Αναβιώνει η διπλή ανάπλαση Βοτανικού - Λεωφ. Αλεξάνδρας
Μια επένδυση της τάξεως των 250 εκατ. ευρώ είναι πιθανό να βρεθεί στην ημερήσια διάταξη, με την ανάληψη της νέας δημοτικής αρχής στον Δήμο Αθηναίων. Ο λόγος για την αναβίωση του σχεδίου της περίφημης “Διπλής Ανάπλασης” Βοτανικού-Λεωφόρου Αλεξάνδρας, η οποία προκρίνεται ως η μοναδική ρεαλιστική επιλογή για την κατασκευή του νέου γηπέδου του ποδοσφαιρικού Παναθηναϊκού, αλλά και την στέγαση των τμημάτων του Ερασιτέχνη. Παράλληλα με την ανάπτυξη των νέων αθλητικών εγκαταστάσεων, το κόστος των οποίων εκτιμάται ότι θα κυμανθεί μεταξύ 80 κι 100 εκατ. ευρώ, στις “ράγες” της υλοποίησης θα “τροχιοδρομήσει” και η ολοκλήρωση και λειτουργία του εμπορικού κέντρου στην ίδια περιοχή. Άλλωστε, βάσει του νόμου της Διπλής Ανάπλασης δεν γίνεται να δημιουργηθεί το γήπεδο, χωρίς και το εμπορικό κέντρο.
Μεγάλοι ωφελημένοι από την εν λόγω εξέλιξη αναμένεται να είναι ασφαλώς οι πιστώτριες τράπεζες (Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς), στην κατοχή της οποίας έχει περιέλθει τα τελευταία χρόνια το “κουφάρι” του ημιτελούς εμπορικού κέντρου, που είχε ξεκινήσει η Μπάμπης Βωβός-Διεθνή Τεχνική, πριν τις προσφυγές στο ΣτΕ, που εν τέλει μπλόκαραν την ολοκλήρωση του έργου. Σήμερα, δέκα χρόνια μετά, παραμένει σε ισχύ το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, με το οποίο δίνεται λύση, από πολεοδομικής πλευράς, στην επένδυση, χωρίς μάλιστα να υπάρχει η δυνατότητα περαιτέρω προσφυγών στο ΣτΕ, το οποίο έχει ανάψει το “πράσινο φως” στο έργο.
Αυτό ακριβώς το πλεονέκτημα είναι που ωθεί παράγοντες, όπως ο κ. Δημ. Γιαννακόπουλος, επικεφαλής του μπασκετικού τμήματος της ομάδας και μέχρι πρότινος και της πρωτοβουλίας για το Athens Alive, να στρέφει τις προσπάθειές του προς την έκταση στο Βοτανικό. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Γιαννακόπουλους είχε προτείνει, σε συνεργασία με αμερικανικά επενδυτικά funds, την ανακατασκευή των ολυμπιακών εγκατάστασεων στο ΟΑΚΑ, σε ένα έργο άνω του 1 δις ευρώ, το οποίο εκτός από το νέο γήπεδο, θα περιελάμβανε και σημαντικά στοιχεία real estate, όπως εμπορικά κέντρα και ξενοδοχεία. Ωστόσο, το σχέδιο αυτό φαίνεται να ναυαγεί, λόγω των πολεοδομικών δυσκολιών που προκύπτουν, καθώς για να προχωρήσει η επένδυση είχε ζητηθεί από την κυβέρνηση η αύξηση του συντελεστή δόμησης, κάτι που θα καθιστούσε το όλο εγχείρημα ευάλωτο σε προσφυγές.
Αντίστοιχα και η περίπτωση του Γουδή, που προτάθηκε ως λύση στο ζήτημα από την κυβέρνηση, είχε φανεί από νωρίς, ότι επρόκειτο για επικοινωνιακό “πυροτέχνημα”, χωρίς ρεαλιστικές πιθανότητες υλοποίησης, επίσης λόγω σοβαρών προβλημάτων πολεοδομικού χαρακτήρα.
Ως εκ τούτου, η περιοχή του Βοτανικού φαντάζει ως η πλέον ρεαλιστική επιλογή, που συνοδεύεται και από το πλεονέκτημα ότι οι τράπεζες είναι περισσότερο από πρόθυμες να χρηματοδοτήσουν την επένδυση για το νέο γήπεδο, καθώς με τον τρόπο αυτό, θα “ξεμπλοκάρει” και το εμπορικό κέντρο. Σύμφωνα με πληροφορίες, για να ολοκληρωθεί η κατασκευή του εμπορικού κέντρου θα απαιτηθούν επιπλέον κεφάλαια της τάξεως των 85-100 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, υφίσταται ήδη στρατηγικός επενδυτής, το αμερικανικό επενδυτικό fund Hines, με το οποίο έχουν υπογράψει Μνημόνιο Συναντίληψης οι ιδιοκτήτες τράπεζες (Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς). Στόχος είναι η κατασκευή ενός κέντρου με καθαρή εκμισθώσιμη επιφάνεια της τάξεως των 50.000 τ.μ., μέγεθο ανάλογο του υφιστάμενου The Mall Athens.
Προϋπόθεση για την έκδοση της οικοδομικής άδειας είναι να εκδοθεί και η άδεια κατεδάφισης του νυν γηπέδου του Παναθηναϊκού στην Λ. Αλεξάνδρας. Πάντως, το Προεδρικό Διάταγμα ορίζει ρητά ότι η άδεια κατεδάφισης (που σημειωτέον έχει 10ετή διάρκεια) δεν ενεργοποιείται παρά μόνο όταν η ΠΑΕ Παναθηναϊκός εισέλθει στο νέο της γήπεδο, όποιο κι αν είναι αυτό. Υπάρχει δηλαδή η πρόβλεψη από τους δικαστές να αποφευχθεί η κατεδάφιση του νυν γηπέδου, αλλά και ταυτόχρονα να προχωρήσει η επένδυση για το εμπορικό κέντρο. Το σίγουρο είναι ότι τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξουν εξελίξεις για το ζήτημα.