Άδεια μητρότητας σε αναπληρώτριες εκπαιδευτικούς
Το δικαίωμα λήψης άδειας με αποδοχές, διάρκειας έως 3,5 μηνών, δίνει σε μητέρες αναπληρώτριες εκπαιδευτικούς ή μέλη του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού ή του Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού, τροπολογία που κατατέθηκε σε σχέδιο νόμου του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών.
Όπως αναφέρεται στην τροπολογία, η άδεια χορηγείται στη φυσική, θετή ή ανάδοχη μητέρα για την ανατροφή του τέκνου της, εφόσον δεν κάνει χρήση του ισχύοντος μειωμένου ωραρίου (δύο ώρες εβδομαδιαίως για τα δύο πρώτα χρόνια από την ημέρα γέννησης του τέκνου και εφόσον βρίσκεται σε ζωή).
Η εν λόγω άδεια χορηγείται αποκλειστικά μετά τη λήξη της ισχύουσας άδειας μητρότητας, ο χρόνος λήψης της δεν μπορεί να μετατεθεί για οποιονδήποτε λόγο και η διάρκειά της δεν μπορεί να παραταθεί, λήγει δε σε κάθε περίπτωση με τη λήξη της εργασιακής σχέσης της δικαιούχου εκπαιδευτικού.
Το χρονικό διάστημα της χορηγούμενης άδειας λογίζεται ως χρόνος διδακτικής υπηρεσίας και ως χρόνος ασφάλισης στους οικείους κλάδους κύριας σύνταξης καθώς και στους οικείους φορείς επικουρικής ασφάλισης.
Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, η εν λόγω ρύθμιση είναι σύμφωνη με την επιταγή του άρθρου 21 του Συντάγματος για την προστασία της οικογένειας, της μητρότητας και της παιδικής ηλικίας, καθώς κατά το προτεινόμενο διάστημα η μητέρα βρίσκεται σε μετελόχειο περίοδο, η οποία συνδέεται με ιδιαίτερα αυξημένες ανάγκες τόσο της ίδιας όσο και κυρίως του τέκνου της.
Παράλληλα, επιδιώκεται η άμβλυνση των ανισοτήτων μεταξύ μόνιμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών, φυσικών ή θετών ή ανάδοχων μητέρων, λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαιτερότητα των συνθηκών, καθώς οι τελευταίες υπηρετούν συχνά σε απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές ανά την Ελλάδα, συμβάλλοντας στην κάλυψη μεγάλων αναγκών του εκπαιδευτικού συστήματος και μάλιστα για μεγάλα χρονικά διαστήματα.
Εξάλλου, η ως άνω άδεια ανατροφής αφορά στην κάλυψη πραγματικών και όχι τεκμαιρόμενων αναγκών, εξ ου και δε δίνεται η δυνατότητα να ληφθεί από το σύζυγο, ενώ είναι σύμφωνη τόσο με τις υποδείξεις του ΟΟΣΑ για «εξίσωση όλων των προνομίων και υποχρεώσεων για όλους τους Έλληνες εκπαιδευτικούς», όσο και του Συνηγόρου του Πολίτη.