Στον «πάγο» λόγω εκλογών ο Τειρεσίας του Δημοσίου
Στο συρτάρι μέχρι νεωτέρας μένει το νομοσχέδιο για τον αποκαλούμενο «Τειρεσία του Δημοσίου», καθώς η προκήρυξη των πρόωρων εκλογών «παγώνει» όλες τις νομοθετικές πρωτοβουλίες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το εν λόγω σχέδιο έχει στόχο την πιστοποίηση της φερεγγυότητας όσων ζητάνε δάνειο, αλλά έχουν ανοικτούς λογαριασμούς με τις τράπεζες. Ειδικότερα, το «λευκό» μητρώο για οφειλές σε εφορίες και ταμεία, θα λειτουργεί ως ενισχυτικό του προφίλ των πολιτών, οι οποίοι «κόβονται» εκ προοιμίου ως αφερέγγυοι λόγω τραπεζικών χρεών. «Με αυτόν τον τρόπο, μπορεί κάποιος να αποδείξει ότι δεν είναι μπαταχτσής, αφού εκπληρώνει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις του προς το Δημόσιο και να βελτιώσει έτσι το σκορ του, κατά τη διαδικασία εξέτασης του αιτήματος χορήγησης δανείου», εξηγεί αρμόδια πηγή στο economistas.
Την ίδια στιγμή, στα τεχνικά επιτελεία των τραπεζών επικρατεί οργασμός εργασιών, έτσι ώστε να είναι όλα έτοιμα στις 30 Ιουνίου, για τη λειτουργία της πλατφόρμας υποδοχής των αιτήσεων ρύθμισης δανείων και προστασίας της πρώτης κατοικίας. Οι πληροφορίες αναφέρουν, μάλιστα, ότι σε καθημερινή βάση υπάρχει επικοινωνία των τραπεζών με την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, προκειμένου να επιλύονται επί τόπου όλα τα τεχνικά θέματα που ανακύπτουν. Στόχος είναι η μετάπτωση όλων των δεδομένων των οφειλετών στην πλατφόρμα- όπως δηλαδή ισχύει με τα στοιχεία από το Taxis- έτσι ώστε η διαδικασία υποβολής αίτησης και συμπλήρωσης των επίμαχων στοιχείων (π.χ. σύνολο καταθέσεων) να είναι απολύτως αυτοματοποιημένη και να μη χρειάζεται παρέμβαση των οφειλετών με το… χέρι.
«Ενδεχομένως να χρειαστεί να «φάμε» και την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου» εκτιμούν αρμόδιες πηγές, σημειώνοντας, όμως, ότι επειδή οι Θεσμοί θα πιέσουν για την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας, οι τράπεζες θα ξεπεράσουν όλα τα τεχνικά εμπόδια, αφού επ’ ουδενί θέλουν να ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων, χωρίς να είναι όλα αυτοματοποιημένα.
Όσον αφορά στο μέτωπο του Εξωδικαστικού, η έναρξη των 120 δόσεων, έχει «φρενάρει» την εκδήλωση ενδιαφέροντος από τους ελεύθερους επαγγελματίες, καθώς η διαδικασία είναι απλούστερη και σίγουρη πιο ελκυστική, ειδικά ως προς τις ασφαλιστικές οφειλές. Είναι ενδεικτικό ότι από τις 50 αιτήσεις ανά εβδομάδα, ο ρυθμός έχει πέσει στις 15. Αυτό που δεν έχει διορθωθεί είναι το πρόβλημα με τις επιχειρήσεις- μικρές κυρίως- των οποίων οι οφειλές δεν ξεπερνούν τα 20.000 ευρώ. Γι’ αυτές, παραμένει «κλειστή» η πλατφόρμα του Εξωδικαστικού κι έτσι αποτελεί μονόδρομο η υπαγωγή τους στις ρυθμίσεις των υπουργείων Εργασίας- Οικονομικών, δηλαδή η δυνατότητα ρύθμισης το πολύ έως σε 24 δόσεις. Αρμόδιες πηγές επισημαίνουν, πάντως, πως ούτως ή άλλως δεν θα υπήρχε ενδιαφέρον αυτών των επιχειρήσεων για τον Εξωδικαστικό, καθώς το κόστος του φακέλου και των λογιστικών εργασιών, λειτουργεί ως αντικίνητρο.
Αθροιστικά μέχρι σήμερα έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία ετοιμασίας της αίτησης για τον Εξωδικαστικό 61.032 επιχειρήσεις, ομόρρυθμοι εταίροι, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες, έχουν υποβληθεί 6.799, ενώ έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς τη διαδικασία και ρυθμίσει τα χρέη τους με ευνοϊκό τρόπο 2.035 επιχειρήσεις, ομόρρυθμοι εταίροι, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες, δηλαδή περίπου 1 στους 3,4 οφειλέτες που υπέβαλαν αίτηση στον εξωδικαστικό μηχανισμό, ενώ οι υπόλοιποι βρίσκονται σε διάφορα στάδια της διαδικασίας (π.χ. διαπραγμάτευση με τους πιστωτές).