«Γκάζι» στις τιμές κατοικιών, τελείωσε η κρίση
Στην 41η θέση επί συνόλου 56 χωρών παγκοσμίως έχει αναρριχηθεί πλέον η ελληνική αγορά κατοικίας, με βάση τον ετήσιο ρυθμό μεταβολής των τιμών κατά την διάρκεια του τέταρτου τριμήνου του 2018, σε ένα ακόμα δείγμα της ανάκαμψης που καταγράφουν οι αξίες.
Αυτό προκύπτει από την τελευταία τριμηνιαία παγκόσμια έκθεση της εταιρείας παροχής υπηρεσιών ακινήτων Knight Frank, όπου στο πρόσφατο παρελθόν, η ελληνική αγορά κατοικίας είχε υποχωρήσει ακόμα και στην προτελευταία θέση της σχετικής λίστας, πάνω μόνο από χώρες, όπως η Ουκρανία, η οποία βγήκε από πόλεμο και μαστίζεται από οικονομική και πολιτική κρίση.
Σύμφωνα με την Knight Frank κατά το διάστημα Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου του 2018, οι τιμές των κατοικιών στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 2,4%, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Στην πρώτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης βρίσκεται η Σλοβενία, όπου οι τιμές αυξήθηκαν κατά την ίδια περίοδο κατά 15,1%, ενώ το νησί της Μάλτας βρίσκεται πλέον στην δεύτερη θέση, με άνοδο τιμών κατά 11,8%, απόρροια της επιτυχίας του προγράμματος χορήγησης αδειών παραμονής σε επενδυτές εκτός Ε.Ε. («Χρυσή Βίζα»).
Υπενθυμίζεται ότι με βάση τα στοιχεία που δημοσίευσε πριν από λίγες ημέρες η Τράπεζα της Ελλάδος, η ελληνική αγορά κατοικίας εισήλθε κι επίσημα σε τροχιά ανάκαμψης. Συγκεκριμένα, σε πανελλαδικό επίπεδο, η μέση αύξηση των τιμών άγγιξε το 2,5% σε ετήσια βάση, ενώ για το σύνολο του 2018, η αύξηση των τιμών διαμορφώθηκε σε 1,5%, έναντι μείωσης κατά 1% το 2017, σηματοδοτώντας έτσι την πρώτη ετήσια αύξηση των αξιών από το 2008!
Την μεγαλύτερη άνοδο κατά το τέταρτο τρίμηνο κατέγραψαν οι τιμές των κατοικιών στην Αθήνα με 4,2% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, ενώ ακολούθησε η Θεσσαλονίκη με αύξηση κατά 2,1%. Στο σύνολο του 2018, η αύξηση στην Αθήνα ήταν της τάξεως του 2,4% και στη Θεσσαλονίκη κατά 0,9%. Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς ακινήτων, η βελτίωση αυτή οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στην ζήτηση από το εξωτερικό για την απόκτηση κατοικιών στο κέντρο της Αθήνας, είτε για την απόκτηση άδειας διαμονής, μέσω του σχετικού προγράμματος, είτε για την εκμετάλλευσή τους μέσω των πλατφορμών τύπου Airbnb (συχνά δε και για τα δύο). Παράλληλα, σπεύδουν να επισημάνουν ότι αν δεν ενισχυθεί σύντομα η ρευστότητα στην αγορά, μέσω της αύξησης των χορηγήσεων στεγαστικών δανείων από το τραπεζικό σύστημα, η ανάκαμψη που καταγράφεται σήμερα, θα αποδειχθεί εφήμερη πολύ σύντομα.