Μετοχές, ομόλογα και crypto στην δίνη των αμερικανικών εκιλογών – Πώς επηρεάζει το αποτέλεσμα τις διεθνείς αγορές
Οι εκλογές στις ΗΠΑ την Τρίτη έχουν επηρεάσει ήδη την πορεία των διεθνών αγορών μετοχών, ομολόγων και συναλλάγματος αλλά και των αγορών κρυπτονομισμάτων, για τα οποία υπάρχει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον στην Αμερική.
Την τελευταία εβδομάδα, η τιμή του bitcoin - του μεγαλύτερου από πλευράς κεφαλαιοποίησης κρυπτονομίσματος - κινήθηκε πάνω από τα 70.000 δολάρια, κοντά στο ιστορικά υψηλό επίπεδο που είχε σημειώσει εφέτος τον Μάρτιο. Η κίνηση αυτή, σύμφωνα με αναλυτές, συνδέεται με την προοπτική νίκης στις εκλογές του Ρεπουμπλικάνου υποψήφιου, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει δηλώσει ότι θα είναι «πρόεδρος των crypto» και θα αποσύρει μέτρα για τη ρύθμιση αυτής της εξόχως κερδοσκοπικής αγοράς.
Τα «κατασταλτικά» μέτρα για τα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων και γενικότερα τον κλάδο ενισχύθηκαν μετά τη χρεοκοπία μεγάλων εταιρειών του το 2022 λόγω και της κατάρρευσης των τιμών και είχαν σαν αποτέλεσμα να χάσουν περιουσίες πολλοί επενδυτές. Στην επιβολή των μέτρων αυτών πρωτοστάτησε η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) και ο πρόεδρός της, Γκάρι Γκένσλερ, τον οποίο ο Τραμπ είπε ότι θα αντικαταστήσει αν κερδίσει τις εκλογές.
Μεταξύ άλλων, ο Γκένσλερ είχε μπλοκάρει την εισαγωγή στα αμερικανικά χρηματιστήρια αμοιβαίων κεφαλαίων με δείκτη αναφοράς το bitcoin (spot bitcoin ETFs), αλλά τα αμερικανικά δικαστήρια δικαίωσαν επενδυτές που είχαν προσφύγει κατά της απόφασης αυτής και έτσι αναγκάστηκε να δώσει το πράσινο φως για τη λειτουργία τους στις αρχές του 2024. Η λειτουργία των ETFs αποδείχθηκε καταλυτική για την αγορά των crypto καθώς την επανάφερε σε ξεκάθαρα ανοδική τροχιά μετά το κραχ του 2022 και έδωσε μία αίσθηση «νομιμοποίησης» του κλάδου.
Η άνοδος του bitcoin τις τελευταίες ημέρες συνοδεύθηκε από αυξημένες εισροές στα ETFs, στο πλαίσιο του «στοιχήματος του Τραμπ. Οι μεγαλύτερες πιθανότητες νίκης που έδιναν στον Ρεπουμπλικάνο υποψήφιο αμερικανικές στοιχηματικές εταιρείες ήταν αρκετές για να δώσουν ώθηση στο λεγόμενο «Trump Trade», αν και οι δημοσκοπήσεις εξακολουθούν να δείχνουν μία εντελώς αμφίρροπη μάχη.
Στην άνοδο των crypto έχουν συμβάλει και οι αποστάσεις που πήρε η υποψήφια των Δημοκρατικών, Κάμαλα Χάρις, από τα «κατασταλτικά» μέτρα της τελευταίας διετίας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι και η ίδια θα κρατούσε θετική στάση απέναντι στον κλάδο, με μέλημα βέβαια την προστασία των επενδυτών.
Η πορεία, πάντως, του bitcoin και άλλων μικρότερων κρυπτονομισμάτων, δεν εξαρτάται μόνο από το θεσμικό πλαίσιο που θα διαμορφωθεί μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ, αλλά και από άλλους παράγοντες και ιδιαίτερα από τις εξελίξεις σε ανταγωνιστικές αγορές, όπως αυτή των αμερικανικών ομολόγων.
