Εφτά φορές πάνω οι φόροι στα ακίνητα από το 2009

Φωτο: Shutterstock

Αποκαλυπτικό είναι το crash test των φόρων επί των ακινήτων, που επιβάλλονται στην Ευρώπη, όχι μόνο ως προς τους συντελεστές αλλά κυρίως ως προς τι ακριβώς φορολογείται, καθώς όπως αποκαλύπτει νέα μελέτη, όπου «πέφτει» φόρος και σε γη και σε κτίσματα, οι επενδυτές κουνάνε μαντήλι.

Οι φόροι επί των ακινήτων μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών διαφέρουν και ίσως το μόνο κοινό σημείο είναι ότι επιβάλλονται επί της τιμής της ιδιοκτησίας. H μελέτη δεν αγγίζει την ελληνική πατέντα των αντικειμενικών αξιών - γης, που συνήθως συμπεριλαμβάνει κτίσματα και λοιπές κατασκευές-υποδομές. Κι επειδή η γη είναι… σταθερή, οι φόροι επί των ακινήτων γενικώς αντιμετωπίζονται ως ένας αποτελεσματικός τρόπος για να αυξήσει το Κράτος τα έσοδα. Υπάρχει, όμως, ένα «αλλά», που κάνει τη διαφορά.

Όπως επισημαίνει η σχετική μελέτη του Tax Foundation, εάν οι φόροι επιβαρύνουν όχι μόνο τη γη αλλά και τα κτίσματα, τότε μετατρέπονται σε άμεσους φόρους στο κεφάλαιο, με αποτέλεσμα αν μια επιχείρηση επιθυμεί να επενδύσει και να κατασκευάσει νέα κτίσματα ή άλλες υποδομές, να επιβαρύνεται τελικά με υψηλότερο φόρο ακινήτων. Αυτό ανεβάζει το κόστος των επενδύσεων, αποθαρρύνει το σχηματισμό νέων κεφαλαίων και τελικά επιδρά καθοριστικά- με αρνητικό τρόπο φυσικά- στην επιλογή του προορισμού, δηλαδή των χωρών που θα γίνουν επενδύσεις.

Επί της ουσίας, οι εισπράξεις φόρων ιδιοκτησίας ως ποσοστό του stock ιδιωτικών κεφαλαίων αντανακλούν το βάρος των πραγματικών φόρων ακινήτων σε μια οικονομία και όσο πιο μεγάλες είναι αυτές οι επιβαρύνσεις, τόσο περισσότερο επιβραδύνονται οι επενδύσεις, πέφτει η παραγωγικότητα και η ανάπτυξη. Το τι ισχύει για την Ελλάδα μπορεί να το διαπιστώσει κανείς εύκολα βλέποντας το σχετικό χάρτη, όπου η Ελλάδα βρίσκεται στις χώρες με το «βαθύ» μωβ χρώμα, έχοντας τις μεγαλύτερες επιβαρύνσεις στα ακίνητα

Δεν έχει φυσικά κανείς την απαίτηση να γίνει η Ελλάδα ένα… Λουξεμβούργο, όπου οι πραγματικοί φόροι ακινήτων είναι μόλις 0,05%, αλλά θα μπορούσε να μιμηθεί το παράδειγμα της Πορτογαλίας, όπου το ποσοστό των φόρων επί του ιδιωτικού κεφαλαίου διαμορφώνεται στο 0,51%, ενώ συν τοις άλλοις οι εν λόγω φόροι εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων. Ενδιαφέρον έχει η περίπτωση της Εσθονίας, η οποία είναι η μόνο ευρωπαϊκή χώρα που φορολογεί ΜΟΝΟ τη γη και απαλλάσσει τα κτίσματα από τους φόρους ακινήτων.

Πραγματικοί φόροι ακινήτων ως % του ιδιωτικού κεφαλαίου

Για το πώς ακριβώς εξελίχθηκε η φορολογία των ακινήτων στη χώρα μας την περίοδο των Μνημονίων, αρκεί να ρίξει κανείς μια ματιά στους αποκαλυπτικούς, συγκριτικούς πίνακες του ΟΟΣΑ. Έτσι, με άλλοθι την ανάγκη δημοσιονομικής προσαρμογής, τα ακίνητα αντιμετωπίστηκαν ως η… χήνα με τα χρυσά αυγά και οι φόροι στην ακίνητη περιουσία από το 0,3% του ΑΕΠ το 2008, εκτινάχθηκαν στο 2,1% του ΑΕΠ, κυρίως με όχημα τον ΕΝΦΙΑ.

Φόροι στην ακίνητη περιουσία ως % ΑΕΠ

ΣΧΕΤΙΚΑ