Κακός οιωνός για τα έσοδα το «φρένο» στο ΑΕΠ

Φωτο: Shutterstock

Τα πράγματα είναι απλά, crystal clear που θα έλεγε και ο Ε. Τσακαλώτος. Όσο μεγεθύνεται η οικονομία, τόσο αυγατίζουν τα έσοδα κι αυτό αποτυπώνεται σε όλες μακροοικονομικές προβλέψεις όχι μόνο του υπουργείου Οικονομικών αλλά και των Θεσμών, πάνω στις οποίες «χτίστηκε» η Ανάλυση Βιωσιμότητας του Χρέους. Το τι μπορεί να συμβεί εάν η ανάπτυξη δεν «τρέξει» με τους προσδοκώμενους ρυθμούς, δεν χρειάζεται να έχει κανείς φαντασία για να το αντιληφθεί και ήδη οι αλλεπάλληλες αναθεωρήσεις των προβλέψεων για το ΑΕΠ της Ευρωζώνης έχουν αποτελέσει αντικείμενο σεναρίων για το εύρος και την ένταση των επιπτώσεων στην Ελλάδα.

Η δημοσίευση των στοιχείων του ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου ήρθε στην πιο ακατάλληλη στιγμή, καθώς οι… διπλωματικοί αστερίσκοι των Ευρωπαίων για τη δυνατότητα επίτευξης πλεονάσματος 3,5% μετά τις προεκλογικές παροχές, καθιστούν απαγορευτική την όποια υποχώρηση των ρυθμών ανάπτυξης κάτω από το 2%. Αν και είναι εξαιρετικά πρόωρο να καταλήξει κανείς σε ασφαλή συμπεράσματα για την τάση του φετινού ΑΕΠ, το γεγονός ότι είχαμε για δεύτερο συνεχές τρίμηνο επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης, σε συνδυασμό με τα μαντάτα από την Ευρωζώνη, θέτουν υποχρεωτικά σε κατάσταση συναγερμού τις υπηρεσίες του ΓΛΚ. Ποιος είναι ο βασικός κανόνας εργασίας; Για κάθε 1 μονάδα μικρότερου ΑΕΠ από το βασικό σενάριο, το δημοσιονομικό αποτέλεσμα «ψαλιδίζεται» περίπου κατά 0,5%.

Σύμφωνα με τις παραδοχές του Προϋπολογισμού, τα καθαρά έσοδα από φόρους για φέτος θα διαμορφωθούν στα 46,4 δις ευρώ, όντας έτσι αυξημένα κατά περίπου 2,2% σε σχέση με το 2018, όχι λόγω της επιβολής κάποιων νέων φόρων, αλλά κυρίως λόγω της μεγέθυνσης της οικονομίας κατά 2,3%. Ποιες είναι οι βασικές παράμετροι γι’ αυτήν τη μεγέθυνση; Η αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 1% και της δημόσιας κατά 1,6%, η αύξηση των εξαγωγών κατά 5,9% και των εισαγωγών κατά μόλις 3,5%, η αύξηση των επενδύσεων κατά 3,9%. Τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου δεν είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά.

Το πρόβλημα είναι ότι πέρα από τους ενδογενείς παράγοντες για το «φρενάρισμα» του ΑΕΠ, οι σκιές από την Ευρώπη επιτείνουν τα προβλήματα και τις αβαρίες. Μόνο τυχαίο δεν είναι ότι ήδη στο ΓΛΚ έχουν εκπονήσει σενάριο δυσμενών επιπτώσεων, με βάση το οποίο μια σωρευτική μείωση κατά 1,5 μονάδα της ζήτησης στην Ευρώπη σε ορίζοντα τετραετίας, θα «κόψει» 0,26 μονάδες από το ελληνικό ΑΕΠ το 2019. Τι συνεπάγεται αυτό για το δημοσιονομικό αποτέλεσμα; Τουλάχιστον 0,1 μονάδα υποχώρηση κι εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κανείς τι σημαίνει μια απώλεια 200 εκατ. ευρώ μόνο από τις… έξωθεν αναταράξεις, όταν το νέο οικονομικό επιτελείο θα ξιφουλκεί με τους Θεσμούς το Σεπτέμβριο, για τις δημοσιονομικές αποκλίσεις που εντοπίζονται πριν καλά- καλά συμπληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του Προϋπολογισμού.

TAGS
ΣΧΕΤΙΚΑ