Οι 9 νέες εκκρεμότητες της 3ης αξιολόγησης

Από Δευτέρα θα πυκνώσουν οι τηλεδιασκέψεις μεταξύ Ελλήνων κι Ευρωπαίων τεχνοκρατών για την πρώτη κατοικία, καθώς μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup την περασμένη Δευτέρα 11 Μαρτίου, οι τράπεζες έχουν ξεκινήσει να συγκεντρώνουν όλα τα αναγκαία ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία, που θα δείξουν πόσοι επηρεάζονται από τα χαμηλότερα περιουσιακά κριτήρια, τα οποία ζήτησαν οι Ευρωπαίοι. Ωστόσο, η μάχη θα δοθεί σε δύο μέτωπα.

Πέρα από τις διαβουλεύσεις για το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη, που θα κρίνει εν πολλοίς την εκταμίευση της δόσης των 970 και θα σηματοδοτήσει το τέλος της 2ης αξιολόγησης, τα υπουργεία «τρέχουν» για να καλύψουν το χαμένο έδαφος των εκκρεμοτήτων της 3ης αξιολόγησης, η οποία ξεκινά την… Πρωταπριλιά! Αυτό σημαίνει ότι λίγο πριν στηθούν οι κάλπες του Μαΐου, η κυβέρνηση θα πρέπει να ανοίξει τα χαρτιά σε δύσκολα θέματα, όπως οι νέες αντικειμενικές αξίες.

Το ορόσημο είναι πολύ συγκεκριμένο: έως τα μέσα του έτους θα πρέπει να δημοσιοποιηθούν οι αναπροσαρμοσμένες Τιμές Ζώνης. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπουργείο Οικονομικών δεν προτίθεται να κάνει προκήρυξη για εκτιμητές όπως πέρσι, αλλά θα υιοθετήσει τη σύσταση της Κομισιόν και θα «πατήσει» στις περσινές εισηγήσεις, αλλά με μια «μικρή» διαφορά: δεν πρόκειται να γίνουν αυξήσεις στις αποκαλούμενες «λαϊκές» περιοχές, όπως αναφέρουν πηγές κοντά στη διαδικασία. Προφανής στόχος είναι να μην ακυρωθούν οι ψηφισμένες μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ, ακόμα κι αν αποφασιστεί να εκκαθαριστεί ο φόρος με τις νέες αξίες, ενώ αποκτά ενδιαφέρον το πώς ακριβώς θα χειριστεί το υπουργείο Οικονομικών την εκρηκτική αύξηση των εμπορικών τιμών σε συγκεκριμένες περιοχές.

Δεύτερη μεγάλη εκκρεμότητα, η οποία επί της ουσίας είναι «ουρά» της τρέχουσας αξιολόγησης, η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου. Στην πραγματικότητα το «φάουλ» της ελληνικής πλευράς είναι διπλό, καθώς εκτός του ότι δεν πληρώνονται οι ιδιώτες, συσσωρεύονται κάθε μήνα νέες οφειλές! Οι πληροφορίες αναφέρουν, μάλιστα, ότι υπήρξε σχετική γκρίνια στο τελευταίο Eurogroup, καθώς υπουργεία και φορείς «κατάφεραν» να πληρώσουν περίπου το 50% των οφειλών που έπρεπε να εξοφλήσουν.

Στο διπλό μέτωπο της Υγείας και Πρόνοιας, αφενός θα πρέπει να ολοκληρωθεί ο υπολογισμός του «κουρέματος» (clawback) στις νοσοκομειακές φαρμακευτικές δαπάνες του 2018 και να δημοσιευθεί ο αντίστοιχος κατάλογος για τους παρόχους υγείας, αφετέρου θα πρέπει να εφαρμοστεί πλήρως ως τον Ιούνιο το νέο σύστημα για τα αναπηρικά επιδόματα. Σύμφωνα με την Κομισιόν, υπάρχει κίνδυνος καθυστερήσεων λόγω της αργής συλλογής στοιχείων από το πιλοτικό πρόγραμμα.

Υψηλών απαιτήσεων χαρακτηρίζεται και η εκκρεμότητα της ολοκλήρωσης των δασικών χαρτών ως τα μέσα του έτους. Είναι ενδεικτικό ότι το 46% των χαρτών βρίσκεται σε εκκρεμότητα ενώ το 2% των περιοχών της χώρας είναι σε καθυστέρηση.

Οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, αφορούν στις τοποθετήσεις μόνιμων Γενικών Γραμματέων στη Δημόσια Διοίκηση και στις αλλαγές των διοικητικών συμβουλίων στις ΔΕΚΟ. Έχοντας χάσει προ πολλού τα χρονοδιαγράμματα, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ζήτησε τεχνική βοήθεια από την Κομισιόν για να ολοκληρώσει τις παρεμβάσεις (έχει προηγηθεί η τοποθέτηση Γενικών Διευθυντών) στο Δημόσιο. Όσον αφορά, δε, στις ΔΕΚΟ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά την αναθεώρηση του ισχύοντος νομικού πλαισίου, που δεν είναι ελκυστικό για να προσελκύσει υποψήφιους υψηλών προσόντων.

Το Χρηματιστήριο Ενέργειας και η ολοκλήρωση της διαδικασίας για τη Μαρίνα Αλίμου και τα ΕΛΠΕ, συμπληρώνουν το «πακέτο» της 3ης αξιολόγησης. Σύμφωνα με την Κομισιόν το γεγονός ότι υπάρχουν μόνο δύο ενδιαφερόμενοι για τα ΕΛΠΕ δεν είναι καλό σημάδι.

ΣΧΕΤΙΚΑ