Η Ελλάδα αναπτύσσεται σε επιχειρηματικό κόμβο
Οι ελληνικές εξαγωγές μπορούν να κινηθούν σε ακόμα υψηλότερους ρυθμούς με την Ελλάδα να αναπτύσσει όλες τις δυνατότητες για την μετεξέλιξη της σε επιχειρηματικό κόμβο στη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Αυτό προέκυψε από τις ομιλίες στο ετήσιο συνέδριο του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων με τίτλο «Πορεία προς το Μέλλον: Ανάπτυξη με επίκεντρο τις Εξαγωγές» που πραγματοποιείται αυτή την ώρα στην Αθήνα, όπου φορείς και κυβερνητικοί αξιωματούχοι υπογράμμισαν τις δυνατότητες της χώρας που ανοίγονται για το μέλλον.
Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, σημείωσε ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για ακόμη υψηλότερους ρυθμούς στις εξαγωγές. «Τα δεδομένα των τελευταίων τριών τουλάχιστον ετών δείχνουν ότι βρισκόμαστε σε ένα νέο πολύ πιο ελπιδοφόρο και ασφαλές κυρίως, μονοπάτι», όπως είπε.
Επίσης, τόνισε ότι, συνολικά, η εφαρμογή του τρέχοντος Σχεδίου Δράσης για την Προώθηση των Εξαγωγών αποτελεί σημείο αναφοράς, διαμορφώνοντας το αναγκαίο θεσμικό και τεχνικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση χρόνιων προβλημάτων και προσφέροντας νέους μηχανισμούς, εργαλεία, μεθοδολογίες και προτάσεις διευκόλυνσης της εξαγωγικής δραστηριότητας.
Στέργιος Πιτσιόρλας
Η γεωστρατηγική θέση της χώρας αποτελεί σαφώς ένα μεγάλο στρατηγικό πλεονέκτημα, συγχρόνως, όμως, και πρόβλημα, όπως η ιστορία μας έχει αποδείξει, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Στέργιος Πιτσιόρλας, προσθέτοντας ότι «η μοίρα του τόπου σφραγίστηκε κυρίως από τους ανταγωνισμούς των μεγάλων δυνάμεων στην περιοχή».
Ο κ. Πιτσιόρλας τόνισε επίσης ότι απαιτείται η διαμόρφωση συγκροτημένης και σοβαρής γεωστρατιγικής αντίληψης και πολιτικής, παρακολουθώντας στενά τις ισορροπίες που διαμορφώνονται. Ιδιαίτερα σήμερα που ο κόσμος έχει εισέλθει ξανά σε φάση μεγάλης κινητικότητας.
«Η Ελλάδα σήμερα -και όχι τυχαία- προσελκύει το ενδιαφέρον όλων των μεγάλων παικτών της διεθνούς σκηνής, ακριβώς λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης», συνέχισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και πρόσθεσε: «Η ελληνική κυβέρνηση, λοιπόν, έχει βάλει τις βάσεις για τη διαμόρφωση μιας τέτοιας νηφάλιας πολιτικής. Η χθεσινή επίσκεψη στα Σκόπια είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα. Η επίλυση του χρόνιου προβλήματος με τη γείτονά μας ήταν μια επιλογή δύσκολη και αντιλαμβανόμαστε ότι έχει συνέπειες, αλλά συγχρόνως είναι μια επιλογή που δείχνει πόσο βαθιά έχουμε συνειδητοποιήσει όλα τα παραπάνω και πόσο είμαστε αποφασισμένοι να διαμορφώσουμε μια στρατηγική που ανοίγει ορίζοντες και δεν μένει κολλημένη στο παρελθόν».
Ο κ. Πιτσιόρλας σημείωσε ότι η Ελλάδα αποτελεί μέρος της ευρωπαϊκής οικογένειας κι αυτό σημαίνει ότι παρακολουθούμε τις εξελίξεις -κι αυτό για μερικούς τομείς, όπως, για παράδειγμα, οι εξαγωγές μας μπορεί να επηρεαστούν αρνητικά, ως επίπτωση της ευρωπαϊκής πολιτικής για την ενέργεια και τη μείωση των ρύπων. «Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται συνεργασία και τεράστια προετοιμασία από μέρους της Ελλάδας για να ακολουθήσει το βηματισμό της ευρωπαϊκής προοπτικής και να την αξιοποιήσει προς όφελος της ελληνικής επιχειρηματικότητας», τόνισε. Επίσης, υπογράμμισε ότι με συντονισμένες προσπάθειες η χώρα μας αναδεικνύεται σε περιφερειακό κέντρο για την περιοχή.
«Δεν είναι τυχαία η αύξηση των εξαγωγών. Υπάρχουν τρεις λόγοι, η εξωστρέφεια είναι όρος επιβίωσης και έκανε τεράστια προσπάθεια από μόνη της η ελληνική επιχειρηματικότητα μέσα στην κρίση. Έχουμε μια ποιοτική μεταβολή στο υπόβαθρο της οικονομίας, με αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής, και έχουμε και μια ποιοτική μεταστροφή στον αγροδιατροφικό τομέα και υπάρχει και σοβαρή προσπάθεια από την πλευρά της κυβέρνησης να αντιμετωπιστούν προβλήματα όπως οι υποδομές κ.λπ», είπε ο αναπληρωτής υπουργός και κατέληξε λέγοντας ότι βρισκόμαστε σε φάση ποιοτικής αλλαγής της οικονομίας μας και η εξωστρέφεια ενισχύεται πλέον με συντονισμό όλων των δυνάμεων.
