Αλλεπάλληλα σοκ για την ελληνική οικονομία

Φωτο: Shutterstock

Το πρώτο μούδιασμα-αν και λίγο ως πολύ αναμενόμενο για όσους κυκλοφορούν στην αγορά- ήρθε με τη δημοσιοποίηση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου. Το μούδιασμα έγινε ψυχρολουσία με τα αποκαλυπτήρια της Έκθεσης της Κομισιόν, καθώς εκτός των δημοσιονομικών, οι Βρυξέλλες «φώναξαν» ότι οι μεταρρυθμίσεις καθυστερούν.

Τα γκρίζα σύννεφα πύκνωσαν- τουλάχιστον για όσους δεν κρύβουν το κεφάλι τους στην άμμο- μετά τη δημοσιοποίηση των αναθεωρημένων προβλέψεων της ΕΚΤ για την οικονομία της Ευρωζώνης, καθώς ούτε λίγο ούτε πολύ θεωρεί ότι η αναλαμπή του πρώτου τριμήνου είναι προσωρινή κι εν συνεχεία θα επανέλθουμε στη μετριότητα. Αυτό που πρέπει να ανησυχεί πρωτίστως την Ελλάδα είναι ότι σύμφωνα με τη Φρανκφούρτη ο ρυθμός των εξαγωγών της Ευρωζώνης αναθεωρείται στο 2,2% από 2,8% για φέτος και στο 2,9% από 3,6% για το 2020, αποτυπώνοντας τη συγκράτηση της ζήτησης. Ήδη, οι ελληνικές εξαγωγές «φρέναραν» στο πρώτο τρίμηνο, σημειώνοντας, μάλιστα, πτώση 2,1% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Το τέταρτο σοκ ήρθε με τη δημοσιοποίηση των συγκριτικών στοιχείων από τη Eurostat για το ΑΕΠ και την απασχόληση. Είτε ανατρέξει κανείς στις επιδόσεις τρίμηνο/ τρίμηνο είτε στην αύξηση σε σχέση με πέρσι, διαπιστώνει με απογοήτευση ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην ουρά της βαθμολογίας, διαψεύδοντας τη θεωρία του «ελατηρίου», που είχαν υιοθετήσει πολλοί, κοινώς ότι η ελληνική οικονομία θα εκτιναχθεί μόλις απελευθερωθεί από τα Μνημόνια.

Επί της ουσίας η Ελλάδα πληρώνει τις δομικές της αδυναμίες, καθώς και την απροθυμία να υιοθετηθούν μέτρα και δράσεις που «τρέχουν» σε άλλες χώρες, έτσι ώστε να καλύψει το χαμένο έδαφος. Όπως παρατηρούν άνθρωποι της αγοράς, οι απώλειες πολεμικού τύπου που υπέστη το ΑΕΠ τα χρόνια της κρίσης, δεν είναι δυνατόν να αποκατασταθούν με ρυθμούς σαν αυτούς του πρώτου τριμήνου, όπου η Ελλάδα «έτρεξε»- τρόπον τινά- με 1,3% όταν για παράδειγμα η Πορτογαλία έπιασε ρυθμούς 1,8%, η Κύπρος συστηματικά κινείται πάνω από το 3% και οι Βαλτικές χώρες έχουν σπάσει τα κοντέρ.

Αύξηση ΑΕΠ (% σε σχέση με α' 3μηνο 2018)

Ακόμα και τα στοιχεία για την απασχόληση θα πρέπει να αναγνωστούν με μεγάλη προσοχή, καθώς ενώ οι επιδόσεις του πρώτου τριμήνου κατατάσσουν την Ελλάδα στην πρώτη πεντάδα των χωρών, η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα που προσπαθεί να ξεκολλήσει από την κορυφή της βαθμολογίας με την υψηλότερη ανεργία, έχει τα χαμηλότερα ποσοστά απασχόλησης σε όλη την Ευρώπη, με ρυθμούς βραδύτερους των αναγκών.

Όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία της Eurostat, μπαίνοντας στην κρίση τα ποσοστά απασχόλησης στην Ελλάδα βρίσκονταν στο 65,6%, δηλαδή λίγο πιο κάτω από το μέσο όρο της Ευρωζώνης. Φτάνοντας στα τάρταρα του 52,9% κατά την κορύφωση της κρίσης το 2013, η Ελλάδα προσπαθεί να αυξήσει τα ποσοστά απασχόλησης, αλλά φτάνοντας στο τέλος του 2018 ήταν μόλις 59,5%, γεγονός που μας κατατάσσει στην τελευταία θέση, πίσω ακόμα κι από το Μαυροβούνιο!

Απασχόληση (% πληθυσμού)

Πηγή: Eurostat

ΣΧΕΤΙΚΑ