Δυσαρέσκεια θεσμών για πλειστηριασμούς - α' κατοικία
Σε πολύ περίεργο κλίμα, μετά από το... κρυφτούλι της κυβέρνησης με τις παροχές και τις 120 δόσεις, έγιναν οι συναντήσεις με τους Θεσμούς για τα “κόκκινα” δάνεια και οι λέξεις που περιγράφουν απολύτως την ατμόσφαιρα είναι οι εξής: πολύ, πολύ γκρίνια.
Κατ’ αρχάς, όλο αυτό το πέρα- δώθε με το νέο πλαίσιο προστασίας για την α’ κατοικία και τις νέες διαδικασίες υποβολής αιτήσεων, έχει “φρενάρει” τα προγράμματα πλειστηριασμών κι αυτό δεν έχει περάσει απαρατήρητο από τους Θεσμούς, που έχουν σηκωμένες τις “κεραίες” τους για το συγκεκριμένο ζήτημα. Στις συζητήσεις που είχαν, λοιπόν, στην Αθήνα, με αφορμή την παρουσίαση της νέας πλατφόρμας υποβολής αιτήσεων ρύθμισης στεγαστικών- επιχειρηματικών δανείων με υποθήκη κύριας κατοικίας, οι ξένοι τεχνοκράτες δεν έκρυψαν τη δυσφορία τους για το “πάγωμα” επί της ουσίας, των πλειστηριασμών.
Το μορατόριουμ μεταξύ κυβέρνησης- τραπεζών, έως ότου λειτουργήσει η νέα πλατφόρμα, είναι φυσικά γνωστό στους Θεσμούς, οι οποίοι αν και δεν μπορούν να κάνουν κάτι, δεν πετάνε κι από τη χαρά τους, από τη στιγμή που δείχνουν να επιβεβαιώνονται οι ανησυχίες τους για επιβράδυνση του ρυθμού μείωσης των “κόκκινων” δανείων. Αυτήν την εβδομάδα, είναι προγραμματισμένοι 457 πλειστηριασμοί, ενώ συνολικά ως το τέλος Ιουνίου έχουν αναρτηθεί 2.219 προγράμματα.
Η γκρίνια δεν περιορίστηκε μόνο στους ρυθμούς αλλά και στην κατάληξη των πλειστηριασμών, καθώς η εικόνα που είχαν σχηματίσει την προηγούμενη φορά, που βρέθηκαν στην Αθήνα, δεν έχει αλλάξει. Τα στοιχεία που πήραν στα χέρια τους δείχνουν ότι περίπου το 50% των πλειστηριασμών συνεχίζουν να κηρύσσονται άγονοι, αφού δεν υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, κυρίως λόγω των τιμών που συνεχίζουν να διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα. Το δεύτερο στοιχείο, που τους απασχολεί και συνδέεται άρρηκτα με το πρώτο, είναι ότι από τα ακίνητα που αλλάζουν χέρια, περίπου το 70% καταλήγει πάλι στις τράπεζες. Αν και ο λόγος είναι προφανής- διατηρείται η αξία αυτών των ακινήτων σε υψηλά επίπεδα- η πεποίθηση των Θεσμών είναι ότι πρέπει να σπάσει αυτός ο φαύλος κύκλος και κάπως έτσι φτάνουμε στις πιέσεις για ένα πιο “φιλικό” περιβάλλον πλειστηριασμών, προκειμένου να λειτουργήσει ως “κράχτης” για τρίτους επενδυτές, ειδικά σε αυτήν τη συγκυρία, που δείχνει να ανεβαίνει το αγοραστικό ενδιαφέρον για ακίνητα.
Όσον αφορά στη λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, επιβεβαιώθηκαν απολύτως οι πληροφορίες, που ανέφεραν ότι οι Θεσμοί αποκλείεται να ανάψουν πράσινο φως, εάν δεν είναι όλα αυτοματοποιημένα, χωρίς την παραμικρή δυνατότητα των οφειλετών να παρέμβουν στα “ευαίσθητα” δεδομένα, δηλαδή στα κριτήρια υπαγωγής και ρύθμισης των δανείων τους. Η ημερομηνία λειτουργίας, που συμφωνήθηκε, είναι η 30η Ιουνίου, καθώς οι τράπεζες δεσμεύθηκαν ότι έως τότε θα έχουν συνδεθεί με το Σύστημα, άρα όλα τα στοιχεία για καταθέσεις, δάνεια κ.λ.π. θα φορτώνονται αυτομάτως. Ποια ήταν η απάντηση των Θεσμών, όταν κάποιοι υπουργοί γκρίνιαξαν και άρχισαν να λένε για καθυστερήσεις; “Και τι σας νοιάζει εσάς; Αφού οι πλειστηριασμοί είναι “παγωμένοι” λόγω εκλογών”....