Ευρωπαϊκές αγορές: Oι σημαντικότερες προκλήσεις για το 2025
Οι ευρωπαϊκές αγορές θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν προκλήσεις το 2025 εν μέσω εγχώριων πολιτικών αβεβαιοτήτων και παγκόσμιων γεγονότων, όπως οι απειλές του Τραμπ για δασμούς και η επιβράδυνση της οικονομίας της Κίνας.
Οι παράγοντες αυτοί είναι πιθανό να συνεχίσουν να επιβαρύνουν τις επιδόσεις της αγοράς, ιδίως στους τομείς της αυτοκινητοβιομηχανίας και των τραπεζών, σημειώνει το Euronews.
Οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές έχουν υποαποδώσει σε γενικές γραμμές συγκριτικά με τις παγκόσμιες αντίστοιχες αγορές, ιδίως τη Wall Street, καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. Διάφοροι παράγοντες συνέβαλαν σε αυτή την τάση, συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης ισχυρών τεχνολογικών στοιχείων, της πολιτικής αστάθειας, της επιβράδυνσης της Κίνας και των γεωπολιτικών εντάσεων.
Θα συνεχιστούν και το 2025 οι προκλήσεις
Όσον αφορά το μέλλον, οι προκλήσεις αυτές αναμένεται να συνεχιστούν το 2025, ενώ δύο βασικά παγκόσμια γεγονότα είναι έτοιμα να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο: Η προεδρία του Τραμπ και η αναπτυξιακή πορεία της Κίνας. Σε εγχώριο επίπεδο, η πολιτική αναταραχή στη Γερμανία και τη Γαλλία θα μπορούσε να παραμείνει σημαντική τροχοπέδη στο κλίμα της αγοράς.
Η απειλή του Τραμπ για τους δασμούς
Οι ευρωπαϊκές οικονομικές προοπτικές είναι στενά συνδεδεμένες με τις παγκόσμιες αγορές, καθώς πολλές εταιρείες βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στα διεθνή έσοδα. Αυτό καθιστά τους προτεινόμενους δασμούς του Τραμπ κρίσιμη ανησυχία, ιδίως για τη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.
Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, ο Τραμπ απείλησε να επιβάλει δασμούς στις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, εκτός αν μεταφέρουν την παραγωγή τους στις Ηνωμένες Πολιτείες. «Θέλω να χτίσουν τα εργοστάσιά τους εδώ», είπε, χαρακτηρίζοντας τους δασμούς «μία από τις πιο όμορφες λέξεις».
Τον περασμένο μήνα, ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να επιβάλει νέους δασμούς ύψους 25% στον Καναδά και το Μεξικό και επιπλέον 10% στην Κίνα, με ισχύ από την ανάληψη των καθηκόντων του τον Ιανουάριο. Παρόλο που δεν έχουν επιβεβαιωθεί συγκεκριμένοι δασμοί με στόχο την ευρωζώνη, οι μετοχές της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας σημείωσαν απότομες πωλήσεις την ημέρα της ανακοίνωσης, υπογραμμίζοντας την ευπάθειά τους στη δυναμική του παγκόσμιου εμπορίου.
Εάν οι ΗΠΑ προχωρήσουν στην επιβολή δασμών στα ευρωπαϊκά προϊόντα, ο τομέας της αυτοκινητοβιομηχανίας θα μπορούσε να είναι από τους πιο σκληρά πληγέντες. Η ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία, η οποία ήδη δέχεται πιέσεις από την παρατεταμένη σύγκρουση στην Ουκρανία και την αδύναμη ζήτηση στην Κίνα, αντιμετωπίζει μια βαθύτερη ύφεση.
Ο δείκτης Euro Stoxx Automobiles & Parts Index έχει υποχωρήσει κατά 13% από την αρχή του έτους, καθιστώντας τον έναν από τους τομείς με τις χειρότερες επιδόσεις στις ευρωπαϊκές αγορές, σε αντίθεση με το ράλι 7% του ευρύτερου δείκτη Euro Stoxx 600. Οι μετοχές των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών, συμπεριλαμβανομένων των Mercedes-Benz, Porsche, Volkswagen και BMW, έχουν υποστεί πτώση από 13% έως 25% φέτος.