Το Trump Trade δεν εξαντλείται στα κρυπτονομίσματα καθώς η προεκλογική οικονομική ατζέντα του Ρεπουμπλικάνου υποψήφιου είναι πολύ ευρύτερη. Στο επίκεντρό της βρίσκεται η επιβολή δασμών σε όλα τα εισαγόμενα προϊόντα στις ΗΠΑ - στο 60% για τα κινεζικά και στο 10% ή 20% για τα προϊόντα των άλλων χωρών - και η μείωση της φορολογίας των αμερικανικών επιχειρήσεων και νοικοκυριών.
Η επιβολή δασμών, αν πράγματι εφαρμοστεί - καθώς υπάρχουν αμφιβολίες για αυτό από αναλυτές - θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε αύξηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ πριν ακόμη να έχει επιτευχθεί ο στόχος της κεντρικής τράπεζας (Fed) για πληθωρισμό 2%. Μία νέα άνοδος του πληθωρισμού θα ανάγκαζε τη Fed να διατηρήσει τα επιτόκια στα σημερινά πολύ υψηλά επίπεδα του 5% ή ενδεχομένως και να τα αυξήσει, με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι αποδόσεις των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου.
Τα υψηλά επιτόκια - τόσο τα βραχυπρόθεσμα (της διατραπεζικής αγοράς) όσο και των μακροπρόθεσμων ομολόγων - προσφέρουν στους επενδυτές τη δυνατότητα να έχουν σχετικά υψηλές αποδόσεις χωρίς ρίσκο. Επομένως θα περιόριζαν σε κάποιο βαθμό τη ροπή για τα κρυπτονομίσματα, όπου το δέλεαρ είναι οι υψηλότερες αποδόσεις αλλά με τεράστιο ρίσκο λόγω των μεγάλων διακυμάνσεων των τιμών τους.
Η απόδοση των 10ετών αμερικανικών ομολόγων είχε υποχωρήσει το καλοκαίρι κάτω από το 4%, με την προοπτική ότι η Fed θα προχωρούσε σε γρήγορη μείωση των επιτοκίων για να αποτρέψει έναν διαφαινόμενο τότε κίνδυνο ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας. Τα στοιχεία, όμως, που είδαν το φως της δημοσιότητας στη συνέχεια έδειξαν ότι όχι μόνο δεν υπάρχει κίνδυνος ύφεσης, αλλά ότι η αμερικανική οικονομία αναπτύσσεται με υψηλό ρυθμό, που για εφέτος εκτιμάται στο 2,8% από το ΔΝΤ. Έτσι, η απόδοση των ομολόγων αυξήθηκε ξανά πάνω από το 4% (κοντά στο 4,3% την Παρασκευή).
Αντίστοιχα ισχύουν για τις μετοχές, οι τιμές των οποίων αυξάνονται, μεταξύ άλλων και λόγω της αίσθησης ότι μία νίκη του Τραμπ θα έδινε μεγαλύτερη ώθηση στην αμερικανική οικονομία. Ωστόσο, η επιβολή δασμών δεν είναι βέβαιο ότι θα έχει αναπτυξιακή διάσταση καθώς ο υψηλός πληθωρισμός και τα υψηλά επιτόκια θα ενίσχυαν το δολάριο και αυτό θα δυσχέρανε τις αμερικανικές εξαγωγές.
Επομένως το Trump Trade θα είναι πολύ πιο σύνθετο στην πράξη απ' ότι φαίνεται εκ πρώτης όψεως. Εξ άλλου, ο Τραμπ θα χρειαζόταν τη στήριξη από το Κογκρέσο για να επιβάλει την πολιτική για τους δασμούς και τα άλλα μέτρα που έχει εξαγγείλει και αυτή η στήριξη θα είναι πιο δύσκολη αν οι Ρεπουμπλικάνοι δεν ελέγχουν και τα δύο νομοθετικά σώματα (τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία).