Να αναπτυχθεί το εμπόριο μεταξύ Ελλάδας και Μαυροβουνίου
Με στόχο την προώθηση της διμερούς, εμπορικής και ναυτιλιακής συνεργασίας, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, Βασίλης Κορκίδης και τα μέλη του διοικητικού του συμβουλίου, υποδέχθηκαν την επίσημη αντιπροσωπεία της πρεσβείας του Μαυροβουνίου στην Ελλάδα, με επικεφαλής τη νέα πρέσβη 'Αννα Βουκαντίνοβιτς.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία για τις διμερείς οικονομικές σχέσεις, το 2018 οι εξαγωγές μας έφτασαν τα 152,9 εκατ. ευρώ (+24,7% σε σχέση με το 2017), ενώ οι εισαγωγές μας από το Μαυροβούνιο ανήλθαν σε μόλις 5 εκατ. ευρώ. Το εμπορικό ισοζύγιο είναι διαχρονικά έντονα πλεονασματικό για την Ελλάδα, με τις εξαγωγές μας να καταλαμβάνουν το 96,8% του διμερούς εμπορίου. Η συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών εξαγωγών προς το Μαυροβούνιο καλύπτεται από πετρελαιοειδή (87,6% του συνόλου), ενώ ακολουθούν το οξείδιο του αργιλίου και τα εσπεριδοειδή. Αντίστοιχα, τα κυριότερα προϊόντα από το Μαυροβούνιο που εισήχθησαν στην Ελλάδα, το 2018, ήταν αργίλιο και τεχνουργήματα από αργίλιο, χυτοσίδηρο, σίδηρο και χάλυβα.
Το οικονομικό προφίλ του κράτους του Μαυροβουνίου και τις επενδυτικές δυνατότητες που υπάρχουν εκεί για τους Έλληνες επιχειρηματίες, περιέγραψε η πρέσβης, 'Αννα Βουκαντίνοβιτς, λέγοντας πως «…η κυβέρνηση προωθεί σειρά ιδιωτικοποιήσεων, προκειμένου να προσελκύσει ξένες επενδύσεις στη χώρα. Από το 2006, η χώρα έχει γίνει δέκτης περισσότερων ξένων, ανά κεφαλή, επενδύσεων από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην Ευρώπη. Το απόθεμα των ΑΞΕ, τέλος 2016, ανερχόταν στα 4,6 δισ. δολάρια. Οι τομείς στους οποίους προωθούνται επενδύσεις είναι, κυρίως, αυτός του τουρισμού, των μεταφορών, της αγροτικής ανάπτυξης μέσω και της προώθησης βιολογικών καλλιεργειών και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Επίσης, σε συνέχεια διαγωνισμού για παραχώρηση θαλάσσιων οικοπέδων με σκοπό την αναζήτηση υδρογονανθράκων, υπάρχει συμφωνία της κυβέρνησης με την κοινοπραξία της ελληνικής "Energean Oil & Gas" με τη βρετανική "Mediterranean Oil & Gas", για εντοπισμό και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στα χωρικά ύδατα της χώρας…».
Ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π., Βασίλης Κορκίδης, παρουσίασε το ναυτιλιακό Cluster, "Maritime Hellas", επισημαίνοντας ότι «η οικονομία του Μαυροβουνίου βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο και χαίρομαι που διαβάζω ότι το υπουργικό συμβούλιο του Μαυροβουνίου έχει εγκρίνει «Πρόγραμμα Δράσης για το 2019», με βασικούς στόχους την ενταξιακή διαδικασία στην Ε.Ε. , την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη, την καταπολέμηση της γκρίζας οικονομίας και τη βελτίωση των υπηρεσιών προς τους πολίτες. Έχουν πραγματοποιηθεί σημαντικές ελληνικές επενδύσεις στο Μαυροβούνιο, ιδίως στους τομείς της ενέργειας και του τουρισμού. Με τη βοήθεια της πρεσβείας, οι ελληνικές επιχειρήσεις μπορούν να μεταφέρουν τεχνογνωσία στις επιχειρήσεις του Μαυροβουνίου, με στόχο την ανάπτυξη των λιμένων και της γαλάζιας οικονομίας…». Σε αυτό το πλαίσιο, πρότεινε την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας του Ε.Β.Ε.Π. με το Οικονομικό Επιμελητήριο του Μαυροβουνίου.