Κομισιόν: Τηρείτε διπλά βιβλία για τις δαπάνες
«Χόντρυνε» η κόντρα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις δημοσιονομικές αποκλίσεις, καθώς πέρα από τους διαφορετικούς υπολογισμούς και τις κοστολογήσεις παροχών, ρυθμίσεων και υπερπλεονάσματων, οι Βρυξέλλες εγκαλούν την Αθήνα για διπλά βιβλία!
Ζωντανεύοντας τις αλήστου μνήμης διενέξεις με τους Ευρωπαίους, για τις «άσπρες τρύπες» του Προϋπολογισμού και τις στατιστικές απεικονίσεις των μακροοικονομικών και των δημοσιονομικών μεγεθών, η Κομισιόν στην 3η Έκθεση της ρίχνει τη μια «ρουκέτα» μετά την άλλη:
1) το υπερπλεόνασμα του 2018 οφείλεται κυρίως στη διαρκή υποεκτέλεση των δαπανών, κυρίως του ΠΔΕ και εξ αυτού του λόγου ΔΕΝ μεταφέρεται στον Προϋπολογισμό του 2019
2) η υποεκτέλεση των δαπανών οφείλεται σε υπερεκτίμηση των «οροφών» και όχι σε αντικειμενικούς λόγους πέρα από τον έλεγχο των Αρχών, κοινώς ήταν σκόπιμη
3) η πρόβλεψη υποεκτέλεσης και ο δημοσιονομικός χώρος που δημιουργείται θα μπορούσε να οδηγήσει σε διπλή εγγραφή (double booking) των δαπανών, τουτέστιν σε «διπλά» βιβλία
4) μια τέτοια πρακτική θα μπορούσε να μειώσει τη διαφάνεια του δημοσιονομικού πλαισίου και να θέσει σε κίνδυνο τους δημοσιονομικούς στόχους είτε επειδή οι αρχικές «οροφές» θα εξαντληθούν είτε επειδή οι Αρχές θα υιοθετούν πρόσθετα έκτακτα ή μόνιμα μέτρα στη διάρκεια του χρόνου.
Στη σελίδα 4 αλλά και σε ειδικό Box της σελίδας 26 της Έκθεσης, οι Ευρωπαίοι τεχνοκράτες περιγράφουν πρακτικές δημιουργικής λογιστικής, που αφορούν ως επί το πλείστον τη μεταφορά ή τη μετονομασία επενδυτικών δαπανών σε επιχορηγήσεις, από νομικές οντότητες εντός κι εκτός γενικής κυβέρνησης. Με αυτόν τον τρόπο, η Κομισιόν εκτιμά ότι βελτιώνονται οι δημοσιονομικές προβλέψεις του ΓΛΚ κατά 0,3% του ΑΕΠ το 2019 και 0,2% το 2020.
«Ο μεγαλύτερος τροφοδότης (του περσινού υπερπλεονάσματος) είναι οι επενδυτικές δαπάνες οι οποίες επρόκειτο να γίνουν απευθείας από υπουργεία (σε αντιδιαστολή με άλλους υποτομείς της γενικής κυβέρνησης), όπου η «καθαρή» υποεκτέλεση έφτασε τα 800 εκατ. Σε «ακαθάριστους» όρους- δηλαδή χωρίς να συνυπολογιστούν τα χαμηλότερα έσοδα του ΠΔΕ- η υποεκτέλεση έφτασε τα 2 δις ευρώ» συνεχίζει η Κομισιόν, περνώντας από «ακτινογραφία» τα πέρα - δώθε του ΠΔΕ.
Ποιο είναι το… κερασάκι στην τούρτα; Οι Ευρωπαίοι διαπιστώνουν ότι το ΓΛΚ έχει εκπονήσει το δημοσιονομικό σχεδιασμό (και) της επόμενης χρονιάς στη λογική των «οροφών» δαπανών των προηγούμενων ετών, χωρίς να λαμβάνει υπόψιν την υποεκτέλεση και τις τελικές αποκλίσεις στις πληρωμές. Και κάπως έτσι φτάνουμε στη διαφορά των 2,8 δις ως προς τις εκτιμήσεις για το πλεόνασμα του 2020.