Προειδοποίηση από Eurobank για δημογραφικό, brain drain
Οι εξαγωγές, η ιδιωτική κατανάλωση και η ενίσχυση της απασχόλησης αποτέλεσαν τις κύριες δυνάμεις για την αύξηση της ελληνικής οικονομίας το 2018, σημειώνει η Eurobank στην εβδομαδιαία της ανάλυση.
Η τράπεζα καταγράφει την αύξηση κατά 8,7% έναντι αύξηση 6,8% το 2017, με τον τομέα των αγαθών να εμφανίζει ελαφρώς καλύτερη απόδοση σε σχέση με τις υπηρσείς.
Η ιδιωτική κατανάλωση στηρίχθηκε στην αύξηση των διαθέσιμων εισοδημάτων που ήταν αποτέλεσμα της αύξησης της απασχόλησης και κατέγραψε ετήσια μεταβολή της τάξης του 1,1% από 0,9% το 2017.
Αναφορικά με την απασχόληση, η Eurobank σημειώνει πως ο αριθμός των απασχολούμενων αυξήθηκε κατά 1,7%, οι ώρες εργασίας ανά απασχολούμενο παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητες, ενώ η παραγωγικότητα της εργασίας σημείωσε οριακή αύξηση 0,2% μετά από τρία χρόνια πτώσης. Η τράπεζα διαβλέπει κινδύνους αφενός λόγω δημογραφικών παραγόντων και αφετέρου λόγω της μείωσης του παραγωγικού κενού και τονίζει την ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων που θα αντιστρέψουν τη φυγή ανθωπινου δυναμικού στο εξωτερικό και θα αντιμετωπίσουν τη γήρανση του πληθυσμού.
Η Eurobank υπογραμμίζει επίσης πως ο συνεχής αρνητικός ρυθμός αποταμίευσης των νοικοκυριών αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την περαιτέρω αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης στο μέλλον. Η τράπεζα προσθέτει πως οι επενδύσεις παγίων αποτέλεσαν κατά τη διάρκεια του 2018 τον αρνητικό πρωταγωνιστή. Συγκεκριμένα, ο ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου συρρικνώθηκε απότομα κατά -12,2% το 2018, τερματίζοντας μία τριετή πορεία ανόδου.