Καταδίκη Ελλάδας - Γαλλίας από το ΕΔΑΔ λόγω προσφυγικού

NEWSROOM
Καταδίκη Ελλάδας - Γαλλίας από το ΕΔΑΔ λόγω προσφυγικού
Φωτογραφία: AP Images

Άλλο ένα καμπανάκι για την μεταχείριση των προσφύγων αποτελεί η καταδίκη της Ελλάδας και της Γαλλίας από το ΕΔΑΔ για απάνθρωπη συμπεριφορά απέναντι σε ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες και μετανάστες. Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) καταδίκασε την Ελλάδα και τη Γαλλία για απάνθρωπη και εξευτελιστική συμπεριφορά όσον αφορά τους ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες μετανάστες. Οι δικαστές στο Στρασβούργο με την χθεσινή τους απόφαση δικαίωσαν νεαρό Αφγανό, ο οποίος σε ηλικία 11 ετών παρέμεινε χωρίς επιμέλεια σε προσφυγικό καταυλισμό στο Καλαί της Γαλλίας. Μια δεύτερη καταδικαστική απόφαση αφορούσε τη σύλληψη εννέα ανηλίκων από την ελληνική συνοριοφυλακή. Οι ανήλικοι που προσέφυγαν εναντίον της Ελλάδος προέρχονται από τη Συρία, το Ιράκ και το Μαρόκο.

Το 2016 που έφθασαν στην Ελλάδα ήταν ηλικίας 14 μέχρι 17 χρονών. Σύμφωνα με την απόφαση οι ανήλικοι κρατήθηκαν από 21 έως 33 ημέρες σε υπερπλήρεις και βρώμικες σκηνές. Οι προσφεύγοντες ισχυρίστηκαν ότι δεν είχαν επαρκή τροφή ούτε τη δυνατότητα να εισπνεύσουν καθαρό αέρα. Η απόφαση επέβαλε στην ελληνική κυβέρνηση να καταβάλει αποζημίωση 4.000 ευρώ σε κάθε έναν από τους εννέα τότε ανήλικους.

Προειδοποίηση λόγω της «ζούγκλας» του Καλαί

Aναφορικά με τη γαλλική υπόθεση, ο μικρός Αφγανός ήταν μόλις 11 ετών το 2015 όταν βρέθηκε ασυνόδευτος και μόνος στη Ζούγκλα του Καλαί με μόνη ελπίδα να περάσει απέναντι στην Αγγλία, όπου ζούσαν οι δικοί του. Στη μικρή παράγκα επιβίωσης που είχε φτιάξει, έζησε για λίγο έως ότου οι γαλλικές μπουλντόζες τη διέλυσαν μαζί με όλες τις άλλες. Συνολικά έμεινε έξι μήνες σε ένα περιβάλλον που, όπως υπογραμμίζει το Δικαστήριο, ήταν «εντελώς ακατάλληλο για την ηλικία του, ανθυγιεινό και ανασφαλές».

Η Γαλλία κατηγορείται για «εξευτελιστική μεταχείριση του ανήλικου», έναντι του οποίου είχε υποχρέωση «περίθαλψης και προστασίας καθ’ ότι ανήκει στην κατηγορία των πλέον ευάλωτων ατόμων στην κοινωνία». Χάρη στη βοήθεια ανθρωπιστικών οργανώσεων ο μικρός πέρασε τελικά απέναντι και συνάντησε την οικογένειά του. Το θέμα όμως των ασυνόδευτων ανηλίκων, που σχετίζεται με το μεταναστευτικό, το οποίο με σπασμωδικές συχνά κινήσεις η Γαλλία προσπαθεί να ελέγξει, προβληματίζει ιδιαίτερα τη γαλλική κοινωνία.

Μόλις χθες 19 ενώσεις και συνδικάτα ανακοίνωσαν από την πλευρά τους ότι προσέφυγαν στο γαλλικό Συμβούλιο Επικρατείας για να ακυρωθεί το διάταγμα της 30ης Ιανουαρίου, με το οποίο δημιουργείται βιομετρικός φάκελος με δεδομένα ασυνόδευτων ανηλίκων, που όμως είναι συχνά μη αξιόπιστα λόγω χρησιμοποίησης ψεύτικων στοιχείων από τους διακινητές. Οι προσφεύγοντες φοβούνται ότι οι αστυνομικοί έλεγχοι μέσω του συστήματος Visabio, όπου θα καταχωρηθούν τα δεδομένα των ανηλίκων, θα υπερισχύσουν των στοιχείων του αρμόδιου οργανισμού για την παιδική ηλικία ASE Aide sociale à l' enfance), που εργάζεται με προσωπική επαφή και συνεντεύξεις με τους ανήλικους.

ΣΧΕΤΙΚΑ