Τρίτη στον ΟΟΣΑ η Ελλάδα σε φορολογικές επιβαρύνσεις

NEWSROOM
Υπολογίζοντας τους φόρους που πρέπει να καταβληθούν
Υπολογίζοντας τους φόρους που πρέπει να καταβληθούν / Φωτο: Shutterstock

Μια από τις υψηλότερες θέσεις της βαθμολογίας σε σύνολο φόρων- εισφορών καταλαμβάνει η Ελλάδα στην Έκθεση Taxing Wages 2018 του ΟΟΣΑ. Μάλιστα, η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες στις οποίες πέρυσι καταγράφηκε περαιτέρω αύξηση του tax wage (φορολογική «σφήνα»), ενώ ακόμα και στις οικογένειες που υπήρξε μείωση, η Ελλάδα καταλαμβάνει την 3η θέση με τα μεγαλύτερα βάρη.

Ειδικότερα, ο συνδυασμός φόρων και εισφορών στο κόστος εργασίας ανέρχεται στο 40,9%, για έναν άγαμο εργαζόμενο. Σε σύγκριση με το 2017 καταγράφεται αύξηση 0,15% λόγω φόρου εισοδήματος. Κατ’ ουσίαν, το 26,1% των ακαθάριστων αποδοχών του εργαζομένου πηγαίνει σε φόρους και εισφορές.

Σε ότι αφορά τις οικογένειες με έναν εργαζόμενο και 2 παιδιά, το καθεστώς είναι σαφώς ευνοϊκότερο σε σχέση με τους άγαμους, καθώς το tax wage διαμορφώνεται στο 37,9%. Ωστόσο, η ελληνική οικογένεια έχει το μεγαλύτερο βάρος σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες του ΟΟΣΑ, με εξαίρεση την αντίστοιχη γαλλική και την ιταλική οικογένεια. Σημειωτέον, ότι αυτό το βάρος για την οικογένεια μειώθηκε κατά 1,08% σε σχέση με το 2017, λόγω του νέου επιδόματος τέκνων. Ως εκ τούτου, τα επιδόματα στην Ελλάδα αντισταθμίζουν τις στρεβλώσεις που προκαλεί η φορολογία.

Για μια τετραμελή οικογένεια, όπου εργάζονται και οι 2 γονείς, η φορολογική «σφήνα» διαμορφώνεται στο 38,4% κι έτσι αυτή η οικογένεια βρίσκεται στην 7η θέση με τις μεγαλύτερες επιβαρύνσεις. Σημειωτέον, ότι σε σχέση με το 2017 η μείωση των βαρών είναι μόλις 0,54%, καθώς το όφελος από τα νέα επιδόματα τέκνων «ψαλιδίστηκε» από την αύξηση κατά 0,17% του φόρου εισοδήματος. Η συγκεκριμένη οικογένεια διαπιστώνει ότι το 23% του ακαθάριστου εισοδήματος της πήγε σε φόρους και εισφορές

Εντύπωση προκαλεί και η διαπίστωση ότι από το 2000 ως το 2018, οι φόροι στο εισόδημα έγιναν λιγότερο προοδευτικοί, γεγονός που συνεπάγεται στρεβλώσεις και αδικίες. Ένας άγαμος, το 2000 έπρεπε να δώσει το 38,8% των ακαθάριστων αποδοχών του σε φόρους και εισφορές, στην κορύφωση της κρίσης το 2011 έφτασε στο 43%, το 2015 είχε κατέβει στο 39,1% κι έκτοτε κάθε χρόνο ανεβαίνει για να φτάσει πέρσι στο 40,9%. Ενδεικτικό είναι ότι αν δεν ληφθεί υπόψιν το όφελος από τα επιδόματα τέκνων, μια οικογένεια με 2 παιδιά βλέπει το φόρο εισοδήματος να ανεβαίνει σταθερά από το 2015 και μετά, φτάνοντας στο 10,6% των ακαθάριστων αποδοχών του ζευγαριού.

TAGS
ΣΧΕΤΙΚΑ