Συνωστισμός επενδυτών για τις ΑΠΕ

NEWSROOM
Συνωστισμός επενδυτών για τις ΑΠΕ
Φώτο: Shutterstock

«Το επενδυτικό ενδιαφέρον για τον τομέα των ανανεώσιμων πηγών στη χώρα μας είναι πάρα πολύ υψηλό και δεν είναι υπερβολικό να πει κανείς ότι οι ξένοι επενδυτές συνωστίζονται. Όμως τα προβλήματα και οι αγκυλώσεις που υπάρχουν, τους προβληματίζουν και τους αποθαρρύνουν».

Αυτό επεσήμανε ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) Παναγιώτης Λαδακάκος σε εκδήλωση με αφορμή τον εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας του ανέμου στις 15 Ιουνίου.

Σε εκδήλωση που διοργανώθηκε από κοινού με τον Ελληνικό Σύνδεσμο Ηλεκτροπαραγωγών από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας τονίστηκε χαρακτηριστικά ότι υπάρχουν αιολικές επενδύσεις που χρειάστηκε να περάσουν σχεδόν 20 χρόνια για να αδειοδοτηθούν. Τα προβλήματα εντοπίζονται στο πολύπλοκο θεσμικό πλαίσιο, καθώς στην αδειοδότηση εμπλέκονται 29 διαφορετικές υπηρεσίες με υπερκαλύψεις στις αρμοδιότητες, στο χωροταξικό, την καθυστέρηση απονομής δικαιοσύνης αλλά και στην έλλειψη προσωπικού. Σύμφωνα με τους φορείς των ΑΠΕ η αδειοδοτική διαδικασία μπορεί να ολοκληρωθεί σε δύο έως τρία χρόνια χωρίς να υπάρχει έκπτωση στο επίπεδο των ελέγχων.

Ο κ. Λαδακάκος χαρακτήρισε ενθαρρυντικό το γεγονός ότι τόσο διεθνώς όσο και στην Ελλάδα η συζήτηση για την ηλεκτροπαραγωγή επιβεβαιώνει πως η κυρίαρχη μορφή είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά και πηγή ανησυχίας το ότι παρά τους φιλόδοξους στόχους φαίνεται να υπάρχει εφησυχασμός. Ανέφερε ως παράδειγμα ότι στον επόμενο διαγωνισμό της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για νέες μονάδες ΑΠΕ διατίθενται 300 μεγαβάτ αιολικής ισχύος αλλά προσήλθαν ενδιαφερόμενοι για 261 μεγαβάτ. Μέγεθος που θα περιοριστεί περαιτέρω στα 180 μεγαβάτ με την εφαρμογή του κανόνα που επιβάλλει τη μείωση της δημοπρατούμενης ισχύος ώστε να διασφαλίζεται ο ανταγωνισμός στην δημοπρασία για τον καθορισμό της τιμής απορρόφησης της ενέργειας.

Ο πρόεδρος του ΕΣΗΑΠΕ Γιώργος Περιστέρης υπογράμμισε ότι η αιολική είναι σήμερα η φθηνότερη πηγή ενέργειας και ζήτησε να προχωρήσει ταχύτερα το θεσμικό πλαίσιο για την αποθήκευση ενέργειας, την ανάπτυξη υβριδικών σταθμών από ιδιώτες παραγωγούς και τα θαλάσσια αιολικά πάρκα.

Σημείωσε δε ότι την επόμενη πενταετία χρειάζονται επενδύσεις ύψους 8,5 δισεκατομμυρίων ευρώ σε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής από ανανεώσιμες πηγές, διασυνδέσεις και αποθήκευση.

Οι φορείς των ανανεώσιμων πηγών επανέλαβαν εξάλλου τις επιφυλάξεις τους για την επίτευξη των στόχων που θέτει η νομοθεσία ως προς τη συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο. Προβλέπεται ότι οι ανανεώσιμες πηγές μαζί με τα μεγάλα υδροηλεκτρικά θα πρέπει να αντιστοιχούν το 2020 στο 40% της ηλεκτροπαραγωγής, στόχος που θεωρείται δύσκολο να επιτευχθεί καθώς το 2018 η συμμετοχή τους ήταν περίπου στο 27%.

ΣΧΕΤΙΚΑ