Συνεργασία για ηθική τραπεζική - επιχειρηματική ανάπτυξη
Οι τράπεζες και οι επιχειρήσεις που λειτουργούν με γνώμονα την ηθική, την κοινωνική καινοτομία και την αειφορία, θα ενώσουν τις δυνάμεις τους, διαθέτοντας οικονομικούς πόρους και τεχνογνωσία, προκειμένου να δημιουργήσουν προϋποθέσεις περαιτέρω ανάπτυξης των οικονομιών των περιοχών τους. Αυτό συμφώνησαν τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ηθικών και Εναλλακτικών Τραπεζών, Febea, κατά τη διάρκεια των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε συνεργασία με τη Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας στις 31 Μαΐου.
Της Γενικής Συνέλευσης προηγήθηκε στις 30.05 συνέδριο με τίτλο «Ηθική Τραπεζική και Επιχειρηματική Ανάπτυξη», το οποίο διεξάχθηκε στο Κέντρο Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας του ΕΒΕΑ. Στο συνέδριο συμμετείχαν σημαντικοί ομιλητές, μεταξύ των οποίων ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας, κ. Γιάννης Δραγασάκης, ο εκπρόσωπος του Προέδρου της ΝΔ και Γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας κ. Κωνσταντίνος Τσιάρας, ο πρόεδρος της Febea, Pedro Sasia, ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Θεόδωρος Μητράκος και ο πρόεδρος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Καρδίτσας, κ. Γεώργιος Μπούκης.
Σε μία κατάμεστη αίθουσα οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να έρθουν πιο κοντά στις αξίες και στους στόχους των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και των επιχειρήσεων που στηρίζουν την κοινωνία και συμβάλλουν στην αειφόρο ανάπτυξη. Είχαν, επίσης, τη δυνατότητα να γνωρίσουν παραδείγματα ηθικής επιχειρηματικότητας από ολόκληρη την Ευρώπη αλλά και από την Ελλάδα.
Ο κ. Γεώργιος Μπούκης αναφέρθηκε στη βαθιά κρίση που πέρασε ο τραπεζικός κλάδος στην Ελλάδα και την Ευρώπη σημειώνοντας ότι σήμερα μετά από τις παρεμβάσεις της ΕΚΤ και τις αλλεπάλληλες ανακεφαλαιοποιήσεις το σύστημα αρχίζει να σταθεροποιείται. Μετά, όμως, από εννέα χρόνια κρίσης και το κλείσιμο πολλών τραπεζών το τραπεζικό σύστημα παρουσιάζεται υπερβολικά συγκεντρωμένο και ολιγοπωλιακό. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον ξεχώρισε η Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας, η οποία κέρδισε την εμπιστοσύνη της τοπικής κοινωνίας αυξάνοντας τις καταθέσεις, τις χορηγήσεις και τα μέλη της. Ο πρόεδρος της τράπεζας επισήμανε ότι η Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας είναι η μόνη που έγινε μέλος της Febea και τόνισε ότι η Ηθική Τραπεζική μπορεί να συμβάλλει καταλυτικά στον περιορισμό μιας νέας παγκόσμιας κρίσης.
Ο Pedro Sasia υποστήριξε ότι έχει δημιουργηθεί ένα ορατό τραπεζικό σύμπαν μέσα στον τραπεζικό κλάδο με την ηθική τραπεζική να επηρεάζει τόσο τις τράπεζες όσο και τις επιχειρήσεις. «Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι καλό για την κοινωνία, την κοινωνική καινοτομία, την ευημερία και την αειφορία», σημείωσε ο πρόεδρος της Febea.
