Ημέρα Μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος
Ήταν 27 Ιανουαρίου 1945 όταν τα προελαύνοντα συμμαχικά στρατεύματα άνοιξαν τις πόρτες του στρατοπέδου συγκέντρωσης στο Άουσβιτς και ήρθαν πρόσωπο με πρόσωπο με τη φρίκη της «τελικής λύσης».
Η ημερομηνία της 27ης Ιανουαρίου έχει θεσπιστεί από τον ΟΗΕ ως Διεθνής Ημέρα μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος, με την ελπίδα η ανθρωπότητα να μην ξαναζήσει όσα συνέβησαν στην περίοδο του Ναζισμού στην Ευρώπη.
Στο πλαίσιο της ναζιστικής «τελικής λύσης» εξοντώθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης περίπου 6 εκατ. Εβραίοι από όλη την Ευρώπη, ενώ από την κοινότητα των περίπου 80.000 Ελλήνων Εβραίων, εξοντώθηκαν στα στρατόπεδα θανάτου το 87%, ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη.
Σε ανακοίνωσή του για τη σημερινή ημέρα το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει:
Συμπληρώνονται σήμερα εβδομήντα τέσσερα χρόνια από την απελευθέρωση του Άουσβιτς-Μπιρκενάου από τις συμμαχικές δυνάμεις. Η Διεθνής Κοινότητα έχει επιλέξει αυτήν τη συμβολική ημέρα για να τιμά τη μνήμη των εκατομμυρίων Εβραίων που εξολοθρεύθηκαν με πρωτοφανείς συστηματικές, γραφειοκρατικά οργανωμένες μεθόδους στα ναζιστικά στρατόπεδα θανάτου και αλλού.
Η Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος είναι ημέρα ευθύνης, μία παγκόσμια επέτειος που επαναφέρει στη μνήμη την πιο σκοτεινή σελίδα της ευρωπαϊκής ιστορίας, η οποία αποτελεί έκτοτε βασικό στοιχείο της συλλογικής, ευρωπαϊκής μας ταυτότητας.
Οι ισραηλιτικές κοινότητες της Ελλάδος υπέφεραν ανεπανόρθωτα από τις ναζιστικές θηριωδίες που οδήγησαν σε ολοκληρωτικό σχεδόν αφανισμό τους. Η ελληνική Πολιτεία αποτίει σήμερα ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη των εκατομμυρίων συμπατριωτών μας και ξένων Εβραίων που έπεσαν θύματα του ειδεχθέστερου εγκλήματος της σύγχρονης Ιστορίας. Μαζί τους τιμούμε τους επιζήσαντες της Shoah, αναγνωρίζοντας τις ανεξίτηλες πληγές που χαράχθηκαν στα σώματα και τις ψυχές τους, αλλά και το θάρρος και την ανιδιοτελή θυσία όσων προσέτρεξαν να προστατεύσουν όσους καταδιώχθηκαν δίχως έλεος.
Η Ελλάδα ενώνει τη φωνή της με τη συνείδηση της ανθρωπότητας και τις δυνάμεις της με τα υπόλοιπα 31 μέλη της Διεθνούς Συμμαχίας Μνήμης του Ολοκαυτώματος που έχουν αναλάβει, με τη Διακήρυξη της Στοκχόλμης, την ευθύνη διατήρησης στη συλλογική μνήμη των συνανθρώπων μας που χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα. Παράλληλα, επαναλαμβάνει την πάνδημη καταδίκη κάθε πράξης που αρνείται την ιστορική αλήθεια αλλά και που βεβηλώνει τη μνήμη των εκατομμυρίων θυμάτων της Shoah. Τιμούμε και δεσμευόμαστε, στη μνήμη όσων χάθηκαν και στο όνομα όσων επιβίωσαν, ότι δεν θα ξεχάσουμε ποτέ.