Γκουρία για Ελλάδα: Κωπηλατείτε ενάντια στο ρεύμα
Την ανησυχία του για την παγκόσμια ανάπτυξη, κατέθεσε ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία, κατά την συνέντευξη Τύπου για την σύνοδο του ΟΟΣΑ που πραγματοποιείται στην Αθήνα, εκφράζοντας παράλληλα τον φόβο του ότι η επιβράδυνση του παγκόσμιου ΑΕΠ μπορεί να έχει επιπτώσεις στην ελληνική προσπάθεια για ανάκαμψη. «Κωπηλατείτε ενάντια στο ρεύμα και θα εξακολουθείτε να χρειάζεται να κωπηλατείτε όλο και πιο σκληρά, όλο και πιο πολύ», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Γκουρία τόνισε ότι ο Οργανισμός δεν είναι ικανοποιημένος από τα επίπεδα ανάπτυξης του ΑΕΠ στον κόσμο, γιατί – όπως είπε – «έχουμε μείωση πάνω από 1,5 ή 1% σε σχέση με τις προβολές που είχαμε από τη μια χρονιά στην άλλη». «Θα έπρεπε να έχουμε ανάπτυξη κοντά στο 4% και οι τελευταίες προβλέψεις είναι 3,5% του χρόνου ίσως 3,2%», πρόσθεσε. Απέδωσε, δε, την επιβράδυνση στις εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, αλλά και εντός της Ευρώπης, καθώς και στις ανησυχίες κατά πόσο θα υπάρξει φορολογία στα αυτοκίνητα και δασμοί.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ ανέφερε ότι στις 6 Μαρτίου, ο Οργανισμός πραγματοποίησε μία προβολή για την ανάπτυξη, βάσει της οποίες μειώθηκε κατά 0,9% η ανάπτυξη στην Γερμανία, κατά 1,1% στην Ιταλία, κατά 0,6% στο Ηνωμένο Βασίλειο και κατά 0,3% στη Γαλλία, ενώ συνολικά για όλη την Ευρώπη η μείωση ήταν της τάξης του 0,7 ή 0,8%. Μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ επιβεβαίωσαν τους αριθμούς αυτούς.
Αυτό είναι το πλαίσιο μέσα στο οποίο εσείς κάνετε αυτή την προσπάθεια για να επανέλθετε στην ανάπτυξη, ανέφερε ο κ. Γκουρία. «Η Ελλάδα είναι μια μικρή ανοιχτή οικονομία άρα οτιδήποτε συμβαίνει γύρω από την Ελλάδα, στη Γερμανία, στην Ιταλία, στη Γαλλία, στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και στις ΗΠΑ, στην Κίνα, στην Ιαπωνία όλα αυτά επηρεάζουν και την Ελλάδα», τόνισε.
Ωστόσο, πρόσθεσε ότι αυτό δεν είναι βεβαίως ευθύνη των Ελλήνων, αυτό είναι το περιβάλλον μέσα στο οποίο κινείται η Ελλάδα. Αλλά οι Έλληνες έχουν την Ελληνική Κυβέρνηση, έχουν φτιάξει τις βάσεις πάνω στις οποίες μπορούν να προχωρήσουν για την ανάπτυξη για την παραγωγικότητα.
«Είναι ένας πολύ δύσκολος κόσμος εκεί έξω, αλλά η Ελλάδα είναι σε σχετικούς όρους σε καλύτερη κατάσταση και τα πηγαίνει καλύτερα από ό,τι οι γείτονες και σίγουρα αυτά είναι πολύ ευπρόσδεκτα νέα μετά από τόσα χρόνια σκληρής δουλειάς», κατέληξε.