Ακολούθως, στο βήμα ανέβηκε ο υπουργός Οικονομίας, ο οποίος χαρακτήρισε το θέμα του συνεδρίου «επίκαιρο όσο και κρίσιμο». Ο κ. Δραγασάκης έκανε λόγο για λανθασμένη διαχείριση της κρίσης από τα δύο πρώτα μνημόνια και υπογράμμισε την ανάγκη να γίνει η ανάκαμψη πιο βιώσιμη και δίκαιη. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επισήμανε τη σημασία των Συνεταιριστικών Τραπεζών αλλά και την αξία της παρουσίας τους στις τοπικές κοινωνίες καθώς λόγω της υπερσυγκέντρωσης του τραπεζικού κλάδου πολλές πόλεις ή κωμοπόλεις κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς τραπεζικό κατάστημα. «Ο θεσμός των Συνεταιριστικών Τραπεζών πρέπει να στηριχθεί και να επεκταθεί», είπε με νόημα.
Ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Καρδίτσας, κ. Κώστας Τσιάρας, στάθηκε στον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει το τραπεζικό σύστημα και δήλωσε υπερήφανος που η Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας είναι παράδειγμα που αποδεικνύει ότι η ηθική τραπεζική μπορεί να βοηθήσει τοπικές κοινωνίες να κάνουν βήματα μπροστά. «Αν το μοντέλο της είχε υιοθετηθεί και από άλλες συνεταιριστικές, πολλοί νομοί σήμερα θα μπορούσαν να απολαμβάνουν υπηρεσίες υψηλού επιπέδου», πρόσθεσε.
Την Τράπεζα της Ελλάδος εκπροσώπησε ο υποδιοικητής κ. Θεόδωρος Μητράκος, ο οποίος ενημέρωσε το ακροατήριο ότι η ΤτΕ προχωρά στη διαμόρφωση του πλαισίου που διέπει τις συνεταιριστικές τράπεζες έτσι ώστε να γίνει πιο ευέλικτο και να δίνει τη δυνατότητα στις κεφαλαιακά ισχυρές τράπεζες να αναπτύσσονται πέρα από τα στενά όρια του νομού τους. Σύμφωνα με τον κ. Μητράκο το νέο πλαίσιο θα τους δώσει τη δυνατότητα να επεκταθούν, να ανοίξουν υποκαταστήματα σε επίπεδο Περιφέρειας και να στηρίξουν με ακόμη πιο δυναμικό και βιώσιμο τρόπο τις τοπικές κοινωνίες και την περιφερειακή ανάπτυξη.
Ο Andrea Baranes, πρόεδρος του Fondazione Finanza Etica μίλησε για το ευρωπαϊκό πλαίσιο που αφορά στην ηθική τραπεζική, τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις λόγω έλλειψης πολιτικής βούλησης και τα επόμενα βήματα του κλάδου για έργα που θα έχουν θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία.
Στη συνέχεια, ο καθηγητής και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΕΒΕΑ, Χάρης Λαμπρόπουλος αναφέρθηκε στο ρόλο του ΕΒΕΑ και στις δράσεις που αναλαμβάνει και προωθεί το Κέντρο Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας, το οποίο λειτουργεί ως ομπρέλα για τη στήριξη εξωστρεφών επιχειρήσεων. Από την πλευρά του, ο καθηγητής, Επιστημονικός Συνεργάτης της Ακαδημίας Αθηνών και διευθυντής του Κέντρου Μελετών & Έρευνας του ΕΒΕΑ, Θεοδόσης Παλάσκας, μίλησε για την ανάγκη μια ιδέα να έχει την κατάλληλη στήριξη για να γίνει πραγματικότητα και ανέλυσε τον «χάρτη» των start ups σε Ελλάδα και Ευρώπη.
Σε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον πάνελ, ο Jordi Ibanez, διευθυντής του Fundacion Finanzas Eticas και ο Παναγιώτης Τουρναβίτης, Γενικός Διευθυντής της Συνεταιριστικής Τράπεζα Καρδίτσας, ανέλυσαν την σημασία της ηθικής τραπεζικής και της κοινωνικής επιχειρηματικότητας σε περιόδους κρίσης. Ο Jordi Ibanez παρέθεσε πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία για τις ποιοτικές διαφορές μεταξύ των «ηθικών» και των «συμβατικών» τραπεζών, σημειώνοντας ότι σε Ιταλία, Γερμανία και Γαλλία, τα «κόκκινα» δάνεια των ηθικών τραπεζών αντιστοιχούν περίπου στο 50% των συστημικών τραπεζών.
