Η Κομισιόν ανησυχεί για το μέλλον της ΔΕΗ
Έντονη ανησυχία για το μέλλον της ΔΕΗ και για τις σοβαρές καθυστερήσεις στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και έργων στην αγορά ενέργειας, καταγράφει η τρίτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα. Όπως αναφέρει η έκθεση, έχει σημειωθεί περιορισμένη πρόοδος σε ό,τι αφορά την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί για τον κλάδο ενέργειας.
Σύμφωνα με την Κομισιόν, τα οικονομικά αποτελέσματα της ΔΕΗ για το 2018 έδειξαν μεγάλη μείωση κερδοφορίας και επιδείνωση των προβλημάτων με τις ταμειακές ροές, κάτι που σημαίνει ότι απαιτούνται αποφασιστικές προσπάθειες για να αντιμετωπιστούν δομικά προβλήματα, μεταξύ των οποίων η τιμολογιακή πολιτική και η είσπραξη καθυστερούμενων οφειλών.
«Οι υψηλότερες τιμές θα επιτρέψουν στη ΔΕΗ να επιταχύνει τη βελτίωση των αποτελεσμάτων της, ωστόσο είναι εξίσου σημαντικό να συμβάλλει η ΔΕΗ στην ευρύτερη ανταγωνιστικότητα της αγοράς ενέργειας, η οποία θα οδηγήσει σε αύξηση των επενδύσεων», αναφέρει η έκθεση.
Αναφορικά με την πώληση λιγνιτικών μονάδων, η έκθεση αναφέρει πως το νέο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της συναλλαγής στο τέλος Ιουνίου 2019 δε θα τηρηθεί, δεδομένου πως το υπουργείο Ενέργειας και η ΔΕΗ αποφάσισαν μονομερώς να παρατείνουν την προθεσμία υποβολής προσφορών έως τις 15 Ιουλίου.
Οι Ευρωπαίοι μάλιστα, όπως γίνεται σαφές στην έκθεση, διατηρούν σοβαρές επιφυλάξεις για το εάν θα υποβληθούν δεσμευτικές οικονομικές προσφορές.
Απογοητευτικές είναι οι επιδόσεις και για την μεταρρύθμιση της λιανικής αγοράς ενέργειας, καθώς το μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ ανήλθε το Μάρτιο του 2019 σε ποσοστό 76,6%, πολύ μακριά από τον στόχο που έχει τεθεί για το τέλος του έτους, σύμφωνα με τον οποίο θα πρέπει να πέσει σε ποσοστό μικρότερο του 50%.
Εκτός από ανησυχία για το μέλλον της ΔΕΗ, οι Ευρωπαίοι εκφράζουν προβληματισμό και για την αβεβαιότητα που επικρατεί σε ό,τι αφορά την ηλεκτρική διασύνδεση Αττικής – Κρήτης.
Η έκθεση αναφέρει πως, ενώ έχει σημειωθεί πρόοδος στο έργο της διασύνδεσης Πελοποννήσου – Κρήτης, άγνωστο παραμένει τι θα συμβεί με το φιλόδοξο εγχείρημα της διασύνδεσης Αττικής – Κρήτης, το οποίο με προϋπολογισμό που υπερβαίνει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ, αποτελεί το μεγαλύτερο ενεργειακό έργο.
Οι Ευρωπαίοι τονίζουν πως η ηλεκτρική διασύνδεση Αττικής – Κρήτης εξακολουθεί να είναι έργο κοινού ενδιαφέροντος (Project of Common Interest), με δυνατότητα χρηματοδότησης ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ από ευρωπαϊκά κονδύλια.
Η απόφαση ωστόσο του ΑΔΜΗΕ να προχωρήσει με τη διασύνδεση ως εθνικό έργο δημιουργεί αμφιβολίες για το κατά πόσο είναι εφικτό να χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκούς πόρους.
Το έργο παραμένει τμήμα της διασύνδεσης Αττικής – Κρήτης – Κύπρου – Ισραήλ, στην οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση αποδίδει ιδιαίτερα μεγάλη σημασία.