Ο TAP θα μειώσει τις τιμές φυσικού αερίου

NEWSROOM
Από την κατασκευή του αγωγού TAP στη Βόρεια Ελλάδα
Από την κατασκευή του αγωγού TAP στη Β. Ελλάδα / Φωτογραφία: Shutterstock

Αισιόδοξος για θετικές εξελίξεις στην αγορά ενέργειας με την εφαρμογή του μοντέλου - στόχου (target model) που προβλέπουν οι Κοινοτικές Οδηγίες αλλά και την τόνωση του ανταγωνισμού στην εισαγωγή φυσικού αερίου, που φέρνουν η έναρξη λειτουργίας του αγωγού ΤΑΡ το 2020 και η δυνατότητα απευθείας εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου μέσω των εγκαταστάσεων της Ρεβυθούσας, δήλωσε χθες ο γενικός διευθυντής της Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας (πρώην ΕΠΑ Αττικής) Γιάννης Μητρόπουλος, μιλώντας σε εκδήλωση για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του 2018 και των στόχων για το 2019.

Όπως ο ίδιος τόνισε, η λειτουργία του αγωγού ΤΑΡ (εκτός από το αέριο της Κασπίας) θα παράσχει πρόσβαση στην αγορά της Ιταλίας για προμήθεια φυσικού αερίου ενώ σημείωσε ότι η εταιρία θα αναζητήσει ευκαιρίες και στον τομέα του υγροποιημένου φυσικού αερίου με εισαγωγές φορτίων μέσω Ρεβυθούσας.

Η Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας πέρασε πρόσφατα υπό την πλήρη έλεγχο της ΔΕΠΑ, η οποία επίσης βρίσκεται σε διαδικασία μετασχηματισμού καθώς επίκειται η αποκρατικοποίηση του ομίλου σύμφωνα με το σχέδιο που προβλέπει ότι το ΤΑΙΠΕΔ θα πουλήσει το 50% συν μία μετοχή της εμπορικής δραστηριότητας (στην οποία περιλαμβάνεται και η πρώην ΕΠΑ Αττικής) ενώ ο τομέας των υποδομών θα παραμείνει υπό τον έλεγχο του Δημοσίου.

Αναφερόμενος στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στην οποία επίσης δραστηριοποιείται η Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας ο κ. Μητρόπουλος ανέφερε ότι οι δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ βοήθησαν στο άνοιγμα της αγοράς ενώ τόνισε ότι στο μέλλον ο ανταγωνισμός θα κριθεί κυρίως στις πρόσθετες υπηρεσίες που θα παράσχουν οι προμηθευτές στους καταναλωτές. Στο πλαίσιο αυτό είναι σε εξέλιξη συζητήσεις για στρατηγική συνεργασία με εταιρεία τεχνολογίας που θα παράσχει μεταξύ άλλων υπηρεσίες "smart home" ενώ συνεχίζεται η συνεργασία με την Vodafone μέσω του δικτύου της οποίας έρχονται σχεδόν το ένα τρίτο των νέων συμβολαίων ρεύματος και φυσικού αερίου.

Το 2018 η Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας συνήψε 33.000 νέα συμβόλαια (ρεύμα και φυσικό αέριο) ενώ ο στόχος για εφέτος είναι 60.000 νέα συμβόλαια. Αντίστοιχα ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε πέρυσι σε 163 εκατ. (στόχος για εφέτος τα 219,4 εκατ.), τα κέρδη στα 5,2 εκατ. (στόχος το 2019 τα 5,8 εκατ.) και οι πωλήσεις στα 3,3 εκατ. μεγαβατώρες (στόχος: 3,8 εκατ.)

ΣΧΕΤΙΚΑ