Αδύναμη κινεζική κατανάλωση
Η υποτονική κινεζική καταναλωτική ζήτηση υπήρξε βασικός παράγοντας που παρέσυρε τις επιδόσεις των ευρωπαϊκών αγορών φέτος, ιδιαίτερα όσον αφορά τις μετοχές πολυτελών καταναλωτικών προϊόντων. Παρά τα συνεχιζόμενα μέτρα τόνωσης, η οικονομική ανάκαμψη της Κίνας είναι αβέβαιη.
«Εάν οι κινεζικές αρχές δεν στραφούν προς την τόνωση της εγχώριας ζήτησης, τα κίνητρα είναι απίθανο να δώσουν ώθηση στις ευρωπαϊκές μετοχές, με τη θετική διάχυση των εν λόγω μέτρων να είναι σχετικά περιορισμένη», δήλωσε ο Michael Brown, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής της Pepperstone του Λονδίνου.
Στα θετικά, η κινεζική κυβέρνηση ανακοίνωσε πρόσφατα την ισχυρότερη δέσμευσή της να ενισχύσει την οικονομία μέσω «προληπτικής δημοσιονομικής πολιτικής και πιο μετριοπαθούς χαλαρής νομισματικής πολιτικής».
Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι η Κίνα θα μειώσει περαιτέρω τα επιτόκια και θα αυξήσει το επίπεδο του ελλείμματός της το 2025. Οι Κινέζοι αξιωματούχοι έχουν επίσης τονίσει ότι η βελτίωση της εγχώριας καταναλωτικής ζήτησης αποτελεί προτεραιότητα για το επόμενο έτος. Εάν οι πολιτικές αυτές εφαρμοστούν αποτελεσματικά, ο ευρωπαϊκός καταναλωτικός τομέας θα μπορούσε να δει μια ουσιαστική ανάκαμψη.
Ωστόσο, οι κίνδυνοι παραμένουν. Ένας πιθανώς ανανεωμένος εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας θα μπορούσε να υποτιμήσει περαιτέρω το κινεζικό γουάν, διαβρώνοντας την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, μειώνοντας έτσι τη ζήτηση για ευρωπαϊκά προϊόντα.
Πολιτική αστάθεια
Η πολιτική αβεβαιότητα στη Γαλλία και τη Γερμανία θα παραμείνει πιθανότατα ένας πτωτικός παράγοντας για τις ευρωπαϊκές μετοχές, σύμφωνα με το Euronews. Η γαλλική αγορά μετοχών έχει τη χειρότερη απόδοση στις μεγάλες παγκόσμιες οικονομίες, με τον δείκτη αναφοράς CAC 40 να καταγράφει πτώση φέτος, σε αντίθεση με τα ισχυρά ράλι στις ΗΠΑ και σε τμήματα της Ασίας.
Στη Γερμανία, ωστόσο, ο DAX αντανακλούσε τις παγκόσμιες τάσεις και έφτασε σε νέα υψηλά, χάρη στην υπεραπόδοση των τομέων της τεχνολογίας και της άμυνας.
Οι αγορές θα παρακολουθούν στενά τις γερμανικές πρόωρες εκλογές του Φεβρουαρίου, που προκλήθηκαν από την πτώση του κυβερνητικού συνασπισμού, οι οποίες είναι επτά μήνες νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα. Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις για τον συνασπισμό των κομμάτων μπορεί να χρειαστούν μήνες για να διευθετηθούν.
Εν τω μεταξύ, η Γαλλία συνεχίζει να παλεύει με την εκτίναξη του δημόσιου χρέους και το πολιτικό αδιέξοδο σχετικά με τον προϋπολογισμό του 2025. Με το δημόσιο χρέος να φτάνει το 112% του ΑΕΠ και τις συνεχιζόμενες πολιτικές αναταραχές, ο τραπεζικός τομέας αντιμετωπίζει αυξανόμενες πιέσεις εν μέσω ανησυχιών για τα δημόσια οικονομικά.
Η απουσία σταθερής ηγεσίας στις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης αναμένεται να επιβαρύνει το κλίμα στην αγορά.
Σύμφωνα με τον Brown, «τα περιουσιακά στοιχεία της Ευρωζώνης θα συνεχίσουν πιθανότατα να φέρουν μεγαλύτερο ασφάλιστρο κινδύνου από τα αντίστοιχα των ομολόγων τους».
Αυτό το αυξημένο ασφάλιστρο κινδύνου αντανακλάται στην αύξηση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων, η οποία θα μπορούσε να περιορίσει τον δανεισμό και συνεπώς τη ρευστότητα.