Στην ελληνική αγορά, παράδειγμα ηθικής τραπεζικής αποτελεί η Συνεταιριστική Καρδίτσας, με τον Π. Τουρναβίτη να τονίζει ότι η ηθική τραπεζική είναι διαφορά μεταξύ του τι έχεις δικαίωμα να κάνεις και του τι είναι σωστό να κάνεις. Ο ίδιος παρουσίασε εντυπωσιακά στοιχεία για την πορεία της τράπεζας στα χρόνια της κρίσης. Η Συνεταιριστική Καρδίτσας, όταν ο τραπεζικός κλάδος βρισκόταν σε φάση συρρίκνωσης, αύξησε τις καταθέσεις κατά 89%, παρά τα δύο «bank run» που σημειώθηκαν το 2012 και το 2015, τις χορηγήσεις κατά 76%, τα μέλη της κατά 122% και τα υποκαταστήματά της σε 4 από 1. Η Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας πέτυχε γιατί εργάστηκε για το καλό των μελών της και της κοινωνίας, εφαρμόζοντας πολιτικές διαφάνειας, με γνώμονα το συμφέρον του πελάτη και όχι την παραγωγή υπερκέρδους, συμπλήρωσε ο κ. Τουρναβίτης.
Στο επόμενο πάνελ παρουσιάστηκαν επιτυχημένα παραδείγματα επιχειρήσεων από ολόκληρη την Ευρώπη που λειτουργούν με γνώμονα το κοινωνικό συμφέρον και την βιώσιμη ανάπτυξη. Ο Bernard Horenbeek, διευθυντής της γαλλικής La Nef, ο Phelim Sharvin, στέλεχος της ιρλανδικής Ucit, ο Herve Delpech, επικεφαλής Στρατηγικής και Marketing της APS Bank από τη Μάλτα και η Marie Ledent, στέλεχος της βελγικής Credal, έδωσαν τις δικές τους μαρτυρίες για το πώς μπορεί να αξιοποιηθεί η δυναμική μιας κοινότητας μέσω τοπικών συνεργασιών. Το πάνελ συντόνισε η Liesbet Loeys, σύμβουλος πιστώσεων της βελγικής Hefboom.
Aνάλογα παραδείγματα υπάρχουν και στην Ελλάδα. Το πραγματικό νόημα της ηθικής τραπεζικής πηγάζει από την κοινωνική συνεισφορά και την οικονομική ανάπτυξη. Ο κ. Ανδρέας Δημητρίου, πρόεδρος της Πίνδος ΑΠΣΙ, ο κ. Φοίβος Καρακίτσος, CEO της Spar Hellas, ο κ. Βασίλης Τσιγάρας, CEO της SeaWorld, ο κ. Θανάσης Ναυρόζογλου, CEO της Natech, ο κ. Νίκος Χρυσόγελος, πρόεδρος της Άνεμος Ανανέωσης, ο κ. Αγησίλαος Δασκαλόπουλος, επιχειρηματίας της BILLAGI και ο κ. Βασίλειος Μπέλλης, Γενικός Διευθυντής της Αναπτυξιακής Καρδίτσας, μίλησαν για αυτή τη σημασία της ηθικής τραπεζικής μέσα από τις πραγματικές ιστορίες των δικών τους επιτυχημένων επιχειρήσεων και οργανισμών. Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος κ. Μαρία Ακριβού.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τους συμμετέχοντες να δίνουν ραντεβού για το 2020, με την ευχή και την ελπίδα να γιγαντωθεί το κύμα της ηθικής τραπεζικής και της επιχειρηματικότητας που στοχεύει στη βιώσιμη ανάπτυξη και στην κοινωνική ευημερία.