Η Κομισιόν προειδοποιεί: Προσοχή με τις παροχές

Φωτό: Eurokinissi

Επιτάχυνση της ανάπτυξης τη διετία 2019 - 2020, που θα υποστηρίξει τη μείωση του δημόσιου χρέους, «βλέπει» για την Ελλάδα η Κομισιόν στις εαρινές οικονομικές προβλέψεις της, ενώ δέχεται πλέον ως βασικό σενάριο εργασίας ότι η Αθήνα δεν θα εφαρμόσει τη μείωση του αφορολόγητου ορίου από το 2020, αν και το θέμα, όπως αναφέρει η Επιτροπή, θα συζητηθεί με την κυβέρνηση, στο πλαίσιο της διαδικασίας ενισχυμένης επιτήρησης της οικονομίας.

Η Κομισιόν εκτιμά ότι το 2018 ήταν το έτος κορύφωσης των καλών δημοσιονομικών επιδόσεων της Ελλάδας, με πλεόνασμα γενικής κυβέρνησης σε επίπεδο - ρεκόρ, καθώς ανήλθε στο 1,1% του ΑΕΠ. Όμως, στο εξής τα δημοσιονομικά μεγέθη εκτιμάται ότι θα επιδεινώνονται, με το πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης (περιλαμβάνει και τις δαπάνες εξυπηρέτησης χρέους) να υποχωρεί στο 0,5% του ΑΕΠ φέτος και να μετατρέπεται σε έλλειμμα 0,1% του ΑΕΠ το 2020. Ακόμη μεγαλύτερη θα είναι η μείωση του κυκλικά προσαρμοσμένου (σταθμισμένου με βάση την ανάπτυξη) δημοσιονομικού αποτελέσματος, το οποίο από 4,4% του ΑΕΠ το 2018 θα υποχωρήσει στο 0,9%.

Η Κομισιόν αφήνει να εννοηθεί ότι δεν θα εγκαταλείψει εντελώς το στόχο για εφαρμογή της φορολογικής μεταρρύθμισης του 2020, ενώ θα συνεχίσει να ασκεί πίεση για άσκηση συντηρητικής οικονομικής πολιτικής από την Αθήνα, καθώς διαπιστώνει ότι στον ορίζοντα υπάρχουν αρκετά ρίσκα εκτροχιασμού, παρότι προβλέπεται ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει το συμφωνημένο στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2019 και το 2020.

Όπως αναφέρει η Επιτροπή, υπάρχουν σοβαρά καθοδικά ρίσκα, όπως είναι οι συνεχιζόμενες υποθέσεις ενώπιον της Δικαιοσύνης, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν μερική ανατροπή προηγούμενων μεταρρυθμίσεων και να φέρουν στην επιφάνεια νέες δημοσιονομικές υποχρεώσεις. Πρόσθετη πίεση, συνεχίζει η Κομισιόν, μπορεί να ανακύψει από πολιτικές πρωτοβουλίες που θα επηρέαζαν το κόστος μισθοδοσίας στο Δημόσιο. Με τον τρόπο αυτό, οι Βρυξέλλες ουσιαστικά προειδοποιούν την κυβέρνηση να μην «παίξει» με τους μισθούς και τις συντάξεις, στο πλαίσιο της προσπάθειας να συγκροτήσει ένα ελκυστικό «πακέτο» προεκλογικών παροχών.

Επιπλέον, η Κομισιόν σημειώνει ότι το αποθεματικό (650 εκατ. ευρώ) που έχει μείνει στον προϋπολογισμό από το 2018 δεν θα πρέπει να δαπανηθεί, ώστε να είναι διαθέσιμο για να καλυφθούν ενδεχόμενες πρόσθετες δαπάνες, που θα ανακύψουν ως αποτέλεσμα δικαστικών αποφάσεων.

Κατά τα λοιπά, η Επιτροπή δέχεται ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα αυξηθεί στο 2,2% φέτος και θα παραμείνει στο ίδιο ποσοστό το 2020, καθώς η ενισχυμένη εσωτερική ζήτηση θα αντισταθμίσει την επίδραση της επιβράδυνσης της ευρωπαϊκής οικονομίας. Οι επενδύσεις, μετά τη «βουτιά» κατά 12,2% το 2018, εκτιμάται ότι θα αυξηθούν τη διετία 2019 - 2020 με ρυθμό μεγαλύτερο του 10%. Η Κομισιόν πετάει ένα «καρφί» στην κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι η μεγάλη μείωση του 2018 οφείλεται εν μέρει στην εξαιρετική μείωση του προϋπολογισμού δημοσίων επενδύσεων.

commission_spring
ΣΧΕΤΙΚΑ