Πιερρακάκης: Υιοθετούμε τα αυστηρότερα κριτήρια στην Ε.Ε. για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια - Η ελάχιστη βάση εισαγωγής και τα δίδακτρα

NEWSROOM
Πιερρακάκης: Υιοθετούμε τα αυστηρότερα κριτήρια στην Ε.Ε. για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια - Η ελάχιστη βάση εισαγωγής και τα δίδακτρα

O κ. Πιερρακάκης ξεκαθάρισε ότι τα προπτυχιακά προγράμματα των δημοσίων ΑΕΙ «είναι δωρεάν και θα είναι δωρεάν».

Ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, μετά τη χθεσινή παρουσίαση του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, μίλησε σήμερα τονίζοντας πως έχουν μπει πολύ αυστηρά κριτήρια, τα αυστηρότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην Ειδική Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και στο πώς θα λειτουργεί για την είσοδο στα μη κρατικά ΑΕΙ.

«Έχουμε μια Ειδική Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, η οποία θα προκύπτει πώς; Έχουμε τέσσερα επιστημονικά πεδία σαν τις παλιές Δέσμες. Στο καθένα από αυτά υπάρχει ένας μέσος όρος επιδόσεων των μαθητών. Από αυτούς τους τέσσερις μέσους όρους παίρνουμε τον μικρότερο και τον πολλαπλασιάζουμε με τον συντελεστή 0,8 (αντίστοιχος και της ΕΒΕ) και βγαίνει ένας και μόνο βαθμός… Αντιστοιχεί σε ένα πλαφόν ουσιαστικά, που κάτω από αυτό δεν υπάρχει είσοδος.
Κάποιος ο οποίος, μέσω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, όπως έχει προκύψει στις Πανελλήνιες, δεν μπορεί να μπει στα τμήματα του ελληνικού δημόσιου πανεπιστημίου, ουσιαστικά δεν θα μπορεί να μπει και στα μη κρατικά», ανέφερε σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Οι κανόνες για τη λειτουργία των μη κρατικών πανεπιστημίων

Ο υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε τόσο στους κανόνες για τη λειτουργία των μη κρατικών πανεπιστημίων, για το πώς θα παίρνουν άδεια, αλλά και για τα δίδακτρα.

«Τα Νομικά Πρόσωπα Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης αφορούν μόνο στρατηγικές συνεργασίες και παρουσίες στη χώρα μας, υπάρχουν ποιοτικές προϋποθέσεις.

Αυτοί που θα έρθουν θα είναι μόνο σοβαροί, και υπάρχει ενδιαφέρον από σοβαρά πανεπιστήμια. Θα είναι παραρτήματα με μίνιμουμ 30 καθηγητές, για να εξετάσει την αίτηση η ΕΘΑΕΕ (Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης).

«Υπάρχουν και κάποιοι κανόνες που πρέπει να τηρήσουμε σε σχέση και με όλη την υφιστάμενη συνταγματική αποτύπωση του πώς λειτουργεί η Ανώτατη Παιδεία στη χώρα μας. Αυτά που δημοσιεύτηκαν είναι οι "κόφτες", είναι τα ελάχιστα, γιατί πρώτον κάθε σχολή θα βάζει τα δικά της κριτήρια, τα οποία δεύτερον θα πρέπει να είναι αντίστοιχα του μητρικού πανεπιστημίου, και τρίτον τα κριτήρια αυτά θα πρέπει να τα εγκρίνουμε και εμείς. Η ΕΘΑΑΕ θα λαμβάνει στον φάκελο και τα κριτήρια.

Ουσιαστικά μίνιμουμ τρεις σχολές, όπως στα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια, με εξαίρεση αν κάποιο πανεπιστήμιο είναι στα Top 20 πανεπιστήμια του πλανήτη. Αυτά είναι μόνο κάποια από τα κριτήρια, πρέπει να κάνουν έρευνα, και οι καθηγητές θα εξελίσσονται με αντίστοιχο τρόπο με τα δημόσια» διευκρίνισε ο Κυριάκος Πιερρακάκης.

Τι θα ισχύει με τα δίδακτρα

Όσον αφορά το ύψος των διδάκτρων, ο υπουργός Παιδείας τόνισε πως δεν ισχύουν διάφορες αναφορές για τριψήφια ή πολύ ακριβά δίδακτρα, καθώς ότι «κάτι τέτοιο δεν θα πετύχαινε εδώ».

Επεσήμανε πως «τα κριτήρια θα είναι κομμάτι του προς έγκριση φακέλου από την ανεξάρτητη αρχή. Εγώ είμαι μεγάλος οπαδός της κοινής λογικής και πολλά σημεία της κριτικής την παραβιάζουν».

Ακόμη, ο κ. Πιερρακάκης ξεκαθάρισε ότι τα προπτυχιακά προγράμματα των δημοσίων ΑΕΙ «είναι δωρεάν και θα είναι δωρεάν», ενώ υπενθύμισε ότι «σε μεταπτυχιακά υπάρχουν δίδακτρα με ερμηνεία του ΣτΕ».

Σημειώνεται πως, με βάση τον σχεδιασμό, το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, το οποίο αποτελείται από 200 άρθρα, αναμένεται να εισαχθεί άμεσα στη Βουλή, προκειμένου να ψηφιστεί μέσα στον Φεβρουάριο και η λειτουργία τους θα ξεκινήσει από το ακαδημαϊκό έτος 2025/2026.

Πηγή: iefimerida.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