Χρυσός: Koντά σε νέο υψηλό - ρεκόρ καθώς η Fed πλησιάζει στην πρώτη μείωση των επιτοκίων

NEWSROOM
Φωτογραφία: Shutterstock
Φωτογραφία: Shutterstock

Eνα βήμα από το να καταγράψει νέο ρεκόρ βρίσκεται ο χρυσός, καθώς οι επενδυτές αναμένουν τα βασικά στοιχεία για τον πληθωρισμό που θα μπορούσαν να ωθήσουν την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να μειώσει τα επιτόκια τον επόμενο μήνα.

Ο χρυσός έφτασε μέχρι και τα 2.478,61 δολάρια ανά ουγγιά - σε απόσταση περίπου 5 δολαρίων από το ρεκόρ του περασμένου μήνα - με τους εμπόρους να προσβλέπουν στα στοιχεία του δείκτη τιμών καταναλωτή αργότερα την Τετάρτη για περισσότερες ενδείξεις σχετικά με την πορεία των επιτοκίων της Fed. Τα χαμηλότερα επιτόκια θεωρούνται παραδοσιακά ανοδικά για τον μη τοκοφόρο χρυσό, σημειώνει το Bloomberg.

«Ευνοϊκοί άνεμοι» για τον χρυσό

Η έκθεση για τον δείκτη τιμών παραγωγού των ΗΠΑ που δημοσιεύθηκε την Τρίτη υπολειπόταν των προσδοκιών των οικονομολόγων και έδειξε ότι οι πληθωριστικές πιέσεις μετριάζονται, ενισχύοντας τις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων. Ο πρόεδρος της Fed Bank of Atlanta, Raphael Bostic, δήλωσε ότι αναμένει «λίγα ακόμη δεδομένα» προτού υποστηρίξει τη μείωση των επιτοκίων, ενώ επανέλαβε ότι πιθανότατα θα είναι έτοιμος για μείωση «μέχρι το τέλος του έτους».

Η Fed «έχει το πλεονέκτημα μιας δεύτερης σειράς αριθμών το πρώτο εξάμηνο του Σεπτεμβρίου, οπότε οι αριθμοί του Αυγούστου θα καθορίσουν το σκηνικό, αλλά δεν θα είναι καθοριστικοί», δήλωσε η Rhona O'Connell, αναλύτρια της StoneX.

Πέρα από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, υπάρχουν «ευνοϊκοί άνεμοι» για τον χρυσό, ο οποίος «συνεχίζει να υποστηρίζεται εν μέσω των συνεχιζόμενων γεωπολιτικών αβεβαιοτήτων και των προσδοκιών για μείωση των επιτοκίων από τη Fed των ΗΠΑ», δήλωσε η Ewa Manthey, στρατηγικός αναλυτής εμπορευμάτων στην ING Bank NV. «Τα χθεσινά στοιχεία ενίσχυσαν την άποψη ότι η Fed θα είναι σε θέση να τα μειώσει σύντομα».

Ο χρυσός έχει αυξηθεί κατά περίπου 20% φέτος εν μέσω αυξανόμενης αισιοδοξίας για τη νομισματική χαλάρωση και τις μεγάλες αγορές από τις κεντρικές τράπεζες. Έχει επίσης δει στήριξη από την αυξημένη ζήτηση καταφυγίων από τους γεωπολιτικούς κινδύνους, συμπεριλαμβανομένων των εντάσεων στη Μέση Ανατολή και της σύγκρουσης της Ρωσίας με την Ουκρανία.

ΣΧΕΤΙΚΑ