Η Κρήτη στηρίζει την καθιέρωση του «premium» ελαιόλαδου
Προχωράει η καθιέρωση νέας ποιοτικής κατηγορίας ελαιόλαδου, ανώτερης του έξτρα Παρθένου από την ΕΕ και προτείνεται η ονομασία "Premium extra virgin olive oil" σύμφωνα με τον Νίκο Μιχελάκη Γεωπόνο, πρώην Διευθυντή του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστημονικό Σύμβουλο του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης ΣΕΔΗΚ.
Σύμφωνα με τον κ. Μιχελάκη, μετά τις διαμαρτυρίες Ιταλικών Αγροτικών Οργανώσεων και τις προτάσεις τους για καθιέρωση νέας ποιοτικής κατηγορίας, υψηλότερης του έξτρα παρθένου ώστε να περιοριστούν τα φαινόμενα αθέμιτων αναμείξεων, φαίνεται ότι στην ΕΕ προχωρούν κάποιες διαδικασίες για την καθιέρωση της κατηγορίας αυτής. «Όπως πληροφορούμαστε στις 16 Απρίλιου το Ευρωκοινοβούλιο κατά τη διάρκεια της Ολομέλειας του στο Στρασβούργο, ψήφισε απόφαση σχετικά με την «Διεθνή συμφωνία για το ελαιόλαδο και τις επιτραπέζιες ελιές» (πρόκειται για το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιόλαδου) με την οποία προτείνεται όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εισηγηθεί στο Συμβούλιο των Μελών την τροποποίηση της συμφωνίας και την θέσπιση ενός νέου ποιοτικού τύπου για τα ελαιόλαδα με την ονομασία «Premium εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο».
Η άποψη του επιστημονικού συμβούλου του ΣΕΔΗΚ είναι πως η καθιέρωση μιας υψηλότερης ποιοτικής κατηγορίας στα ελαιόλαδα, ευνοεί τις χώρες που παράγουν μεγάλες ποσότητες ελαιόλαδου αυτής της κατηγορίας μεταξύ των όποιων πρώτη είναι η Ελλάδα, η οποία υπό ομαλές συνθήκες δακοκτονίας, παράγει Έξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο σε ποσοστό 90% και άνω. «Η Ιταλία παράγει επίσης μεγάλο ποσοστό, ίσως 60% και άνω της ίδιας κατηγορίας, αλλά η Ισπανία παράγει χαμηλότερο ποσοστό ίσως 30%. Επομένως η Ισπανία πιθανόν να αντιδράσει», επισημαίνει ο κ. Μιχελάκης.
Στο μεταξύ με την κορύφωση του προεκλογικού αγώνα για τις Δημοτικές εκλογές, από πλευράς του ΣΕΔΗΚ διατυπώνεται η ένστασή για το γεγονός πως οι υποψήφιοι, έχουν στην ατζέντα των συζητήσεων και προτάσεων συνήθως, σε προτεραιότητα το κυκλοφοριακό και την καθαριότητα και σε δεύτερο πλάνο τα άλλα θέματα που αφορούν την υγεία, την παιδεία, την οικονομία και την επαγγελματική απασχόληση των Δημοτών. «Η ελαιοκομία η οποία, στους Δήμους της Νότιας Ελλάδας αλλά και σε πολλούς της Κεντρικής και Βόρειας ιστορικά αποτελεί βασική απασχόληση και κύρια πηγή εισοδήματος της πλειοψηφίας των Δημοτών, δεν φαίνεται να απασχολεί ιδιαίτερα. Εκτός από κάποιες φωτεινές εξαιρέσεις, οι αναφορές υποψηφίων για την Ελαιοκομία δεν φαίνεται να είναι ανάλογες με την σημασία της».
Ο Επιστημονικός Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ επισημαίνει χαρακτηριστικά πως «Όμως οι ελιές ψηφίζουν και ..στους Δήμους. Όχι βέβαια οι ίδιες, αλλά οι χιλιάδες ελαιοπαραγωγοί που τις κατέχουν καθώς και εκείνοι που ασχολούνται με τα προϊόντα τους». Αναφέρει μάλιστα μερικά από τα βασικά προβλήματα εκτός από τα σοβαρά προβλήματα της εμπορίας του προϊόντος τα οποία αφορούν κυρίως την ΕΕ, την Κυβέρνηση και την Περιφέρεια, προβλήματα στα οποία οι Δήμοι μπορούν να συμβάλουν. Συγκεκριμένα κάνει λόγο για την αγροτική οδοποιία, που αποτελεί θέμα κρίσιμης σημασίας για την καλλιέργεια των ελαιώνων, για τις επεκτάσεις και βελτιώσεις των αγροτικών δικτύων, που πρέπει να γίνουν με κατάλληλο σχεδιασμό, για την άρδευση των ελαιώνων ιδίως κατά την κρίσιμη περίοδο της άνθησης-καρπόδεσης, που αποτελεί μια φροντίδα υψίστης σημασίας για την εξασφάλιση και την αύξηση της παραγωγής καθώς και για το θέμα της εφαρμογής της δακοκτονίας, που ναι μεν δεν αποτελεί βασικό καθήκον των Δήμων, πρέπει όμως να απασχολήσει τις Δημοτικές αρχές.
Παράλληλα θέτει το θέμα της ανάπτυξης του ελαιοτουρισμού, μια νέα πολλά υποσχόμενη προοπτική τα πρώτα βήματα της οποίας ήδη έγιναν με επιτυχία στην Κρήτη, η οποία απαιτεί οπωσδήποτε, υποστήριξη από τους Δήμους.