Οι τρεις ενέργειες των Ευρωπαίων για την α' κατοικία

NEWSROOM
Οι τρεις ενέργειες των Ευρωπαίων για την α' κατοικία
Φωτογραφία: AP Images

Στάση αναμονής φαίνεται ότι τηρούν οι Ευρωπαίοι μετά την αιφνιδιαστική απόφαση της κυβέρνησης να ανακοινώσει την κατάθεση του νομοσχεδίου για την πρώτη κατοικία την ερχόμενη Παρασκευή.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι θεσμοί θα περιμένουν να δουν τι περιεχόμενο θα έχει το νομοσχέδιο που θα έλθει στη Βουλή και εν συνεχεία θα προβούν σε προειδοποιητικές ενέργειες προς την Ελληνική Κυβέρνηση.

Πρώτον, εάν το νομοσχέδιο απέχει από τα όσα ζητούν οι Ευρωπαίοι, τότε το Eurogroup πιθανότατα θα «παγώσει» τα 970 εκατ. ευρώ. Και μπορεί η Ελλάδα να μην αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας, ωστόσο το μήνυμα προς τις αγορές θα είναι αρνητικό.

Δεύτερον, η Ελλάδα υπόκειται ακόμη στις διαδικασίες ενισχυμένης εποπτείας, ενώ σε κάθε περίπτωση από τη στιγμή που το νομοσχέδιο επηρεάζει το τραπεζικό σύστημα, θα πρέπει να γνωμοδοτήσει η ΕΚΤ, κοινώς να ανάψει το πράσινο φως η Φρανκφούρτη.

Τρίτον, το νομοσχέδιο θα πρέπει να πάρει την έγκριση και της Κομισιόν, καθώς η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού θα εξετάσει τις διατάξεις για την επιδότηση των στεγαστικών δανείων και θα κρίνει εάν πρόκειται όντως για κοινωνικά επιδόματα ή έμμεσες κρατικές ενισχύσεις προς τις τράπεζες.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ακόμα κι αν φέρει η κυβέρνηση το νομοσχέδιο την Παρασκευή, τα παζάρια θα συνεχιστούν τουλάχιστον ως τις 5 Απριλίου, εκτός αν η ελληνική πλευρά επιθυμεί τη ρήξη.

Παράλληλα, οι πληροφορίες από το ευρωπαϊκό στρατόπεδο αναφέρουν ότι κατ’ αρχάς οι Ευρωπαίοι δεν επιθυμούν την επέκταση της προστασίας στα επιχειρηματικά δάνεια, καθώς θεωρούν ότι περιπλέκεται ακόμα περισσότερο η ούτως ή άλλως πολύπλοκη τεχνικά διαδικασία.

Επιπλέον, θέτουν ζήτημα δημοσιονομικού κόστους- λόγω της επιδότησης- αν και φαίνεται ότι δεν είναι πρωτεύον, ενώ συνεχίζουν να πιέζουν για πολύ χαμηλότερα περιουσιακά κριτήρια- καταθέσεις και λοιπά ακίνητα- λόγω ηθικού κινδύνου. Μείζον παραμένει το ισχύον πλαίσιο δικαστικής προστασίας, καθώς θεωρούν ότι επιτρέπει στους στρατηγικούς κακοπληρωτές να κρύβονται επ’ άπειρον.

ΣΧΕΤΙΚΑ