Μειωμένη κατά 10,5% αναμένεται η παραγωγή κρασιού φέτος

NEWSROOM
κρασί
Φωτό: Pixabay

Μειωμένη κατά 10,48% σε σύγκριση με το 2017 εκτιμάται ότι θα είναι η φετινή παραγωγή κρασιού για τη χώρα μας, σύμφωνα με στοιχεία που απέστειλε στην Κομισιόν το τμήμα Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών.

Παράλληλα μειωμένη κατά 20,88% εμφανίζεται η ελληνική οινοπαραγωγή σε σύγκριση με το μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ο όγκος παραγωγής για το 2018 αναμένεται να φτάσει τα 2.157.193 εκατόλιτρα (2.410.1 εκατόλιτρα το 2017), αποτελώντας τον χαμηλότερο όγκο που έχει παράξει ο ελληνικός αμπελώνας, σύμφωνα με τα δεδομένα που επεξεργάζεται η Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ).

Από τα συνολικά 2,157 εκατ. εκατόλιτρα κρασιού, τα 1.419 εκατ. εκατόλιτρα αποτελούν απλούς επιτραπέζιους οίνους και τα γλεύκη, τα 414 χιλιάδες εκατόλιτρα τα Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ), τα 184 χιλιάδες εκατόλιτρα οι οίνοι ΠΟΠ, ενώ σε 140 χιλιάδες εκατόλιτρα αναμένεται να ανέρθουν οι ποικιλιακοί οίνοι.

Σημειώνεται ότι μείωση παρατηρείται σε όλες της κατηγορίες, εκτός των ποικιλιακών οίνων. Συγκεκριμένα, κατά 21% έχει μειωθεί στην παραγωγή των κρασιών ΠΟΠ, 6% στους οίνους ΠΓΕ, 17% στα κρασιά χωρίς ΠΟΠ-ΠΓΕ, ενώ αντίστοιχα 27% παρατηρείται στους ποικιλιακούς οίνους.

Όπως τονίζει η ΚΕΟΣΟΕ σε ανακοίνωσή της «παρά την αρνητική επίδραση των καιρικών φαινομένων στον όγκο παραγωγής, τάση μείωσης εμφανίζουν και οι εκτάσεις αμπέλων με οινοποιήσιμες ποικιλίες, λαμβανομένου υπόψιν και του ότι ο ελληνικός αμπελώνας θα έπρεπε ν' αυξάνεται εξαιτίας νέων αδειών φύτευσης κατά 6.300 στρέμματα κατ' έτος».

Αντίθετα, σε ανοδική τροχιά κινείται η ευρωπαϊκή οινοπαραγωγή η οποία φαίνεται να ισορροπεί στα επίπεδα του μέσου όρου της πενταετίας. Ο όγκος παραγωγής για το 2018 αναμένεται να αγγίζει τα 168, 4 εκατ. εκατόλιτρα κρασιού καταγράφοντας έτσι αύξηση κατά 27% σε σχέση με το 2017.

Ο μεγαλύτερος όγκος αναμένεται να παραχθεί από την Ιταλία (48,5 εκατ. εκατόλιτρα), τη Γαλλία (46,1 εκατ. εκατόλιτρα) και την Ισπανία (41 εκατ. εκατόλιτρα), χώρες οι οποίες αντιπροσωπεύουν συνολικά το 81% της συνολικής παραγωγής κρασιού στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΣΧΕΤΙΚΑ