Προ των πυλών η συμφωνία για τα δάνεια του ΔΝΤ
Συμφωνία εντός του Σαββατοκύριακου για την πρόωρη αποπληρωμή τμήματος των δανείων που έχει λάβει η χώρα μας από το ΔΝΤ, επιδιώκει η κυβέρνηση, και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η ολοκλήρωση της συμφωνίας είναι ζήτημα ωρών. Η κίνηση εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας ελάφρυνσης του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους ενώ έχει και έντονο πολιτικό χαρακτήρα για την κυβέρνηση ως άλλο ένα βήμα απομάκρυνσης από την εποπτεία του ΔΝΤ.
Στην πραγματικότητα βέβαια, όπως έχει διευκρινιστεί, δεν τίθεται ζήτημα αποχώρησης του ΔΝΤ, καθώς οι δανειστές αποδέχθηκαν την πρόωρη εξόφληση των ακριβότερων δανείων, αλλά σε ποσό που δεν επιτρέπει στην Αθήνα, βάσει του καταστατικού του ΔΝΤ, να εξέλθει από το «ενοχλητικό» πρόγραμμα αυξημένης επιτήρησης (Post-Program Monitoring - PPM).
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Reuters τα δάνεια από το ΔΝΤ που θα επαναγοραστούν από την ελληνική κυβέρνηση έχουν επιτόκιο περίπου 5% και είναι πιο ακριβά από τη χρηματοδότηση που έχει πετύχει η χώρα από τις αγορές, στις οποίες τα 10ετή ομόλογα είναι περίπου στο 3,3%, σημειώνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο. Όπως μετέδωσε το πρακτορείο «η αποπληρωμή του ΔΝΤ θα συμφωνηθεί αυτό το σαββατοκύριακο», δήλωσε που απέδωσε σε υψηλόβαθμο αξιωματούχο στο περιθώριο των εαρινών συνόδων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, στην Ουάσινγκτον.
Πρόσθεσε επίσης, ότι η Γερμανία και η Ολλανδία φέρουν αντιρρήσεις για αυτή την κίνηση, καθώς ανησυχούν ότι το ΔΝΤ θα επιθυμεί να αποχωρήσει από τις τακτικές αξιολογήσεις για τις ελληνικές μεταρρυθμίσεις, εντούτοις δεν θα εκτροχιάσουν τη διαδικασία. «Λαμβάνουν διαβεβαιώσεις ότι το ΔΝΤ θα παραμείνει στην αξιολόγηση, επομένως θα άρουν τις αντιρρήσεις τους. Η Ελλάδα θα αποπληρώσει περίπου 4-5 δισεκ. ευρώ», υπογράμμισε ο αξιωματούχος. Ο ESM, στον οποίο σύμφωνα με τους κανονισμούς θα έπρεπε να δοθεί ανάλογο ποσό, είναι πιθανό ότι θα παραιτηθεί από αυτό το δικαίωμα, ικανοποιημένος από τη βελτίωση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, δήλωσε την περασμένη βδομάδα ο επικεφαλής του, Κλάους Ρέγκλινγκ.
Το Reuters μετέδωσε στις 3 Απριλίου ότι η Ελλάδα εξετάζει νέα έξοδο στις αγορές στα τέλη Ιουνίου για να ενισχύσει την αποπληρωμή του χρέους. Επισημαίνεται ότι η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει περί τα 9,3 δισεκ. ευρώ στο ΔΝΤ μέχρι το 2024, με επιτόκιο 5%, ενώ το ανάλογο επιτόκιο για τα δάνεια από τα κράτη μέλη της ευρωζώνης μέσω του ESM είναι 0,9%. Η Αθήνα έχει κεφαλαιακό απόθεμα ύψους 27 δισεκ. ευρώ από την έξοδό της στις αγορές και δάνεια που δεν χρησιμοποιήθηκαν. Αυτό το κεφάλαιο είναι επαρκές για τις χρηματοδοτικές της ανάγκες μέχρι το 2021 χωρίς να χρειάζεται να ξαναβγεί στις αγορές έως τότε.
Σημειώνεται ότι χθες βράδυ, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ενημέρωσε την Κριστίν Λαγκάρντ για την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνηση να αποπληρώσει πρόωρα δάνεια του ΔΝΤ. Ο κ. Τσακαλώτος εξήγησε πως η Ελλάδα επιθυμεί να προβεί στην πρόωρη αποπληρωμή του λεγόμενου ακριβού μέρους του δανείου του ΔΝΤ, το οποίο τοποθετείται στα 3,8 δισ. και έχει επιτόκιο 5,1%, σύμφωνα με το ΑΠΕ. Από την πλευρά της, η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ υπογράμμισε ότι συμφωνεί και ότι το ΔΝΤ είναι ικανοποιημένο από αυτή την εξέλιξη. Σχετικά με την διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί, αναμένεται ότι θα υπάρξει επίσημη ενημέρωση στο Ταμείο, τον ESM, και το Eurogroup, καθώς απαιτείται έγκριση από τα κοινοβούλια ορισμένων χωρών όπως είναι η Γερμανία.