Πληρώνουμε το ΔΝΤ αλλά η επιτήρηση συνεχίζεται

Φωτο: Shutterstock

Σε 50 με 60 ημέρες- στην καλύτερη περίπτωση- θα έχει ολοκληρωθεί η γραφειοκρατική διαδικασία στον ESM, προκειμένου να ανάψει πράσινο για την πρόωρη εξόφληση δανείων του ΔΝΤ, που επιβαρύνονται με τόκους 5,13%.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό το ακριβό χρέος αντιστοιχεί σε 3,1 δισ SDR (τραβηχτικά δικαιώματα) και με την τρέχουσα ισοτιμία συνεπάγεται ότι η Ελληνική Δημοκρατία θα απαλλαγεί από περίπου 3,6 δισ ευρώ “αλμυρών” δανείων. Ο τεχνοκρατικός σχεδιασμός προβλέπει ότι για την αποπληρωμή τους θα αντληθούν 2 δισ. ευρώ απευθείας από το cash buffer (“μαξιλάρι”), ενώ τα υπόλοιπα θα αντληθούν από τη δεξαμενή των 35 δισ ευρώ του λογαριασμού στην Τράπεζα της Ελλάδας, όπου μπαίνουν τα πρωτογενή, τα repos, τα έσοδα των εκδόσεων ομολόγων κ.λ.π.

Η ολοκλήρωση αυτής της πρόωρης εξόφλησης δεν σημαίνει, βέβαια, ότι η Ελλάδα απαλλάσσεται από το ΔΝΤ. Θα το ξαναβρεί μπροστά της σε περίπου 18- 19 μήνες, καθώς το σύνολο των δανείων του Ταμείου ξεπερνά τα 9 δισ ευρώ. Οι πληροφορίες αναφέρουν, άλλωστε, ότι οι Γερμανοί, οι Ολλανδοί και οι λοιποί Βόρειοι έκαναν σαφές ότι επιθυμούν την ενεργό παρουσία του ΔΝΤ στα ελληνικά πράγματα και ως ασφαλιστική δικλείδα θα λειτουργήσουν τα υπόλοιπα των δανείων του. Όσο παραμένει το υπόλοιπο πάνω από τα 6 δισ. ευρώ, η Ελλάδα παραμένει στο αυστηρό πρόγραμμα μεταμνημονιακής επιτήρησης από το Ταμείο με δύο ελέγχους το χρόνο. Σημειωτέον ότι η τελευταία εκταμίευση προς το ΔΝΤ είναι προγραμματισμένη για τις 3 Ιουνίου του 2024.

“Και τώρα τι;” είναι το ερώτημα που ανακύπτει μετά από το πρώτο ξεκαθάρισμα με το ΔΝΤ, που ήταν μάλλον εύκολη δουλειά. Με δεδομένο ότι τα παλιά ομόλογα που διακρατεί η ΕΚΤ επιβαρύνονται μεσοσταθμικά με 5%, εύλογο είναι να αναρωτηθεί κανείς γιατί δεν γίνονται ανάλογες κινήσεις πρόωρης εξόφλησης. Κατ’ αρχάς, η άρνηση της ΕΚΤ να πουλήσει στο άρτιο, με το πρόσχημα ότι μπορεί να θεωρηθεί έμμεση κρατική ενίσχυση, είναι ικανός αποτρεπτικός παράγοντας. Ωστόσο, το “κλειδί”, που φαίνεται ότι ξεχνούν κάποιοι είναι τα κουπόνια αυτών των ομολόγων. Φυσικά μιλάμε για τα ANFA- SMP, που με βάση τις αποφάσεις του περασμένου Ιουνίου έχουν ξεκινήσει να επιστρέφουν στην Ελλάδα.

«Θα μας δώσουν πίσω τα κουπόνια. Γιατί να τα προεξοφλήσουμε;» παρατηρεί πηγή με άμεση γνώση της διαδικασίας. Σημειωτέον, ότι το σύνολο των ANFA- SMP υπολογίζεται σε 5,8 δισ ευρώ- δηλαδή περίπου όσο οι φετινές λήξεις ομολόγων του Ευρωσυστήματος- τα οποία θα μπουν στα κρατικά ταμεία (εφόσον τηρούνται τα προαπαιτούμενα) ως το 2022.

Οι επόμενες κινήσεις από τον ΟΔΔΗΧ προβλέπουν μια έκδοση- μετά από την Πρωτομαγιά- πιθανότατα 3ετούς ομολόγου, με την οποία θα ολοκληρωθεί το φετινό δανειακό πρόγραμμα, αλλά δεν θα πρέπει να αποκλειστούν για τη συνέχεια μικρότερες εκδόσεις, με στόχο τη διαχείριση παλιότερου, «ακούρευτου» χρέους, που βρίσκεται στα χέρια ιδιωτών.

ΣΧΕΤΙΚΑ