Ανησυχία Ευρωπαίων για το «πακέτο» Τσίπρα
Την ανησυχία της ΕΕ για το πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα η κυβέρνηση, εξέφρασαν αξιωματούχοι της ευρωζώνης σύμφωνα με τηλεγράφημα του Bloomberg. Το δημοσίευμα του Bloomberg έρχεται μετά από ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα στις Βρυξέλλες και επιβεβαιώνει τις πληροφορίες για ενόχληση των εταίρων, τόσο για το πακέτο των μέτρων όσο και τη μη ενημέρωση των θεσμών για τα σχέδια της κυβέρνησης.
Όπως έγραψε νωρίς το πρωί το economistas.gr η κυβέρνηση δοκιμάζει τα περιθώρια ανοχής των Ευρωπαίων, φέρνοντας προς ψήφιση στη Βουλή ένα πακέτο μέτρων, τα οποία είναι δεδομένο, πλέον, ότι ξεπερνούν τον εκτιμώμενο δημοσιονομικό χώρο, άρα θέτουν εν αμφιβόλω τη δέσμευση για πλεονάσματα 3,5% σε βάθος τετραετίας.
Μάλιστα, το ζήτημα των μέτρων που ανακοίνωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν αποκλείεται να τεθεί στο Eurogroup της ερχόμενης Πέμπτης, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της Ευρωζώνης. Ερωτηθείς σχετικά, ο εν λόγω ευρωπαίος παράγοντας σημείωσε πως η Ελλάδα δεν βρίσκεται στην ατζέντα της συνεδρίασης, ωστόσο, σε συνέχεια των κυβερνητικών εξαγγελιών δεν αποκλείεται κάποια κράτη-μέλη να θέσουν το ζήτημα αυτό. Όπως ανέφερε, υπάρχει αίσθημα «ανησυχίας» για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού και για το κατά πόσο η Ελλάδα θα σεβαστεί τις δεσμεύσεις της.
Επιπλέον, απαντώντας σε ερώτηση εάν θα μπορούσε να είναι αυτός ένας λόγος προκειμένου να μην εγκρίνουν τα κράτη-μέλη την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ, ο αξιωματούχος είπε πως δεν θα αποτελούσε «έκπληξη» εάν κάποια από τα εθνικά κοινοβούλια που θα κληθούν να εγκρίνουν την απόφαση αυτή, θα τη συνέδεαν με τις εξαγγελίες.
Πάντως, απαντώντας στα δημοσιεύματα, το Υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τονίζει ότι «για το έτος 2019, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν και κατατέθηκαν προς ψήφιση είναι πλήρως συμβατά με το διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο, όπως αυτός αποτυπώθηκε στο Πρόγραμμα Σταθερότητας 2019. Συγκεκριμένα, εκτός από το προκαλούμενο κόστος των εν λόγω μέτρων, προκύπτουν θετικές δημοσιονομικές επιπτώσεις από το σχέδιο ρύθμισης οφειλών προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης και τη φορολογική διοίκηση».
Με το πακέτο μέτρων, που παρουσιάστηκε λίγες ημέρες πριν τιες Ευροεκλογές, η κυβέρνηση κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπη με τον κίνδυνο «κυρώσεων» από το Eurogroup, εξέλιξη που θα επιδεινώσουν σοβαρά τη θέση της χώρας έναντι των αγορών, αμέσως μετά τις ευρωεκλογές. Σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο «ελαστικοποίησης» του στόχου για το πλεόνασμα, που παρουσιάσθηκε την περασμένη Δευτέρα από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών, κρίνεται από την Κομισιόν ως εντελώς ασύμβατο με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Αθήνα.
Όπως εκτιμούν πηγές που παρακολουθούν στενά τις διεργασίες Ελλάδας – θεσμών, οι δανειστές δεν πρόκειται να εγείρουν σοβαρά ζητήματα μέχρι τις Ευρωεκλογές, για λόγους σκοπιμότητας, ωστόσο αμέσως μετά θα επανέλθουν και το ζήτημα θα περιπλεχθεί.
Σημειώνεται ότι, οι αξιωματούχοι της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ενημερώθηκαν για τις παροχές και ελαφρύνσεις Τσίπρα, αλλά και για το σχέδιο «ελαστικοποίησης» του στόχου για το πλεόνασμα μόλις την Τετάρτη, αφού ήδη είχαν γίνει οι σχετικές ανακοινώσεις από την ελληνική πλευρά.
Αν και δεν θα υπάρξει άμεσα επίσημη αντίδραση, ωστόσο, στη συνεδρίαση του Eurogroup, στις 13 Ιουνίου, το πολιτικό κλίμα για την Ελλάδα θα είναι πολύ βαρύ, εάν ως τότε δεν έχει σημειωθεί μια δραματική αναδίπλωση της κυβέρνησης, που θα επαναφέρει το… σκάφος στην πορεία που έχει χαραχθεί με τη συμφωνία του Ιουνίου 2018 για την έξοδο από το μνημόνιο.
Η αντίδραση των δανειστών θα επηρεάσει σοβαρά τη διαπραγμάτευση των ελληνικών ομολόγων, τα οποία ήδη έχουν δεχθεί ισχυρές πιέσεις μετά την ανακοίνωση του πακέτου, δημιουργώντας μια αρκετά πιεστική κατάσταση για την κυβέρνηση.