Ομόλογα: Ρεκόρ για τον μήνα Ιανουάριο οι εκδόσεις στην Ευρώπη – Στα 293,7 δισ. ευρώ

NEWSROOM
omologa
Φωτογραφία: Shutterstock


Τον φετινό Ιανουάριο η δραστηριότητα είναι αρκούντως έντονη, καθώς οι εκδότες προσπαθούν να επωφεληθούν από την επιθυμία των επενδυτών να αξιοποιήσουν τα ταμειακά διαθέσιμα και να κλειδώσουν ελκυστικές αποδόσεις πριν οι κεντρικές τράπεζες αρχίσουν να μειώνουν τα επιτόκια.

Οι εκδόσεις ομολόγων στην Ευρώπη τον τρέχοντα μήνα σημείωσαν νέο υψηλό ρεκόρ για μήνα Ιανουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.

Ειδικότερα, βάσει των στοιχείων του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου, οι συνολικές εκδόσεις ομολόγων στη Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι χθες Τρίτη ανήλθαν στα 293,7 δισ. ευρώ, ένα ποσό που συνιστά νέο ιστορικό υψηλό ρεκόρ για Ιανουάριο, ξεπερνώντας το περυσινό ρεκόρ του εναρκτήριου μήνα του 2023 των 292,7 δισ. ευρώ.

Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, το τελικό ποσό για τον φετινό Ιανουάριο θα είναι μεγαλύτερο, καθώς αναμένονται οι δημοπρασίες από την κεντρική τράπεζα της Δανίας και από την επαρχία Οντάριο του Καναδά.

Ο Ιανουάριος συγκαταλέγεται πάντα μεταξύ των πιο πολυσύχναστων μηνών στις δημοπρασίες ομολόγων, καθώς είναι ένας μήνας που έρχεται μετά την εποχική επιβράδυνση των Χριστουγέννων και της παύσης της δραστηριότητας, όταν οι εταιρείες ανακοινώνουν τα αποτελέσματά τους και δεν προβαίνουν σε εκδόσεις χρέους. Ωστόσο τον φετινό Ιανουάριο η δραστηριότητα είναι αρκούντως έντονη, καθώς οι εκδότες προσπαθούν να επωφεληθούν από την επιθυμία των επενδυτών να αξιοποιήσουν τα ταμειακά διαθέσιμα και να κλειδώσουν ελκυστικές αποδόσεις πριν οι κεντρικές τράπεζες αρχίσουν να μειώνουν τα επιτόκια.

Η ζέση των επενδυτών

«Υπάρχει αυτή η βιασύνη που θέλει κάποιος να βεβαιωθεί ότι συμμετέχει στην προσφορά τις πρώτες εβδομάδες του έτους, λόγω των επερχόμενων blackouts», αναφέρει η Φαμπιάνα Ντελ Κάντο εκ των επικεφαλής για τις κεφαλαιαγορές στην περιοχή EMEA στη MUFG. Δεν εξυπηρετεί τους επενδυτές να «κάθονται με μετρητά χωρίς να τα επενδύουν σε όλη τη διάρκεια του Φεβρουαρίου ή να κυνηγούν τίτλους στη δευτερογενή αγορά σε περιορισμένο εύρος διάθεσης», προσθέτει η ίδια.

Οι εκδόσεις κρατικών ομολόγων πρωτοστάτησαν, με τις μεγαλύτερες πωλήσεις να περιλαμβάνουν εκδόσεις ύψους 15 δισ. ευρώ τόσο από την Ιταλία όσο και από την Ισπανία, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση άντλησε 8 δισ. ευρώ χθες Τρίτη. Οι εκδότες είναι πιθανό να επιταχύνουν τα σχέδια για τη χρηματοδότησή τους το 2024, ούτως ώστε να προλάβουν μια πιθανή μεταβλητότητα αργότερα μέσα στο έτος. Ο χρόνος και το μέγεθος των μειώσεων των επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών, τα γεωπολιτικά γεγονότα και οι εκλογές -μεταξύ άλλων στις ΗΠΑ και ενδεχομένως στο Ηνωμένο Βασίλειο- βρίσκονται στα ραντάρ των επενδυτών για το 2024.

omologa-shutterstock
Φωτογραφία: Shutterstock

Ικανοποιητική η απορρόφηση της αγοράς

Η Ενριέτα Πάκμεντ, επικεφαλής για όλο τον κόσμο του τμήματος σταθερού εισοδήματος και βιωσιμότητας στην Allspring Global Investments, σημειώνει ότι οι μέχρι στιγμής εκδόσεις έχουν απορροφηθεί ικανοποιητικά από την αγορά. «Υπάρχει ένας πακτωλός μετρητών στο περιθώριο που παρέχει ένα απόθεμα ασφαλείας τόσο για τις κυβερνήσεις όσο και για τις εταιρείες, οπότε δεν ανησυχούμε για το ύψος των εκδόσεων», τονίζει προσθέτοντας ότι η Allspring «είναι επιλεκτική».

Τον Ιανουάριο σημειώθηκε ρεκόρ και στην πλευρά της ζήτησης, με τις προσφορές των επενδυτών για τις φετινές πωλήσεις χρέους σε ευρώ, λίρες και δολάρια να φτάνουν το 1 τρισ. ευρώ σε χρόνο ρεκόρ. Οι επενδυτές έχουν δελεαστεί από τις ελκυστικές αποδόσεις, με τα εταιρικά ομόλογα σε ευρώ να αποδίδουν κατά μέσο όρο περίπου 3,8%, σύμφωνα με τον δείκτη του Bloomberg για τα ομόλογα. Τα spreads έχουν μειωθεί σε σχεδόν το 84% των νέων εκδόσεων αυτό τον μήνα σε σχέση με την αρχική τιμολόγηση

Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η ισχυρή δυναμική θα διαρκέσει λίγο περισσότερο, με τους όποιους σοβαρούς κινδύνους πιθανόν να μην εμφανίζονται μέχρι και το β΄ εξάμηνο.

«Η περίοδος των κοινοπραξιών έχει ξεκινήσει με μεγάλη ταχύτητα, όμως οι συμφωνίες θα συνεχίσουν να ρέουν κατά το πρώτο τρίμηνο, καθώς οι εκδότες στοχεύουν να ρίξουν βάρος νωρίς στο έτος και να επωφεληθούν από την ισχυρή ζήτηση των επενδυτών», έγραψε σε σημείωμά της την περασμένη εβδομάδα η στρατηγικός αναλυτής της Societe Generale, Νινόν Μπασέ.

ΣΧΕΤΙΚΑ