Οι μαθητές έρχονται σε επαφή με τα «πράσινα» επαγγέλματα

NEWSROOM
Οι μαθητές έρχονται σε επαφή με τα «πράσινα» επαγγέλματα
Φώτο: Shutterstock

Γνωριμία με τα «πράσινα επαγγέλματα» είχαν την ευκαιρία να κάνουν μαθήτριες και μαθητές, ηλικίας 10-16 ετών, στο πλαίσιο ημερίδας που διοργάνωσε το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Η ημερίδα, που είχε ως κεντρικό θέμα τον επαγγελματικό προσανατολισμό νέων γυναικών και μαθητριών στον τομέα των πράσινων τεχνολογιών, εντάσσεται στο πλαίσιο του έργου GRÆDUCATION (www.graeducation.org), που αφορά την ανάπτυξη προγραμμάτων Διττής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στον κλάδο των «Πράσινων Επαγγελμάτων» και που χρηματοδοτείται από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Παιδείας και Έρευνας της Γερμανίας και υλοποιείται σε συνεργασία με τα Ινστιτούτα Έρευνας FIAP (Ερευνητικό Ινστιτούτο για την καινοτόμο Σχεδίαση Επαγγελμάτων και την Πρόληψη), το Wissenschaftpark Gelsenkirchen (Επιστημονικό Πάρκο Γκέλζενκιρχεν) και το HBZ (Βιοτεχνικό Επιμελητήριο του Μίνστερ).

«Αυτό που θέλουμε να τονίσουμε, είναι ότι υπάρχουν πολλά πράσινα επαγγέλματα που στηρίζουν την οικονομία μας, αλλά και το περιβάλλον», σημείωσε στον χαιρετισμό του ο Τόμας Ράχελ, ομοσπονδιακός κοινοβουλευτικός υφυπουργός Παιδείας και Έρευνας της Γερμανίας. Τόνισε την ανάγκη θεμελιωδών αλλαγών στη βιομηχανία και επενδύσεων στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σε συνδυασμό με την εξειδίκευση εργατικού δυναμικού. «Χρειάζεται να συνδέσουμε την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση με τη βιωσιμότητα, με τη δημιουργική προσέγγιση και συνεργασία. Στόχος, είναι η συνεισφορά στην ανάπτυξη της οικονομίας και η σύνδεση της οικονομίας με την οικολογία», υπογράμμισε.

Από την πλευρά της, η Μαρία Καραμεσίνη, διοικήτρια του ΟΑΕΔ, υπογράμμισε τη σημασία της ευαισθητοποίησης των μαθητών, από μικρή ηλικία, στα θέματα της οικολογίας και της σύνδεσής τους με τα επαγγέλματα του μέλλοντος και εξήρε τη συνεργασία με τους φορείς σε Ελλάδα και Γερμανία για τα αποτελέσματα που παράγουν.

Κατά την ημερίδα, μαθήτριες και μαθητες, πειραματίστηκαν με τις πράσινες τεχνολογίες, να ενημερωθούν σχετικά με τις ευκαιρίες απασχόλησης και τα νέα εκπαιδευτικά προφίλ, καθώς και να γνωρίσουν επιχειρήσεις.

Στα βιωματικά εργαστήρια και στους σταθμούς εργασίας, είχαν την ευκαιρία να πειραματιστούν μεταξύ άλλων με την ηλιακή και την αιολική ενέργεια και την τεχνολογία Έξυπνου Σπιτιού και να βιώσουν την εικονική πραγματικότητα.

Επίσης, έλαβαν τα πρώτα ερεθίσματα, όσον αφορά το εργασιακό περιβάλλον των «πράσινων» επαγγελμάτων, καθώς οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματικές σχολές που συμμετείχαν, ενημέρωσαν για τις ευκαιρίες επαγγελματικής σταδιοδρομίας και εκπαίδευσης στον τομέα των πράσινων τεχνολογιών.

ΣΧΕΤΙΚΑ