Πάνω από 15.000 ελληνικές επιχειρήσεις στην Βουλγαρία

Economista
ECONOMISTA
Πάνω από 15.000 ελληνικές επιχειρήσεις στην Βουλγαρία
Φωτο: Shutterstock

Σε άνθηση βρίσκεται η ελληνική επιχειρηματικότητα στην Βουλγαρία καθώς χρόνο με το χρόνο όλο και περισσότερες εταιρίες δημιουργούνται στη γειτονική χώρα. Πάρα πολλές εγχώριες επιχειρήσεις έχουν προχωρήσει στη δημιουργία θυγατρικών εταιριών στη Βουλγαρία, έχουν μεταφέρει παραγωγικές μονάδες ακόμα και υπηρεσίες, εκμεταλλευόμενες το σταθερό οικονομικό περιβάλλον και το ελκυστικό φορολογικό πλαίσιο.

Η επέκταση των ελληνικών εταιριών στη Βουλγαρία, όπως και σε άλλες χώρες της περιοχής της ΝΑ Ευρώπης, έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια ωστόσο την περίοδο Ιούνιος 2014 – 2015, και λόγω της ανησυχίας για την προοπτική σύγκρουσης με τους δανειστές πολλές εταιρίες αποφάσισαν τη δημιουργία μιας δεύτερης βάσης για καλό και για κακό. Πολλές από αυτές, που βρέθηκαν σε μεγάλο βαθμό συγκυριακά, μόλις ανακάλυψαν το πόσο πιο εύκολο είναι το επιχειρείν στην Βουλγαρία διεύρυναν τις δραστηριότητες τους.

Ωστόσο ένας μεγάλος αριθμός ελληνικών εταιριών στην Βουλγαρία έχει δημιουργηθεί για καθαρά φορολογικούς λόγους (φοροαποφυγή/φοροδιαφυγή) και δεν έχουν πραγματική επιχειρηματική δραστηριότητα.

Στα 5 δισ. ευρώ τα έσοδα

Τα συνολικά έσοδα των εταιρειών με ελληνική συμμετοχή στη Βουλγαρία κινούνται στα 5 δισ. ευρώ ετησίως. Ειδικότερα, το έτος 2017 σύμφωνα με στοιχεία των προξενικών μας αρχών υπήρξε κερδοφόρο για τις περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη γειτονική χώρα. Η πλειοψηφία των επιχειρήσεων αυτών κατέγραψε αύξηση των εσόδων και εν γένει βελτίωση των οικονομικών τους αποτελεσμάτων.

Σε ό,τι αφορά τη γεωγραφική τους κατανομή, οι περισσότερες από τις εταιρείες με ελληνική συμμετοχή (περίπου 5.900) είναι εγκατεστημένες στην Σόφια. Περίπου οι μισές εταιρείες με ελληνική συμμετοχή (7.000) είναι εγκατεστημένες στην πλησίον των ελληνικών συνόρων περιφέρεια Blagoevgrad. Μόνο στην πόλη του Πετρίτσι είναι εγκατεστημένες περίπου 3.500 εταιρείες και στο Sandanski άλλες 1.900. Η Περιφέρεια Φιλιππούπολης συγκεντρώνει περίπου 1.000 εταιρείες με ελληνική συμμετοχή, το Haskovo 350, το Μπουργκάς και η Βάρνα από περίπου 200, το Smolyan 100 και το Kardzhali 85.

Σύμφωνα με στοιχεία της βουλγαρικής υπηρεσίας Εμπορικού Μητρώου και εκτιμήσεις της βάσης νομικών και εμπορικού ενδιαφέροντος δεδομένων CIELA, οι εγγεγραμμένες και τυπικά ενεργές εταιρείες με ελληνική συμμετοχή ανέρχονταν το δ’ τρίμηνο του 2017 σε περίπου 16.595 (στα τέλη του 2016 υπολογίζονταν σε 14.658, ενώ το 2013 ήταν γύρω στις 9.000) και απασχολούσαν 53.000 εργαζομένους.

Επισημαίνεται, ωστόσο, ότι πολλές από τις εν λόγω εταιρείες έχουν ιδρυθεί με μοναδικό σκοπό την αγορά ακινήτου ή αυτοκινήτου και όχι οπωσδήποτε για τη μετεγκατάσταση παραγωγικών δραστηριοτήτων.

Σε κάθε περίπτωση, και όταν ακόμη οι επιχειρήσεις αυτές ασκούν πραγματική εμπορική και παραγωγική δραστηριότητα, πρόκειται στη συντριπτική τους πλειοψηφία για μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που λόγω του περιορισμένου μεγέθους τους δεν ασκούν ιδιαίτερη επιρροή στη συνολική εικόνα των ελληνικών επενδύσεων στη Βουλγαρία.

Σημειώνεται ότι η Βουλγαρία αποτέλεσε έναν από τους πρώτους επενδυτικούς στόχους και προορισμούς, αρχικά μικρομεσαίων και στη συνέχεια μεγάλων αλλά και πολυεθνικών ελληνικών επιχειρήσεων. Η σημαντική οικονομική παρουσία της Ελλάδας στην Βουλγαρία αποτυπώνεται στο γεγονός ότι το ύψος των ελληνικών άμεσων επενδύσεων στη Βουλγαρία φθάνει σε 2,2 δισ. ευρώ.

Οι ελληνικές επενδύσεις στη καταλαμβάνουν, πλέον, την 6η θέση στο σύνολο των ξένων επενδύσεων στη γειτονική χώρα, καλύπτοντας ένα ευρύτατο φάσμα οικονομικής δραστηριότητας. Ωστόσο, η τελευταία τριετία (2015–2017) χαρακτηρίζεται από σημαντικό κύμα αποεπένδυσης, το οποίο όμως δεν έχει να κάνεις με τις επιχειρήσεις: είναι αποτέλεσμα της μείωση της παρουσίας των ελληνικών τραπεζών στη Βουλγαρία, ως απόρροια της υλοποίησης των σχεδίων αναδιάρθρωσης που έχουν συμφωνήσει οι ελληνικές τράπεζες με τις ευρωπαϊκές αρχές.

ΣΧΕΤΙΚΑ