Πετρέλαιο: Σε ανοδική τροχιά - Πάνω από τα 81 δολάρια το βαρέλι
Ανοδο σημειώνει το πετρέλαιο, μετά από πτώση άνω του 2% την Τρίτη, καθώς μια βιομηχανική έκθεση έδειξε σημαντική μείωση των αμερικανικών αποθεμάτων αργού, ενώ οι εντάσεις συνεχίζονται στη Μέση Ανατολή.
Το αργό μπρεντ διαπραγματεύεται στα 81,18 δολάρια το βαρέλι με άνοδο 0,61%, ενώ το West Texas Intermediate διαπραγματεύεται στα 78,89 δολάρια με άνοδο 0,69%.
Συρρίκνωση των αποθεμάτων στις ΗΠΑ
Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου ανέφερε ότι τα αποθέματα συρρικνώθηκαν κατά 5,2 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τα στοιχεία. Αυτή θα ήταν η έβδομη συνεχόμενη εβδομαδιαία πτώση, εάν επιβεβαιωθεί από τα επίσημα στοιχεία που αναμένεται να ανακοινωθούν την Τετάρτη. Τα επίπεδα παραμένουν κάτω από τους εποχικούς μέσους όρους, σύμφωνα με το Bloomberg.
Το ξεπούλημα της Τρίτης μείωσε το φετινό κέρδος και ήρθε καθώς ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας επεσήμανε παγκόσμιο πλεόνασμα το τέταρτο τρίμηνο, εάν ο ΟΠΕΚ+ προχωρήσει με τα σχέδια για την αποκατάσταση της παραγωγής τον Οκτώβριο. Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών είχε επίσης μειώσει τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ζήτηση κατά το τρέχον και το επόμενο έτος, επικαλούμενος πτωτικές αναθεωρήσεις για τις προοπτικές της Κίνας.
Παρόλα αυτά, υπάρχει μια μικρή μερίδα που λέει ότι τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent έχουν ακόμη περιθώρια για να κινηθούν ανοδικά. Οι αναλυτές της Citigroup Inc. επισήμαναν τους γεωπολιτικούς και μετεωρολογικούς κινδύνους, ενώ η Goldman Sachs Group Inc. δήλωσε ότι η χρηματοοικονομική ζήτηση για παράγωγα αργού θα πρέπει να ανακάμψει από το χαμηλό ρεκόρ της περασμένης εβδομάδας.
Η κρίση στην Μέση Ανατολή
Αλλού, οι κίνδυνοι για ένα χτύπημα του Ιράν στο Ισραήλ μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των τιμών του πετρελαίου. Οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι η πιθανότητα μιας επίθεσης έχει αυξηθεί και ότι θα μπορούσε να έρθει ήδη από αυτή την εβδομάδα.
«Η κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή είναι ένας σαφής ανοδικός κίνδυνος για τις τιμές του πετρελαίου κατά τους επόμενους έξι μήνες και ενδεχομένως ακόμη περισσότερο», δήλωσε ο Vivek Dhar, αναλυτής της Commonwealth Bank of Australia.
Οι ανησυχίες για την κατάσταση των παγκόσμιων ισορροπιών παραμένουν, ωστόσο, με τον ΟΠΕΚ+ να χρειάζεται πιθανότατα να ανταποκριθεί στην υποτονική αύξηση της ζήτησης, υπερασπιζόμενος παράλληλα το μερίδιο αγοράς του, συμπλήρωσε.