Το Υπ. Οικονομικών αλλάζει εκ νέου την διάταξη για τον ΦΠΑ
Προς νομοτεχνική βελτίωση προσανατολίζεται το υπουργείο Οικονομικών, μετά από τη διαπίστωση ότι υπάρχουν προϊόντα που επιστρέφουν στο 13% ως πρώτη ύλη, αλλά στην εστίαση επιβαρύνονται με 24% ως ροφήματα.
Το πρόβλημα εντοπίζεται στα είδη του αριθμού 16 του Παραρτήματος (Αρτεμισία, βασιλικός, χαμομήλι, μαντζουράνα η κοινή, μολόχα, δενδρομολόχα, μέντα (δυόσμος) όλων των ποικιλιών, ρίγανη, δενδρολίβανο, φασκόμηλο, τσάι του βουνού, δίκταμο, γριάδα η ιαματική και λουίζα, νωπά ή ξερά, έστω και κομμένα, σπασμένα ή σε σκόνη), τα οποία επιστρέφουν σε ΦΠΑ 13%, αλλά στην εστίαση- όπως είναι διατυπωμένη η διάταξη- παραμένουν στο 24% ως ροφήματα. Το ίδιο ισχύει και για το κακάο, που ως πρώτη ύλη επιστρέφει στο 13%, αλλά ως ρόφημα στην εστίαση μένει στο 24%.
Στο υπουργείο Οικονομικών διαπιστώνουν ότι ενώ όλα τα παραπάνω είδη μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως φαγώσιμα άρα να επιβαρύνονται με 13%, όντας ροφήματα στην εστίαση θα υπάγονται σε ΦΠΑ 24%. Η νομοτεχνική βελτίωση που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών, είναι τα συγκεκριμένα είδη να πωλούνται με 13% και στην εστίαση.