Κωστής Χατζηδάκης
Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ και βουλευτής της Β' Αθηνών, Κωστής Χατζηδάκης, σημείωσε ότι έχουμε ανάγκη από μια «αλλαγή παραδείγματος» στην οικονομία μας και πρόσθεσε ότι «θα το πετύχουμε όταν επιστρέψει κάτι που λείπει, αυτή τη στιγμή από την οικονομία μας. Αναφέρομαι στην εμπιστοσύνη. Όσο δεν επιστρέφει η εμπιστοσύνη, η στασιμότητα θα παραμένει».
Αναφέρθηκε στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για την Οικονομία και εστίασε και στις στοχευμένες παρεμβάσεις για την ενίσχυση των εξαγωγών. Τέτοιες παρεμβάσεις είναι η περαιτέρω απλοποίηση των διαδικασιών στις εξαγωγές, η ταχεία επιστροφή του ΦΠΑ στους εξαγωγείς και η ενοποίηση των επιμέρους δημοσίων δομών για την εξωστρέφεια σε ένα ενιαίο φορέα.
«Ο ενιαίος φορέας θα έχει διοικητική αυτονομία και διευθύνοντα σύμβουλο προερχόμενο από την αγορά. Θα συνεργάζεται με τον ιδιωτικό τομέα για τη διάγνωση των αναγκών και ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων και για τη χάραξη των κατάλληλων στρατηγικών εξωστρέφειας. Στα πρότυπα των αντίστοιχων ολλανδικών και βρετανικών φορέων», όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης.
Χριστίνα Σακελλαρίδη
Όπως ανέφερε, από την πλευρά της, η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, Χριστίνα Σακελλαρίδη, διατηρείται η αυξητική τάση στις εξαγωγές που ήδη έχουν φτάσει στα 33,5 εκατ. ευρώ. Γνωστοποίησε ότι έχει ξεκινήσει μελέτη στις εταιρείες μέλη του συνδέσμου για την ψηφιοποίηση των επιχειρήσεων και υπογράμμισε ότι μεγάλο ρόλο διαδραματίζει ο τραπεζικός τομέας κια ότι χρειάζεται μια εθνική στρατηγική για τις εξαγωγές, με παράλληλη άρση των αντικινήτρων.
Κωνσταντίνος Μίχαλος
Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, ανέφερε ότι, μετά από πολλά χρόνια, μπορούμε να λέμε ότι η ελληνική οικονομία αποκτά σταδιακά εξωστρεφή προσανατολισμό και το παραγωγικό υπόδειγμα της χώρας πράγματι αλλάζει.
Ωστόσο, αυτό ακριβώς είναι το σημείο στο οποίο απαγορεύεται ο εφησυχασμός, σημείωσε, επισημαίνοντας ότι χρειάζεται ακόμη πολλή προσπάθεια. Μια προσπάθεια που περνά από την αύξηση της συμμετοχής των εξαγωγών στο ΑΕΠ, από τη διεύρυνση της βάσης των εξαγωγικών επιχειρήσεων, αλλά και από την αύξηση της διαφοροποίησης και του τεχνολογικού επιπέδου των ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών, όπως είπε.
Ακόμη, σημείωσε ότι χρειάζεται ενίσχυση της παραγωγικότητας των εξωστρεφών κλάδων, με τις απαραίτητες επενδύσεις σε εξοπλισμό και νέες τεχνολογίες. Με βελτίωση του χρηματοδοτικού περιβάλλοντος, την ανάπτυξη κατάλληλων εργαλείων, αλλά και την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων και επενδύσεων, οι οποίες θα διοχετεύσουν πρόσθετη τεχνογνωσία και εξειδίκευση στην παραγωγική διαδικασία.
Όπως είπε, χρειάζεται ακόμη, αποτελεσματικότερη προώθηση της καινοτομικής νεοφυούς επιχειρηματικότητας και κίνητρα, φορολογικά και διοικητικά, για τις επιχειρήσεις που επενδύουν στην καινοτομία και να δοθεί έμφαση στη στήριξη της εξωστρέφειας και της ανταγωνιστικότητας των ΜμΕ: Με δράσεις για την ενσωμάτωση της καινοτομίας, με τη δημιουργία υποστηρικτικών και συμβουλευτικών δομών, με κίνητρα για την ανάπτυξη συνεργατικών επιχειρηματικών σχημάτων και τη σύνδεση μεταποιητικών ΜμΕ με τον τουρισμό και τον πολιτισμό, μέσω δικτύων και αλυσίδων αξίας.
Επίσης, ο κ. Μίχαλος, πρόσθεσε ότι η προσπάθεια για αύξηση της προστιθέμενης αξίας των ελληνικών εξαγωγών προϋποθέτει τη βελτίωση του ευρύτερου περιβάλλοντος άσκησης της επιχειρηματικής δραστηριότητας με αποκατάσταση της χρηματοπιστωτικής κανονικότητας και απελευθέρωση κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση επενδύσεων του ιδιωτικού τομέα, μείωση των φορολογικών και ασφαλιστικών βαρών, μείωση του ενεργειακού κόστους στη μεταποίηση, αλλά και επιτάχυνση κρίσιμων έργων εθνικής υποδομής, όπως ολοκλήρωση οδικών αξόνων και σιδηροδρομικού δικτύου, υποδομές logistics κ.τλ.