Το Πρόγραμμα της Γιάννας Αγγελοπούλου στο Cambridge
Το Πρόγραμμα Γιάννας Αγγελοπούλου για τις Επιστήμες, την Τεχνολογία και την Καινοτομία (GAPSTI) παρουσιάσθηκε σήμερα στο αίθριο του Maxwell Centre του Cavendish Laboratory, στο Cambridge.
Το Πρόγραμμα, 5ετούς διάρκειας, εντάσσεται στην λογική του “Cambridge Phenomenon”. Δηλαδή στην εγκατάσταση μιας στενής σχέσης μεταξύ της πανεπιστημιακής έρευνας σε θέματα αιχμής και των επιχειρηματικών πρωτοβουλιών και εφαρμογών, που οδηγούν καινοτόμα στο αύριο. Δεν πρόκειται απλώς για την σχέση της έρευνας με την επιχειρηματικότητα. Αλλά για μια από την πρώτη στιγμή συνεργασία τους, με σκοπό την ανάπτυξη της καινοτομίας με τέτοιους τρόπους που να αλλάζουν ριζικά τα πράγματα. Θα δημιουργηθεί ένα διεθνώς μοναδικό οικοσύστημα εκπαίδευσης, έρευνας και επιχειρηματικής δράσης.
Πρώτοι τομείς που θα προσεγγισθούν είναι: Computational Multiphysics/Υπολογιστική Φυσική και Energy Materials/Ενεργειακά Υλικά.
Το Πρόγραμμα θα στηρίξει τεχνολογίες με ισχυρή συνεισφορά στην διαμόρφωση του μέλλοντος, μέσα από ένα συνεκτικό πρόγραμμα έρευνας, που θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή. Θα συνεισφέρει στην εξέλιξη επιστημόνων που βρίσκονται στην αρχή της καριέρας τους, από τις μεταπτυχιακές σπουδές και την έρευνά τους έως την επιτυχημένη εμπορική αξιοποίηση των ιδεών τους. Αυτό θα επιδιωχθεί μέσα από ένα δομημένο πρόγραμμα που θα ενισχυθεί μέσα από συνεργασία με την βιομηχανία.
Επιδίωξη του Προγράμματος είναι να λειτουργήσει ως καταλύτης και να στηρίξει προωθημένη έρευνα στο CavendishLaboratory, συνοδεύοντας τους νέους επιστήμονες και την εργασία τους από τα πρώτα τους βήματα. Το ζήτημα είναι πώς οι διαθέσιμοι πόροι κινητοποιούνται και συμπληρώνονται από υφιστάμενες ερευνητικές χρηματοδοτήσεις έτσι ώστε, πολλαπλασιαζόμενη η δυναμική τους, να επιτρέπει μείωση του χρόνου ωρίμανσης των τεχνολογιών.
Ειδικό τμήμα του Προγράμματος, «Impact for Greece», έχει προβλεφθεί για να αναζητήσει και να προωθήσει δυνατότητες διασύνδεσης με την Ελλάδα, με τα Πανεπιστήμια, με Ερευνητικά Κέντρα καθώς και επιμέρους ερευνητές, ιδίως με την δημιουργία δικτύων και το χτίσιμο νέων συνεργασιών.
Οι υπεύθυνοι λειτουργίας του Προγράμματος θα μεριμνούν συνεχώς, ώστε Έλληνες επιστήμονες και ερευνητές να έχουν την ευκαιρία συμμετοχής σε συνεργατικά σχήματα έρευνας και να ωφελούνται από πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται στα πλαίσια σχετικών δικτύων. Το «Impact for Greece» θα φροντίσει ώστε το άνοιγμα προς την Ελλάδα να αποδειχθεί ουσιαστικό.
Η Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη σχολίασε: «Χαίρομαι που έχω την ευκαιρία να προωθήσω ένα Πρόγραμμα διεθνούς εμβέλειας και οικοδόμησης αποτελεσμάτων πάνω στην στέρεα βάση του Πανεπιστημίου του Cambridge - και συνεπώς να δημιουργηθούν με την στήριξή μου αληθινές προοπτικές ώστε να προχωρήσει η βασική έρευνα προς πρακτικές εφαρμογές και προς επιχειρηματικά αποτελέσματα. Όσα γνωρίζω από την Ελλάδα και διεθνώς, μου έχουν δείξει πόσο ζωτική σημασία έχει η καλλιέργεια ακαδημαϊκής και επιχειρηματικής συνεργασίας, με την κοινωνική πρόοδο ως τελικό στόχο».
Ο καθηγητής Stephen Toope, Πρύτανης του Πανεπιστημίου του Cambridge είπε: «Το Πανεπιστήμιο εκτιμά ιδιαίτερα την ισχυρή δέσμευση που αναλαμβάνει η κυρία Αγγελοπούλου για την ανάπτυξη των ικανοτήτων νεαρών επιστημόνων οι οποίοι κινούνται στην πρώτη γραμμή του επιστημονικού πεδίου τους καθώς και για το όραμά της να συμβάλει στην ανάδειξη της δουλειάς των επιστημόνων αυτών με τρόπους που θα αλλάξουν τον κόσμο μας. Το Πανεπιστήμιο αναγνωρίζει επίσης την προσέγγιση της κυρίας Αγγελοπούλου για ενίσχυση τής συνεργασίας μεταξύ βιομηχανίας και ακαδημαϊκής κοινότητας, συνεργασίας προς αμοιβαίο όφελος. Και στις δυο αυτές προσεγγίσεις, τα ενδιαφέροντα της πρωτοβουλίας της κυρίας Αγγελοπούλου βρίσκονται σε πλήρη ευθυγράμμιση με την αποστολή του Πανεπιστημίου του Cambridge”.