Oι κερδισμένοι και οι χαμένοι από την κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία -Πώς αντιδρούν αγορές και εμπορεύματα
Εντονες είναι οι επιπτώσεις της κλιμάκωσης του πολέμου στην Ουκρανία τόσο στις αγορές όσο και στα εμπορεύματα.
Ξεχωρίζει το ράλι του δολαρίου και η πτώση του ευρώ σε χαμηλό διετίας.
Επιπλέον, ασφαλή καταφύγια όπως ο χρυσός κινούνται ανοδικά.
«Τέλεια καταιγίδα» για το δολάριο
Το δολάριο σημειώνει τα μεγαλύτερα εβδομαδιαία κέρδη του εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο, καθώς η κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων ενισχύει τη ζήτηση για το νόμισμα-καταφύγιο.
Ο δείκτης Bloomberg Dollar Spot Index σκαρφάλωσε έως και 0,7% την Παρασκευή στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών. Ο δείκτης κινείται ανοδικά για όγδοη εβδομάδα, το μεγαλύτερο ράλι από τον Σεπτέμβριο του 2023.
Οι τελευταίες κινήσεις ήρθαν καθώς οι επενδυτές έσπευσαν να αναζητήσουν ασφαλή περιουσιακά στοιχεία εν μέσω ανησυχίας για κλιμάκωση του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αυτό επέτεινε ένα ράλι του δολαρίου που βρίσκεται σε εξέλιξη από τις αρχές Οκτωβρίου, με την άποψη ότι οι πιθανοί παγκόσμιοι δασμοί και οι φορολογικές περικοπές του Ντόναλντ Τραμπ θα ανεβάσουν τον πληθωρισμό.
Το δολάριο επωφελήθηκε από μια «τέλεια καταιγίδα ειδήσεων που γίνονται όλο και καλύτερες από την πλευρά των ΗΠΑ», δήλωσε ο Michael Brown, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής ερευνών στην Pepperstone Group σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg.
Βυθίζεται το ευρώ
Η ισχύς του δολαρίου την Παρασκευή βοήθησε να στείλει το ευρώ στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2022. Το κοινό νόμισμα παρασύρθηκε επίσης χαμηλότερα από στοιχεία που έδειξαν ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα στη ζώνη του ευρώ συρρικνώθηκε απροσδόκητα τον Νοέμβριο, γεγονός που οδήγησε τους διαπραγματευτές να αυξήσουν τα στοιχήματα για μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Τα στοιχεία του αμερικανικού δείκτη PMI μεταποίησης και του καταναλωτικού κλίματος που θα ανακοινωθούν αργότερα εντός της ημέρας ενδέχεται να ενισχύσουν την άποψη για μια δυνατή αμερικανική οικονομία και να προσθέσουν στις προσδοκίες της αγοράς ότι το δολάριο θα συνεχίσει να κινείται ανοδικά. Ένας αυξανόμενος αριθμός στρατηγικών αναλυτών βλέπει πιθανό το ενδεχόμενο το δολάριο να φτάσει στην ισοτιμία έναντι του ευρώ.
Το ευρώ διαπραγματεύεται στα 1,04 δολάρια με πτώση 0,70%, ενώ την Παρασκευή το πρωί υποχώρησε κάτω από το επίπεδο του 1,04.
Υποχωρούν οι αποδόσεις των ομολόγων
Η άνοδος του δολαρίου συνοδεύτηκε από κέρδη στα αμερικανικά κρατικά ομόλογα . Η απόδοση του 10ετούς υποχώρησε κατά τρεις μονάδες βάσης στο 4,39%, αφού έφτασε το 4,5% την περασμένη εβδομάδα.
Επιπλέον, η «ανασφάλεια» των επενδυτών οδηγεί και τα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα τα οποία σημειώνουν πτώση 6 μονάδων βάσης. Ο δείκτης αναφοράς, το 10ετές γερμανικό υποχωρεί στο 2,26%. Το αντίστοιχο ελληνικό δεκαετές ομόλογο υποχωρεί κατά 6 μονάδες βάσης, στο 3,11%.
Σε άνοδο ο χρυσός
Η τιμή του χρυσού κινείται ανοδικά, διαπραγματευόμενη γύρω στα 2.635 δολάρια την Παρασκευή. Το πολύτιμο μέταλλο ενισχύεται λόγω των φόβων για κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων, καθώς ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ενέκρινε την Τρίτη την αναθεώρηση της πυρηνικής πολιτικής της χώρας και εκτόξευσε βαλιστικούς πυραύλους την Πέμπτη. Οι κινήσεις αυτές κλιμάκωσαν τους φόβους για πυρηνικό πόλεμο, ωθώντας τους επενδυτές να καταφύγουν σε ασφαλή περιουσιακά στοιχεία όπως ο χρυσός, επισημαίνει το FX Street.
Στις 14:30 o χρυσός διαπραγματεύεται στα 2.700 δολάρια με άνοδο 1%,
Xρηματιστήρια
Ενώ τόσο οι ευρωαγορές στο σύνολό τους όσο και το Χρηματιστήριο Αθηνών μεμονωμένα άνοιξαν σε θετικό έδαφος, το κλίμα έχει αρχίσει να αντιστρέφεται μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα του δείκτη PMI για την ευρωζώνη και την ενίσχυση των ανησυχιών για περαιτέρω κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία.
O δείκτης των βαριών χαρτιών Stoxx 50 γύρισε αρνητικό έδαφος, αενώ ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 παραμένει με θετικό πρόσημο, χάνοντας μέρος των αρχικών του κερδών.
Ο γερμανικός DAX σημειώνει επίσης πτώση, όπως και ο γαλλικός CAC 40, ο ισπανικός IBEX 35 και ο ιταλικός FTSE MIB.
Το Χρηματιστήριο Αθηνών διαπραγματεύεται στις 14:30 στις 1.395 μονάδες με πτώση 0,15%.
Ο σύνθετος δείκτης PMI της S&P Global διολίσθησε στο 48,1 από 50 τον Οκτώβριο, υποχωρώντας κάτω από το επίπεδο που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.
Οι αναλυτές είχαν εκτιμήσει ότι δεν θα υπάρξει μεταβολή και εξεπλάγησαν ιδιαίτερα από την απότομη επιδείνωση στις υπηρεσίες, όπου η δραστηριότητα μειώθηκε για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο.
Οι έμποροι πλέον εκτιμούν περισσότερες μειώσεις επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η πιθανότητα μείωσης κατά 50 μονάδες βάσης τον Δεκέμβριο αυξήθηκε στο 50% από περίπου 15% στο κλείσιμο της Πέμπτης, σύμφωνα με το Bloomberg.
Πετρέλαιο
Οι τιμές υποχωρούν το μεσημέρι της Παρασκευής μετά από άνοδο το πρωί, κυρίως λόγω της ενίσχυσης του δολαρίου, καθώς τα εμπορεύματα που τιμολογούνται σε αυτό το νόμισμα είναι λιγότερο ελκυστικά.
Προηγουμένως, το πετρέλαιο κινήθηκε προς τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από τις αρχές Οκτωβρίου λόγω της κλιμάκωσης των εχθροπραξιών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.