Ο «πυρετός» του χρυσού εκτοξεύει και τις χρυσές λίρες
“Ο χρυσός μας φέρνει πιο κοντά” έλεγε η γνωστή διαφήμιση, αλλά με τέτοιες τιμές, ακόμα και όσοι ετοιμάζονται για γάμο ή βαφτίσια αναζητούν πιο προσιτές επιλογές. Παρά το ότι το (υπερ)πολύτιμο μέταλλο κινείται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο εβδομάδων, μια ματιά στο ιστορικό διάγραμμα προκαλεί ίλιγγο, καθώς είναι γεγονός ότι ο χρυσός δικαιώνει και με το παραπάνω τον χαρακτηρισμό του “καταφυγίου”.
Η τιμή του “παίζει” γύρω στα 2.600 δολάρια, δηλαδή πολύ ψηλότερα (περίπου 800 δολάρια) κι από τότε που η χρηματοπιστωτική κρίση σάρωσε τις αγορές και προκάλεσε πανικό σε μικρότερους και μεγαλύτερους επενδυτές.
Η υποχώρηση ως τα 1.660 δολάρια μετά την πανδημία αποδείχθηκε πρόσκαιρη, καθώς η πληθωριστική κρίση, οι αυξανόμενοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι (Ουκρανία- Ρωσία και Μέση Ανατολή) και τα απογοητευτικά στοιχεία για τις προοπτικές των οικονομιών, έσπρωξαν τον χρυσό σε ιστορικά υψηλά.
Η τιμή του επί του παρόντος βρίσκεται περίπου 40% υψηλότερα από πέρσι, ενώ οι αναλυτές δεν “βλέπουν” υποχώρηση. Τουναντίον. Ο χρυσός αναμένεται να διαπραγματεύεται στα 2.679 δολάρια μέχρι το τέλος του τρέχοντος τριμήνου, σύμφωνα με τα παγκόσμια μακροοικονομικά μοντέλα της Trading Economics και τις προσδοκίες των αναλυτών, ενώ σε ορίζοντα 12μήνου εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσει στα 2.775,81 δολάρια!
«Φωτιά» και οι χρυσές λίρες
Μέχρι και τις ημέρες της μνημονιακής κρίσης, οι χρυσές λίρες συνηθίζονταν ως δώρο γάμου, αρραβώνα, γενεθλίων, ενώ και η Πρωτοχρονιάτικη βασιλόπιτα είχε πραγματικό φλουρί. Πολλοί ήταν, επίσης, εκείνοι που αγόραζαν χρυσές λίρες ως “σταθερή αξία” και “σιγουριά” για τις δύσκολες ώρες.
Η κρίση τα ανέτρεψε και αυτά. Πλέον, οι χρυσές λίρες φαντάζουν ως μια επένδυση πρώτης γραμμής, αλλά η τιμή τους είναι απαγορευτική για τους πολλούς. Αντιθέτως, περισσότεροι είναι αυτοί που πουλάνε, για να μπορέσουν να καλύψουν έκτακτες ανάγκες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, το 2023 πουλήθηκαν από την ΤτΕ 10.798 χρυσές λίρες και αγοράστηκαν 39.435, ενώ μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου του 2024 είχαν πουληθεί 4.672 κομμάτια και είχαν αγοραστεί από την ΤτΕ 35.972.
Η τιμή για αγοράσει κανείς σήμερα μια χρυσή λίρα είναι 647,38 ευρώ, όταν πέρσι η τιμή της ήταν 480,11 ευρώ! Αυτό που κάνει εντύπωση στους αμύητους είναι η μεγάλη διαφορά σε σχέση με την τιμή που αγοράζει η ΤτΕ από τους ιδιώτες. Φέτος η τιμή είναι 542,29 ευρώ (398,38 ευρώ πέρσι), δηλαδή περίπου 100 ευρώ χαμηλότερα από την τιμή πώλησης.
Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, αυτή η πρακτική εφαρμόζεται από την ΤτΕ προκειμένου να αποτραπούν τα φαινόμενα τζόγου και η αγορά χρυσών λιρών να αντιμετωπίζεται ως μακροπρόθεσμη επένδυση. Αυτή η διαφορά τιμής πώλησης- αγοράς ουσιαστικά υιοθετήθηκε το 2008, όταν και παρατηρήθηκε πολύ μεγάλος όγκος αγορών από ιδιώτες.
Για να αγοράσει (ή να πουλήσει) κανείς χρυσές λίρες θα πρέπει να περιμένει στην... ουρά, καθώς υπάρχει λίστα αναμονής περίπου 5 ημερών. Όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, η αναμονή ΔΕΝ σχετίζεται με τη ζήτηση (αυτό επιβεβαιώνεται, άλλωστε, από τους αριθμούς), αλλά με το ότι εδώ και 3 χρόνια απαιτείται τηλεφωνικό ραντεβού, το οποίο μάλιστα από τον Δεκέμβριο θα γίνει ψηφιακό.
Το ραντεβού είναι αναγκαίο, καθώς η πώληση λιρών από ιδιώτες προϋποθέτει έλεγχο αυθεντικότητας, βάρους, χαρακτηριστικών από την ΤτΕ. Υπολογίζεται ότι σε καθημερινή βάση μπορούν να γίνονται περίπου 25 ραντεβού για πώληση κι άλλα τόσο για αγορά χρυσών λιρών.