Εργαζόμενοι: Oι 3 φράσεις που δείχνουν συναισθηματική νοημοσύνη

Φωτογραφία: Shutterstock

Η συναισθηματική νοημοσύνη είναι μια από τις πιο περιζήτητες δεξιότητες στην εργασία, αλλά και από τις πιο δύσκολες να αποκτήσει κανείς.

Έρευνες δεκαετιών έχουν διαπιστώσει ότι η συναισθηματική νοημοσύνη (EQ) - η ικανότητα να διαχειρίζεστε τα δικά σας συναισθήματα και τα συναισθήματα των γύρω σας - είναι ο ισχυρότερος προγνωστικός παράγοντας της επιτυχίας στον εργασιακό χώρο.

Ωστόσο, η EQ δεν είναι τόσο εύκολο να ποσοτικοποιηθεί όσο άλλες δεξιότητες, επειδή τα χαρακτηριστικά που την απαρτίζουν, συμπεριλαμβανομένης της ενσυναίσθησης και της αυτογνωσίας, είναι δύσκολο να μετρηθούν.

Μπορείτε να αξιολογήσετε και να βελτιώσετε το EQ σας δίνοντας μεγαλύτερη προσοχή στις συζητήσεις σας στη δουλειά, λέει η Juliette Han, νευροεπιστήμονας με σπουδές στο Χάρβαρντ και επίκουρη καθηγήτρια στο Columbia Business School.

«Οτιδήποτε μπορείτε να πείτε που δείχνει ενσυναίσθηση, περιέργεια, υπομονή ή αυτογνωσία σηματοδοτεί υψηλό EQ», λέει η Han στο CNBC Make It.

Ακολουθούν τρεις φράσεις που χρησιμοποιούν συχνά στη δουλειά τους όσοι έχουν υψηλότερη συναισθηματική νοημοσύνη, σύμφωνα με τη Han.

 Shutterstock

Shutterstock

«Εκτιμώ τις προσπάθειές σας»

Οι άνθρωποι με υψηλό EQ έχουν έντονη κοινωνική ευαισθησία και είναι αφοσιωμένοι στην κατανόηση των συναισθημάτων των γύρω τους.

Η αναγνώριση της σκληρής δουλειάς και της αφοσίωσης των συναδέλφων σας, ειδικά αν δεν συμμετείχατε άμεσα ή/και δεν ωφεληθήκατε από τις προσπάθειές τους, δείχνει ότι εκτιμάτε πραγματικά τη συμβολή τους και θέλετε να προωθήσετε ένα θετικό εργασιακό περιβάλλον, εξηγεί η Han.

«Η ευγνωμοσύνη δεν πρέπει να είναι υπό όρους, και οι συναισθηματικά ευφυείς άνθρωποι το καταλαβαίνουν καλά αυτό», λέει η Han. "Αναγνωρίζουν και συγχαίρουν κάποιον για μια καλή δουλειά, ακόμη και αν η εργασία ήταν παρασκηνιακή ή δεν είχαν προσωπικό όφελος από αυτήν, επειδή είναι συμπονετικοί και ενσυναισθητικοί".

«Πες μου πώς αισθάνεσαι γι' αυτό»

Οι άνθρωποι με υψηλό EQ μπορεί να είναι σε θέση να διαβάσουν τα συναισθήματα των συναδέλφων τους ή του αφεντικού τους, αλλά παίρνουν επίσης ένα διάστημα πριν υποθέσουν πώς αισθάνεται κάποιος.

«Εκτιμούν το δικαίωμα του ατόμου να αναγνωρίσει τα συναισθήματά του με τους δικούς του όρους και του δίνουν χώρο να το κάνει», εξηγεί ο Han. «Ταυτόχρονα, προσφέρουν την υποστήριξή τους και δείχνουν ότι είναι έτοιμοι να ακούσουν αυτές τις σκέψεις και τα συναισθήματα όποτε το άλλο άτομο είναι έτοιμο να τα μοιραστεί», προσθέτει.

Με αυτή τη φράση, δημιουργείτε ένα ασφαλές άνοιγμα για το άλλο άτομο να μοιραστεί τις σκέψεις του ή να ανακατευθύνει τη συζήτηση.

«Θα χρειαστώ λίγο χρόνο για να το επεξεργαστώ»

Χαρακτηριστικό γνώρισμα του EQ είναι η αυτοσυγκράτηση, ή το να σκέφτεσαι πώς να ανταποκριθείς σε έντονα συναισθήματα αντί να ενεργείς παρορμητικά.

Αυτή η φράση δείχνει αυτογνωσία και μια σαφή προσπάθεια να ρυθμίσετε τα συναισθήματά σας με υγιή τρόπο πριν η συζήτηση γίνει αντιπαραγωγική ή θερμή, εξηγεί η Han.

Το πιο σημαντικό είναι ότι η φράση αυτή σας επιτρέπει να επανεξετάσετε τη συζήτηση μετά από κάποιο προβληματισμό, ώστε να επανέλθετε σε αυτήν με μια πιο ήρεμη, πιο μελετημένη απάντηση.

«Το να έχεις υψηλό EQ δεν σημαίνει ότι καταπιέζεις ή προσποιείσαι τα συναισθήματά σου», λέει η Han. «Έχει να κάνει με την κατανόησή τους και την αποτελεσματικότερη επικοινωνία αυτών των σκέψεων και συναισθημάτων - η οποία είναι μια δεξιότητα που μπορεί να κάνει τη δουλειά όλων μας ευκολότερη», καταλήγει.

ΣΧΕΤΙΚΑ