Σε πλήρη αχρηστία πάνω από 100.000 POS επαγγελματιών

Economista
ECONOMISTA
Σε πλήρη αχρηστία πάνω από 100.000 POS επαγγελματιών
Φωτο: AP Images

Ακόμα και στην απόσυρση τερματικών ηλεκτρονικών συναλλαγών POS, από γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς, συνεργεία αυτοκινήτων και ηλεκτρολόγων προχωρούν οι τράπεζες λόγω... αχρηστίας.

Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ελεύθερων επαγγελματιών, που σε ορισμένους επαγγελματικούς κλάδους ξεπερνά το 80%, δεν έχει πραγματοποιήσει ούτε μία συναλλαγή, ενώ η μεγάλη πλειονότητα πραγματοποιεί συναλλαγές εξαιρετικά αραιά, λιγότερες από 1 φορά το μήνα. Όπως εκτιμούν οι τράπεζες από τα 700.000 εγκατεστημένα POS, περισσότερα από 100.000 είναι σε πλήρη αχρηστία και δεν πραγματοποιούν συναλλαγές ούτε καν σποραδικά!

Σημειώνεται ότι πρόκειται για τα POS «νέας γενιάς», δηλαδή αυτά που εγκαταστάθηκαν υποχρεωτικά από το 2017, λόγω των σχετικών ρυθμίσεων του υπουργείου Οικονομικών.

Στη λίστα των ελεύθερων επαγγελματιών με POS σε αχρηστία περιλαμβάνονται κατά κανόνα επαγγελματίες της παροχής υπηρεσιών: ταβέρνες και μικρά εστιατόρια, μικρά εμπορικά καταστήματα, παντοπωλεία, κομμωτήρια, λογιστές, εκπαίδευση κ.α. Δηλαδή, πρόκειται για επαγγέλματα που βρίσκονται στο βαθύ «κόκκινο» σε ό,τι αφορά τις πιθανότητες φοροδιαφυγής, ενώ φορολογικές αρχές δεν φαίνεται να προβληματίζονται ιδιαίτερα για την μη χρήση των τερματικών POS.

Αντίθετα αυξημένη είναι η χρήση των POS σε super market, εμπορικά κέντρα και μεγάλες εμπορικές αλυσίδες, όπου η μη έκδοση απόδειξης είναι εξαιρετικά σπάνια.

«Βασιλιάς» τα μετρητά και η φοροδιαφυγή

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία των τραπεζών, και παρά το γεγονός ότι τα capital controls οδήγησαν βίαια σε μεγάλη αύξηση της χρήσης καρτών, παρατηρείται κάμψη στους ρυθμούς αύξησης της αξίας των συναλλαγών με κάρτες και αύξηση της χρήσης των μετρητών που παραμένουν το κυρίαρχο μέσο πληρωμών.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των τραπεζών, στο πρώτο τρίμηνο του 2019 η αύξηση της αξίας των συναλλαγών μέσω καρτών περιορίστηκε στο επίπεδο του 3%, από +18% το 2018,+42% το 2017 και +55% το 2016.

Τα μετρητά παραμένουν, με ανοδικές τάσεις, το κυρίαρχο μέσο πληρωμών. Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών, οι αναλήψεις μετρητών στο πρώτο τρίμηνο προσέγγισαν τα 10 δισ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση κατά 1,3% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2018 ενώ η αξία των συναλλαγών μέσω καρτών διαμορφώθηκε στα 7,6 δισ. ευρώ.

Στελέχη τραπεζών εκτιμούν ότι στην αγορά σημειώνεται μια ιδιότυπη διχοτόμηση, με τους καταναλωτές να χρησιμοποιούν ολοένα και περισσότερο ηλεκτρονικά μέσα πληρωμών, κάρτες αλλά και κινητά τηλέφωνα, για πολλές συναλλαγές όπου δεν υπάρχουν περιθώρια... διαπραγμάτευσης όπως είναι τα super merket και τα βενζινάδικα.

Ταυτόχρονα, όμως, χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο μετρητά για να πληρώνουν υποχρεώσεις σε γιατρούς, δικηγόρους, λογιστές, φροντιστήρια, συνεργεία αυτοκινήτων κ.α., όπου στην πράξη υπάρχουν δυο τιμές: αυτές με ΦΠΑ και αυτές χωρίς ΦΠΑ, οι οποίες είναι πολύ χαμηλότερες, λόγω των υψηλών συντεστών ΦΠΑ.

Κάπως έτσι το «αόρατο χέρι» που ρυθμίζει τα πάντα στην Ελλάδα έχει καταφέρει και η χώρα να είναι τυπικώς «εντάξει» με τη μνημονιακή υποχρέωση για τη χρήση POS στους ελεύθερους επαγγελματίες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, και ειδικά όσοι φαίνεται ότι φοροδιαφεύγουν συστηματικά δεκαετίες, συνεχίζουν ανενόχλητα να φοροδιαφεύγουν όπως πάντα...

ΣΧΕΤΙΚΑ