«Πετάξαμε» 100 εκατ. ευρώ στα σκουπίδια

Φωτογραφία: Shutterstock

Πρόστιμα που υπερβαίνουν το ποσό των 100 εκατομμυρίων ευρώ έχουν επιβληθεί στην Ελλάδα την τελευταία τετραετία από τα ευρωπαϊκά δικαστήρια, για υποθέσεις που αφορούν σε παραβιάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Την ίδια στιγμή οι δημόσιες επενδύσεις στην αστυνομία ανήλθαν σε μόλις 3 εκατ. ευρώ, ενώ δεν δαπανήθηκε ούτε 1 ευρώ για επενδύσεις στην πυροσβεστική- χωρίς να περιλαμβάνεται η δασοπυρόσβεση- τα δικαστήρια και τις φυλακές.

Το ποσό των 100 εκατ. ευρώ δεν αποκλείεται να αυξηθεί, δεδομένου πως τα πρόστιμα αφορούν σε μόλις τρεις υποθέσεις από τις συνολικά 24 για τις οποίες έχει γίνει παραπομπή της Ελλάδας στα δικαστήρια, από τη Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Κομισιόν.

Η επίδοση αυτή μάλιστα είναι η δεύτερη χειρότερη στην Ε.Ε., με μόνο την Ισπανία να είναι υπόλογη για περισσότερες υποθέσεις, όπως φαίνεται και από το σχετικό διάγραμμα.

Οι περισσότερες καταδίκες για παραβίαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας στην Ελλάδα άπτονται της ελλιπούς διαχείρισης αστικών λυμάτων, σε ποσοστό 29%, με υποθέσεις στερεών αποβλήτων να ακολουθούν με 25%.

Η χώρα μας από το 2014 έχει καταδικαστεί αμετάκλητα στα ευρωπαϊκά δικαστήρια για παραβίαση της νομοθεσίας, σε ό,τι αφορά τη λειτουργία παράνομων χωματερών, τη διαχείριση επικίνδυνων αποβλήτων και την έλλειψη βιολογικού καθαρισμού σε αρκετές περιοχές της Ανατολικής Αττικής.

Πρόσφατα προστέθηκε μία ακόμα καταδίκη στο μητρώο της Ελλάδας, η οποία αφορά στην έλλειψη σύνδεσης βιολογικού καθαρισμού με οικίες στο Θριάσιο Πεδίο και σύντομα αναμένεται η έκδοση της απόφασης του δικαστηρίου.

¨Όταν η Ελλάδα καταδικάστηκε το 2014, υπήρχαν περίπου 300 παράνομες χωματερές σε όλη τη χώρα. Σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι χωματερές που εξακολουθούν να λειτουργούν είναι 14, για 19 ακόμα δεν υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις πως η λειτουργία τους έχει διακοπεί, ενώ 24 βρίσκονται σε διαδικασία αποκατάστασης.

Η Ελλάδα βρίσκεται μέσα στην πρώτη δεκάδα των κρατών μελών της ΕΕ όσον αφορά σε καταγγελίες που έχουν γίνει στην Κομισιόν για παραβιάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, τα οποία καλύπτουν περίοδο έως και το τέλος Οκτωβρίου.

Αριθμός καταγγελιών - Πηγή: Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Αρκετά πίσω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο βρίσκεται η Ελλάδα στο ζήτημα της παραγωγής δημοτικών αποβλήτων, με 498 κιλά ανά κάτοικο ετησίως, την ώρα που στην Ευρώπη των 28 το αντίστοιχο νούμερο ανέρχεται σε 482 κιλά ανά κάτοικο ετησίως.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός πως το 82% της παραγωγής δημοτικών αποβλήτων στην Ελλάδα καταλήγει σε χώρους υγειονομικής ταφής απορριμμάτων, ενώ μόλις το 17% ανακυκλώνεται.

Ο μέσος όρος για την ΕΕ σε ό,τι αφορά τα απορρίμματα που καταλήγουν σε χώρους υγειονομικής ταφής ανέρχεται σε 24%, με το ποσοστό ανακύκλωσης να φθάνει το 46%.

Το ζήτημα της ανακύκλωσης θεωρείται μείζονος σημασίας από την Κομισιόν, δεδομένου πως ο στόχος για το 2020 είναι το 50% των δημοτικών αποβλήτων να ανακυκλώνεται .

ΣΧΕΤΙΚΑ