Σαρωτικοί έλεγχοι για ΦΠΑ εκτίναξαν τα έσοδα
«Καθαρές» υπερεισπράξεις ΦΠΑ 393 εκατ. ευρώ, μέτρησαν στο ΓΛΚ με τη συμπλήρωση του πρώτου πενταμήνου και, σύμφωνα με πληροφορίες του economistas, ο καθοριστικός παράγοντας για την εικόνα αυτή δεν ήταν η ελαφρώς αυξημένη ιδιωτική κατανάλωση, αλλά κυρίως η ασφυκτική πίεση που άσκησαν οι ελεγκτικές υπηρεσίες, υλοποιώντας για πρώτη χρονιά τόσο νωρίς, ένα σχέδιο εκτεταμένων προληπτικών ελέγχων.
Είναι ενδεικτικό ότι στο διάστημα Ιανουαρίου - Μαΐου πραγματοποιήθηκαν περίπου 11.500 επιτόπιοι έλεγχοι σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Επικράτειας, σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων.
Η αγωνία των υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Οικονομικών είναι, πλέον, εάν το «μαξιλάρι», που δημιουργήθηκε σε αυτούς τους πρώτους μήνες του 2019, θα αποδειχθεί αρκετό για να «απορροφήσει» τις απώλειες από τη μείωση του ΦΠΑ σε τυποποιημένα τρόφιμα και εστίαση, οι οποίες κατά τους επίσημους υπολογισμούς θα ξεπεράσουν τα 440 εκατ. ευρώ.
Τα αναλυτικά στοιχεία που δημοσιοποίησε το ΓΛΚ έδειξαν ότι οι εισπράξεις ΦΠΑ, πλην καυσίμων και καπνικών, έφτασαν στα 6,412 δις ευρώ, υπερβαίνοντας κατά 664 εκατ. ευρώ το στόχο. Αν αφαιρέσει κανείς τα 271,6 εκατ. ευρώ από το ΦΠΑ, που αντιστοιχεί στη σύμβαση παραχώρησης του «Ελευθέριος Βενιζέλος», η «καθαρή» υπέρβαση διαμορφώνεται στα 392,4 εκατ. ευρώ, ενώ σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα, οι εν λόγω εισπράξεις είναι αυξημένες κατά 406,4 εκατ. ευρώ.
Οι μετρήσεις της ΕΛΣΤΑΤ έδειξαν ότι στο πρώτο 3μηνο του έτους η ιδιωτική κατανάλωση ήταν αυξημένη κατά 0,8% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο, ενώ οι δείκτες των λιανικών πωλήσεων εμφάνισαν αυξημένο όγκο κατά 3,3% το Μάρτιο, μετά το αρνητικό πρώτο δίμηνο του έτους. Αν και δεν υπάρχουν ακόμα στοιχεία για τον εορταστικό- λόγω Πάσχα- Απρίλιο και το Μάιο, η πρώτη εικόνα είναι ότι η κατανάλωση συνέβαλε αλλά δεν είναι αυτή που έδωσε ώθηση στα έσοδα του ΦΠΑ.
Από την άλλη μεριά, ο σχεδιασμός και η εκτέλεση του σχεδίου προληπτικών ελέγχων από την Πρωτοχρονιά κιόλας, σε κλάδους που ως τώρα δεν είχαν νιώσει την… καυτή ανάσα της εφορίας, φαίνεται ότι ήταν καθοριστικός.
Για πρώτη φορά, για παράδειγμα, πραγματοποιήθηκαν στοχευμένοι- βάσει πληροφοριών και διασταυρώσεων - έλεγχοι σε επιχειρήσεις κι επαγγελματίες, που δραστηριοποιούνται στις κατασκευές κι έτσι η περιβόητη «Επιχείρηση: Μπετόν- Αρμέ» κυρίως στα νησιά των Κυκλάδων, έβγαλε λαβράκια.
Παράλληλα, έγιναν και συνεχίζουν να γίνονται επιτόπιοι στην εστίαση και σε άλλες δραστηριότητες -π.χ. ελαιοτριβεία- με τα συνολικά ποσοστά παραβατικότητας να φτάνουν στο 35- 40%! Ο φόβος του ελέγχου, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές της Φορολογικής Διοίκησης, έφερε μεγαλύτερη αυτοσυμμόρφωση και ακολούθως μεγαλύτερες εισπράξεις.
Εν αναμονή των πρώτων στοιχείων για τον κρίσιμο Ιούνιο, οι ελεγκτικές υπηρεσίες έχουν εντείνει και διευρύνει το πεδίο δράσης τους. Ήδη, από τις 20 Μαίου έχουν ξεκινήσει εκτεταμένοι έλεγχοι σε τουριστικά καταλύματα, με βάση το πετυχημένο μοντέλο των προηγούμενων ετών -διασταυρώσεις στοιχείων και τιμών από πλατφόρμες ενοικίασης, επιτόπιες έρευνες, αντιπαραβολή με περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ- ωστόσο το… colpo grosso θα γίνει με έναν νέο κύκλο στοχευμένων ελέγχων.
Σύμφωνα με πληροφορίες του economistas, έχουν εντοπιστεί δεκάδες περιπτώσεις επιχειρήσεων, οι οποίες υποβάλλουν περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ αλλά δεν αποδίδουν το φόρο! Ενδεικτικά υπάρχουν μεγάλες επιχειρήσεις, με οφειλόμενο ΦΠΑ 500 χιλ.- 1 εκατ. ευρώ, οι οποίες ανήκουν στο πεδίο δράσης των τριών ΦΑΕ και του Κέντρου Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων…