Τελευταίοι στη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας

Φωτό: Shutterstock

Στην τελευταία θέση μεταξύ 76 χωρών σε ό,τι αφορά τη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας, κατατάσσει την Ελλάδα στην ετήσια έκθεσή του για το 2019 ο πολυεθνικός όμιλος συμβούλων TMF Group.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έκθεσης, οι συνεχείς αλλαγές στη νομοθεσία που διέπει τη λειτουργία επιχειρήσεων και οι πολύπλοκοι εργατικοί νόμοι καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη τη λογιστική οργάνωση των επιχειρήσεων και τη δυνατότητά τους να εκπονήσουν σχέδια για το μέλλον.

Όπως αναφέρει η έκθεση του ομίλου TMF, ο οποίος δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 80 χώρες προσφέροντας υπηρεσίες ορκωτών ελεγκτών και διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού, οι νόμοι στην Ελλάδα που αφορούν στο επιχειρείν συχνά λειτουργούν αντιφατικά μεταξύ τους.

Ως ενδεικτικό παράδειγμα αναφέρεται ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι επιχειρήσεις στο ζήτημα της επιστροφής ΦΠΑ, ο οποίος διαφέρει ανάλογα με την εκάστοτε εφορία. Σύμφωνα μάλιστα με την έκθεση, έχουν καταγραφεί περιπτώσεις στις οποίες ελεύθεροι επαγγελματίες με σχεδόν πανομοιότυπα κέρδη, έχουν φορολογηθεί με κλίμακες οι οποίες παρουσιάζουν απόκλιση έως και 10% μεταξύ τους.

Στην έκθεση καταγράφεται και το γεγονός πως η κυβέρνηση δεν προσφέρει επαρκή καθοδήγηση στην εφαρμογή των νόμων, με αποτέλεσμα να είναι ιδιαίτερα δύσκολο να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα ξένες επιχειρήσεις.

Οι ξένοι επενδυτές συχνά βρίσκονται αντιμέτωποι και με αλλαγές στη νομοθεσία που καθορίζει τις αποδοχές και τα επιδόματα των εργαζομένων, οι οποίες εφαρμόζονται με αναδρομική ισχύ.

Αποτρεπτικό παράγοντας στην διευκόλυνση των επενδύσεων και της επιχειρηματικότητας αποτελούν και οι περιορισμοί που ισχύουν όσον αφορά στις προλήψεις προσωπικού.

Στην Ελλάδα για παράδειγμα, παραμένει εξαιρετικά δύσκολο να προσληφθούν εργαζόμενοι εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, λόγω των δυσκολιών που υπάρχουν στην εξασφάλιση αδειών εργασίας.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση στην έκθεση, πίσω από την Ινδονησία, τη Βραζιλία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Βολιβία, οι οποίες καταλαμβάνουν τις τελευταίες πέντε θέσεις από το σύνολο των 76 χωρών που εξετάστηκαν.

Κοινός παρονομαστής για όλες αυτές τις χώρες, σύμφωνα με τα ευρήματα της έκθεσης, είναι το ασαφές φορολογικό πλαίσιο, το οποίο συνεχώς μεταβάλλεται, η γραφειοκρατία και η έλλειψη εφαρμογής τεχνολογίας που θα μπορούσε να επιταχύνει τις διαδικασίες εξασφάλισης αδειών.

Αντίθετα, οι χώρες που βρίσκονται στις πρώτες θέσεις, όπως η Ολλανδία, η Δανία, οι Βρετανικές Παρθένες Νήσοι, το Ισραήλ και η Ελβετία, έχουν σταθερό φορολογικό σύστημα ενώ οι διαδικασίες ίδρυσης επιχειρήσεων πραγματοποιούνται εξ’ ολοκλήρου ηλεκτρονικά.

Η Ελλάδα τα τελευταία έτη έχει κάνει βήματα προόδου στην ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του Δημοσίου, ωστόσο αυτά είναι μικρά. Μόλις πριν από ένα μήνα, στις 10 Μαΐου, το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής υπέγραψε σύμβαση με κοινοπραξία στην οποία ηγείται ο ΟΤΕ, για τη δημιουργία κεντρικού συστήματος ηλεκτρονικής διακίνησης εγγράφων (ΣΗΔΕ).

Το νέο σύστημα θα συνδέσει ηλεκτρονικά 21.000 φορείς του Δημοσίου, παρέχοντας 150.000 απομακρυσμένες ψηφιακές υπογραφές σε δημόσιους λειτουργούς, ενώ εκτιμάται πως η εξοικονόμηση που θα προκύψει ετησίως για το Δημόσιο θα ανέλθει σε 380 εκατομμύρια ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