Στα ύψη το πλεόνασμα: έφθασε το 4,4% το 2018

Economista
ECONOMISTA
ΕΛΣΤΑΤ

Με μεγάλη αύξηση του πρωτογενούς πλεονάσματος έκλεισε το 2018, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) στη δημοσιότητα.

Ειδικότερα, το ισοζύγιο της Γενικής Κυβέρνησης, όπου μετρώνται και οι πληρωμές για την εξυπηρέτηση του χρέους ήταν πλεονασματικό για τρίτη συνεχή χρονιά, με το πλεόνασμα να πλησιάζει τα 2 δισ. ευρώ, έναντι 1,3 δισ. ευρώ, το 2017.

Το πρωτογενές πλεόνασμα, δηλαδή χωρίς να υπολογίζονται οι πληρωμές τοκοχρεολυσίων, αυξήθηκε κατά μισή μονάδα του ΑΕΠ, από το 3,9% στο 4,4%.

Αξίζει να υπενθυμισθεί ότι το πρωτογενές αποτέλεσμα, όπως μετράται από την ΕΛΣΤΑΤ με βάση τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό έχει διαφορά από το ίδιο μέγεθος, όπως το μετρούν οι θεσμοί των δανειστών, στο πλαίσιο του προγράμματος προσαρμογής και της μεταμνημονιακής εποπτείας. Με βάση τη μεθοδολογία των θεσμών έχει προσδιορισθεί και ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα, που είναι 3,5% του ΑΕΠ για την περίοδο ως και το 2021.

Δεδομένου ότι στο πρωτογενές πλεόνασμα που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ υπάρχει σημαντική υπέρβαση της προηγούμενης πρόβλεψης (4,4% έναντι 4,1%), κατά πάσα πιθανότητα θα είναι αυξημένο και το πλεόνασμα, όπως υπολογίζεται από τους θεσμούς, σε σχέση με την πρόβλεψη για μια τιμή κοντά στο 4% του ΑΕΠ.

Σε κάθε περίπτωση, η σημαντική αύξηση του πλεονάσματος με τον τρόπο που μετράται από την ΕΛΣΤΑΤ και την Eurostat αφήνει στην κυβέρνηση αρκετά περιθώρια ελιγμών στην οικονομική πολιτική πριν τις εκλογές και φαίνεται να υποστηρίζει το αίτημα για ματαίωση της μείωσης του αφορολόγητου ορίου από το 2020.

Το χρέος φαίνεται αυξημένο από τα 317,5 στα 334,6 δισ. ευρώ (181,1% του ΑΕΠ), κάτι που αποδίδεται στην εκταμίευση των τελευταίων δόσεων του προγράμματος του τρίτου μνημονίου, με τις οποίες σχηματίσθηκε το «μαξιλάρι» ρευστότητας του Δημοσίου για την κάλυψη μελλοντικών αναγκών εξυπηρέτησης του χρέους.

pleonasma2018
ΣΧΕΤΙΚΑ