Εκβιάζουν υπέρογκες αυξήσεις τα σωματεία του μετρό

Με κινητοποιήσεις στα μέσα σταθερής τροχιάς των αστικών συγκοινωνιών (μετρό, ΗΣΑΠ, τραμ) απειλούν ορισμένα συνδικάτα εργαζομένων, εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους για αυξήσεις αποδοχών και επιδομάτων που δεν προβλέπονται από το ενιαίο μισθολόγιο.

Τις προηγούμενες ημέρες, τέσσερα από τα συνολικά εννέα συνδικάτα στα μέσα σταθερής τροχιάς των συγκοινωνιών της Αθήνας, πραγματοποίησαν στάσεις εργασίας διαμηνύοντας ταυτόχρονα πως προτίθενται να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους. Εάν τα σωματεία κάνουν πράξη τις απειλές τους, θα δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα στις μετακινήσεις περίπου ενός εκατομμυρίου πολιτών που χρησιμοποιούν το μετρό, τους ΗΣΑΠ και το τραμ σε καθημερινή βάση.

Τα συνδικάτα των εργαζομένων, και κυρίως το μεγαλύτερο από αυτά, το Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών (ΣΕΛΜΑ), βρίσκονται σε τροχιά σύγκρουσης με τη διοίκηση της ΣΤΑΣΥ εδώ και αρκετούς μήνες, δεδομένου πως δεν έχει βρεθεί κοινός τόπος στις διαπραγματεύσεις για την υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών άρχισαν τον περασμένο Οκτώβριο, δύο μήνες πριν τη λήξη της ισχύος της προηγούμενης συλλογικής σύμβασης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αρχική πρόταση των συνδικάτων προέβλεπε κατακόρυφη αύξηση του κόστους μισθοδοσίας κατά 49 εκατομμύρια ευρώ. Το συνολικό ετήσιο κόστος μισθοδοσίας στη ΣΤΑΣΥ ανέρχεται τώρα σε περίπου 80 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή ζητήθηκε μια διόγκωσή του κατά 61%!

Στην πρότασή τους μάλιστα ζητούσαν αύξηση κατά 35 εκατομμύρια ευρώ του μισθολογικού κόστους και κατά 14 εκατομμύρια του μη μισθολογικού, το οποίο αφορά σε επιδόματα, παρά το γεγονός πως είναι σε ισχύ οι περιορισμοί από το μεσοπρόθεσμο σχέδιο δημοσιονομικής στρατηγικής.

Τα σωματεία των εργαζομένων ζητούσαν μισθολογικές αυξήσεις που δεν προβλέπονται από το ενιαίο μισθολόγιο, όπως καταβολή δώρων, μισθολογικές ωριμάνσεις και επιδόματα ευθύνης.

Οι παροχές που δίνονται στους εργαζομένους στη ΣΤΑΣΥ είναι ήδη πλουσιοπάροχες συγκριτικά με τις περισσότερες ΔΕΚΟ αλλά και το στενό δημόσιο τομέα.

Μεταξύ των παροχών είναι μηνιαίο βρεφονηπιακό επίδομα ύψους 340 ευρώ ανά παιδί, σπουδαστικό επίδομα 800 ευρώ ετησίως για φοιτητές εκτός Αττικής, ημερήσιο κουπόνι 5 ευρώ για σούπερ μάρκετ, πενθήμερες άδειες για συμμετοχή σε αιμοδοσία και δύο ημέρες επιπλέον άδεια για τους εργαζόμενους που έχουν συμπληρώσει τα 20 έτη εργασίας.

Μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, τα συνδικάτα των εργαζομένων αποφάσισαν να ρίξουν τις απαιτήσεις τους, διεκδικώντας αύξηση 18 εκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή μια αύξηση του συνολικού κόστους μισθοδοσίας κατά 22,5%. Συνέχισαν, επίσης, να ζητούν παροχές που δεν επιτρέπονται να χορηγηθούν στο πλαίσιο του ενιαίου μισθολογίου.

Η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ από την πλευρά της πρότεινε αυξήσεις της τάξεως του 3% και τη χορήγηση χιλιομετρικού επιδόματος για τους 600 ηλεκτροδηγούς της εταιρείας. Η πρόταση δεν έγινε αποδεκτή από τους συνδικαλιστές.

Η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της διοίκησης της εταιρείας και των συνδικάτων των εργαζομένων αποτελεί δύσκολη εξίσωση, δεδομένου πως στη ΣΤΑΣΥ υπάρχουν εννέα διαφορετικά σωματεία τα οποία δεν συμφωνούν μεταξύ τους.

Ορισμένα από αυτά μάλιστα, όπως το ΣΕΛΜΑ, στις ανακοινώσεις τους δεν προτάσσουν τον πραγματικό λόγο για τον οποίο απεργούν, αλλά επικαλούνται ελλείψεις σε προσωπικό και ανταλλακτικά. Παραδόξως, οι περισσότεροι συνδικαλιστές που επικαλούνται ελλείψεις προσωπικού δεν εργάζονται οι ίδιοι, σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες.

Προβλήματα στην απρόσκοπτη λειτουργία των μέσων σταθερής τροχιάς προκαλεί και το γεγονός πως αρκεί να απεργήσει μόλις ένα από τα εννέα διαφορετικά σωματεία εργαζομένων για να σταματήσουν τα δρομολόγια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη στάση εργασίας της περασμένης Παρασκευής, από την έναρξη της βάρδιας έως τις 8 το πρωί, απείχαν από την εργασία τους μόλις 180 από τους περίπου 700 εργαζόμενους που είχαν βάρδια.

Το ενδεχόμενο κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων των συνδικάτων στη ΣΤΑΣΥ προβληματίζει έντονα και το Υπερταμείο. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, να υπάρξει συνάντηση μεταξύ στελεχών του και ορισμένων συνδικάτων, προκειμένου να επαναληφθεί για μία ακόμα φορά πως δεν υπάρχει περιθώριο αυξήσεων εκτός νομοθεσίας.

TAGS
ΣΧΕΤΙΚΑ