακώματα η Ρώμη - Συναγερμός στην Αθήνα
Και τώρα τι; Η ιταλική κυβέρνηση αποφάσισε να μην τροποποιήσει τις προβλέψεις του Προϋπολογισμού της, οι αγορές από χθες εμφανίζουν νευρικότητα με μόνο παρήγορο γεγονός τη διαφαινόμενη συμφωνία για το Brexit και η Αθήνα κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα, χωρίς να τολμάει να χαρεί τα θετικά μαντάτα από το μέτωπο των συντάξεων και του φετινού υπερπλεονάσματος.
Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς, που σκαρφάλωσε πάνω από το 4,4% πριν καν απαντήσει η Ρώμη στις Βρυξέλλες, δεν αφήνει καμία αμφιβολία ότι όσο θα συνεχίζεται ο ιταλικός «πόλεμος», τα ελληνικά χαρτιά θα υφίστανται πίεση. Προβληματισμός έντονος επί του παρόντος δεν υπάρχει, καθώς όπως έχει γράψει το economistas, ο σχεδιασμός δεν προβλέπει νέα έκδοση παρά μόνο μέσα στο πρώτο 3μηνο του 2019. Ωστόσο, το σενάριο της κρίσης διαρκείας- όπως συνέβη με την Ελλάδα το πρώτο εξάμηνο του 2015- προκαλεί νευρικότητα, αφού σε μια τέτοια περίπτωση κατ’ αρχάς θα πάει περίπατο ο σχεδιασμός εξόδου στις αγορές.
«Αν καταρρεύσει η Ιταλία, δεν βγαίνουμε» σημειώνουν λακωνικά στο economistas πηγές κοντά στη διαδικασία των επόμενων εκδόσεων, ωστόσο αυτό που «καίει» το οικονομικό επιτελείο είναι ότι στο σενάριο της μετωπικής σύγκρουσης Ρώμης- Βρυξελλών- «κόντρα α λα Βαρουφάκη» λένε κάποιοι σκωπτικά- θα επιδεινωθούν οι μακροοικονομικές παραδοχές, πάνω στις οποίες έχει βασιστεί ο επόμενος Προϋπολογισμός.
Σε πορτοκαλί συναγερμό έχουν τεθεί και τα επιτελεία των τραπεζών, όχι μόνο λόγω των σφόδρα πιθανών αναταράξεων στα Χρηματιστήρια εάν κλιμακωθεί η κρίση, αλλά λόγω του ντόμινο που μπορεί να προκαλέσει στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα μια εκτός ελέγχου σύγκρουση της ιταλικής κυβέρνησης με τις Βρυξέλλες, σενάριο που επί του παρόντος δεν χαρακτηρίζεται ως το πιθανότερο.
Δεν πρέπει να ξεχνάει, άλλωστε, κανείς ότι περίπου το 20% του ιταλικού Χρέους βρίσκεται μοιρασμένο σε ιταλικές τράπεζες, μεταξύ των οποίων οι «κολοσσοί» Unicredit και Intesa Sanpaolo, ενώ 44 δις ευρώ ομολόγων του ιταλικού κράτους βρίσκονται στα χέρια γαλλικών και ισπανικών τραπεζών. Επιπλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία της Bank of International Settlements, η έκθεση των γαλλικών τραπεζών στο ιταλικό τραπεζικό σύστημα φτάνει στα 317,3 δις ευρώ και ακολουθούν οι γερμανικές τράπεζες με 87,6 δις ευρώ, οι ισπανικές με 83,9 δις ευρώ, οι ολλανδικές με 30 δις ευρώ.
Οι πιο αισιόδοξοι στρέφουν την προσοχή τους σε κάποιες από τις λεπτομέρειες που διέρρευσαν μετά από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στη Ρώμη. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στην απαντητική επιστολή προς την Κομισιόν δεν αλλάζουν, μεν, οι προβλέψεις του Προϋπολογισμού, αλλά υπάρχουν ρήτρες διασφάλισης των δημοσιονομικών στόχων, όπως επίσης ένας μηχανισμός ελέγχου των δαπανών, που μοιάζει να παραπέμπει στον ελληνικό «κόφτη». Αρκούν, άραγε, αυτά για να αποσοβηθεί η ρήξη;