Ελληνικά Ομόλογα: Για πρώτη φορά στα χρονικά έχουν την ίδια απόδοση με τα γαλλικά

NEWSROOM
Φωτο: Shutterstock
Φωτογραφία: Shutterstock

Η απόδοση των ομολόγων αναφοράς της Γαλλίας έφτασε την απόδοση της Ελλάδας για πρώτη φορά στα χρονικά, το τελευταίο ορόσημο σε μια εβδομάδα που χαρακτηρίστηκε από αυξανόμενη ανησυχία για την τύχη της γαλλικής κυβέρνησης.

Το επιτόκιο των 10ετών γαλλικών ομολόγων, που παραδοσιακά θεωρούνται από τα ασφαλέστερα στην ευρωζώνη, αυξήθηκε στο 3,03% στις πρωϊνές συναλλαγές. Πρόκειται για το ίδιο επίπεδο με τα συγκρίσιμα ελληνικά ομόλογα, μια χώρα που κάποτε βρισκόταν στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής κρίσης δημόσιου χρέους, σημειώνει το Bloomberg.

Οι επενδυτές ανησυχούν ότι ο πρωθυπουργός Μισέλ Μπαρνιέ μπορεί να δυσκολευτεί να περάσει έναν προϋπολογισμό για το επόμενο έτος και τελικά να παραμείνει στην εξουσία.

«Θα μπορούσαμε να δούμε γεγονότα που θα προκαλούσαν πολύ πιο σημαντικές επιπτώσεις», δήλωσε ο Nicolas Simar, ανώτερος διαχειριστής μετοχικών κεφαλαίων στην Goldman Sachs Asset Management. «Είναι πολύ, πολύ δύσκολο να πούμε ότι έχουμε φτάσει σε πάτο».

Οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η ευμετάβλητη περίοδος απέχει πολύ από το τέλος της. Με την ακροδεξιά ηγέτιδα Μαρίν Λεπέν να έχει επανειλημμένα απειλήσει να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, ο υπουργός Οικονομικών Αντουάν Αρμάντ δήλωσε ότι θέλει να αποφύγει την ανατροπή της κυβέρνησης από τα κόμματα της αντιπολίτευσης τις επόμενες εβδομάδες.

Αυτό οδήγησε αργότερα τις αποδόσεις των γαλλικών 10ετών ομολόγων σε πτώση κατά τέσσερις μονάδες βάσης στο 2,98%, δύο μονάδες βάσης λιγότερο από το ελληνικό επιτόκιο.

Περαιτέρω κινήσεις θα εξαρτηθούν από το πώς θα απαντήσει η Λεπέν στις τελικές εκδόσεις των νομοσχεδίων του προϋπολογισμού τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες. Ο Μπαρνιέ δήλωσε ότι η χώρα θα αντιμετωπίσει «καταιγίδα» στις χρηματοπιστωτικές αγορές εάν οι νομοθέτες απορρίψουν τις προτάσεις και την καταψηφίσουν.

Επιπλέον, η S&P Global Ratings αναμένεται να επικαιροποιήσει την αξιολόγησή της για τη Γαλλία την Παρασκευή. Τόσο η Fitch Ratings όσο και η Moody's Ratings έδωσαν στη Γαλλία αρνητικές προοπτικές τον περασμένο μήνα, επικαλούμενοι την επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών και τις πολιτικές προκλήσεις για τον περιορισμό των διογκωμένων δημοσιονομικών ελλειμμάτων.

«Οι οικονομικές προοπτικές για τη Γαλλία μακροπρόθεσμα είναι δυσοίωνες», δήλωσε ο Michiel Tukker, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής επιτοκίων στην ING Groep NV. «Μια εξασθενημένη γαλλική οικονομία θα κάνει το ήδη φαινομενικά αδύνατο έργο της δημοσιονομικής εξυγίανσης ακόμη πιο δύσκολο».

Ένας δείκτης κινδύνου του γαλλικού χρέους - το ασφάλιστρο απόδοσης έναντι του γερμανικού χρέους - έφτασε την Τετάρτη στο υψηλότερο επίπεδο από το 2012. Η έξοδος των επενδυτών οδήγησε επίσης τις μετοχές σε πτώση, με τον δείκτη αναφοράς μετοχών να βρίσκεται σε τροχιά για τη χειρότερη χρονιά του σε σχέση με τις ευρωπαϊκές μετοχές από το 2010.

Τα γαλλικά ομόλογα υπέστησαν τις χειρότερες εβδομαδιαίες εκροές τους εδώ και περισσότερο από δύο χρόνια κατά τις πέντε ημέρες έως την Τρίτη, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η BNY, η μεγαλύτερη θεματοφύλακας στον κόσμο.

Σε ανοδική τροχιά τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία

Συγκριτικά, τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία βρίσκονται σε ανοδική τροχιά καθώς η χώρα ανακάμπτει από την κρίση χρέους της ευρωζώνης, έχοντας ανακτήσει πέρυσι το καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας. Στο αποκορύφωμα των προβλημάτων της Ελλάδας το 2012, τα 10ετή ομόλογά της απέδιδαν πάνω από 30 ποσοστιαίες μονάδες περισσότερο από το γαλλικό χρέος.

Σίγουρα, το μικρό μέγεθος της ελληνικής αγοράς ομολόγων καθιστά δύσκολες τις ουσιαστικές συγκρίσεις. Το ελληνικό δημόσιο χρέος που είναι επιλέξιμο σε έναν βασικό δείκτη ανέρχεται σε λίγο πάνω από 80 δισεκατομμύρια ευρώ, σε σύγκριση με πάνω από 1,8 τρισεκατομμύρια ευρώ για τη Γαλλία.

Ωστόσο, το γεγονός ότι οι γαλλικές αποδόσεις έφτασαν ή ξεπέρασαν τρεις από τις τέσσερις λεγόμενες PIGS - το προσωνύμιο που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τις πληγείσες από την κρίση οικονομίες της περιοχής, την Πορτογαλία, την Ιταλία, την Ελλάδα και την Ισπανία - είναι μια συμβολική προειδοποίηση. Ορισμένοι στην αγορά, όπως η Allianz Global Investors, βλέπουν τον κίνδυνο τα γαλλικά ομόλογα να έχουν σύντομα ακόμη και την ίδια απόδοση με την Ιταλία, όπου το 10ετές χρέος έχει πλέον μόλις 40 μονάδες βάσης premium έναντι της γείτονος.

«Οι λεγόμενες χώρες 'PIGS' αναγκάστηκαν να μεταρρυθμιστούν διαρθρωτικά μετά την ευρωπαϊκή κρίση, κάτι που στο τέλος απέδωσε», δήλωσε η Sonia Renoult, της ABN Amro Bank NV στο Άμστερνταμ. «Η Γαλλία δεν ανέλαβε ποτέ τέτοιες μεταρρυθμίσεις και σήμερα πρέπει να πληρώσει το λογαριασμό γι' αυτό».

ΣΧΕΤΙΚΑ