Ο ρόλος της Θεσσαλονίκης στο πεδίο της τεχνολογίας και μια πλατφόρμα διαλόγου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη
Τον κεντρικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Θεσσαλονίκη σε όσα συμβαίνουν γύρω από τις νέες τεχνολογίες, επισήμανε ο μέχρι σήμερα υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), Σταύρος Καλαφάτης, μιλώντας σήμερα στο συνέδριο με τίτλο «South-East Europe BEYOND Leadership Dialogue», που πραγματοποιείται στην πόλη, στο πλαίσιο της έκθεσης τεχνολογίας και καινοτομίας Beyond. «Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα παραμένει μια από τις κορυφαίες προτεραιότητες στην ατζέντα μας. Κάναμε τεράστια βήματα τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Και εδώ στη Θεσσαλονίκη συμβαίνουν σημαντικά πράγματα και ένας από τους κύριους στόχους μας είναι η πόλη να παίξει κεντρικό ρόλο σε ό,τι αφορά τις νέες τεχνολογίες. Χτίζουμε το οικοσύστημα της Θεσσαλονίκης τα τελευταία λίγα χρόνια και ενθαρρύνουμε άπαντες να συμμετέχουν σε αυτό, γιατί πιστεύουμε στις συνέργειες. Οι νέες τεχνολογίες δημιουργούν μια νέα ατμόσφαιρα, νέο περιβάλλον, και είναι πολύ κρίσιμο (οι χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης) να εξερευνήσουμε μαζί αυτό το άγνωστο μέλλον, μέσω των τεχνολογιών. Σε αυτό στόχος είναι η Θεσσαλονίκη να παίξει κρίσιμο ρόλο, θα είναι καταλύτης» είπε.
Την ανάγκη οικοδόμησης ενός ψηφιακού οικοσυστήματος στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, βασισμένου στην εμπιστοσύνη και τις κοινές αξίες, υπογράμμισε ο Κωνσταντίνος Φουτζόπουλος, εκτελεστικός διευθυντής του SEE BEYOND Leadership Dialogue. «Τα Βαλκάνια είναι μια περιοχή αξιοσημείωτης ποικιλομορφίας, πολλών διαφορετικών πολιτισμών, ιστορίας και φιλοδοξιών. Σήμερα, στην ψηφιακή εποχή, για μια ακόμα φορά, φιλοδοξίες και προκλήσεις διασταυρώνονται και καθώς πλοηγούμαστε εν μέσω αυτών των προκλήσεων, είναι επιτακτικό να έρθουμε κοντά ως περιοχή, να υιοθετήσουμε τη λογική της συνεργασίας, να ανταλλάξουμε γνώση και να οικοδομήσουμε ένα κοινό όραμα για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Ισχυροποιώντας τη συνεργασία, μπορούμε να μοχλεύσουμε τη δύναμη της τεχνολογίας, για να αντιμετωπίσουμε κοινές προκλήσεις και να γεφυρώσουμε το ψηφιακό χάσμα» υπογράμμισε ο κ.Φουτζόπουλος.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι κατά την περίοδο της πανδημίας, τόσο η Ελλάδα όσο και τα υπόλοιπα κράτη της περιοχής έγιναν μάρτυρες της μεταμορφωτικής δύναμης της ψηφιακής τεχνολογίας. Ωστόσο, «η ψηφιακή πρόοδος δεν έφτασε σε κάθε γωνιά της περιοχής, υπάρχουν και επιμένουν οι ανισότητες στην πρόσβαση των πολιτών στην ψηφιακή τεχνολογία και είναι συλλογική ευθύνη να γεφυρώσουμε το χάσμα, ώστε να μη μείνει κανείς πίσω στην εποχή της ψηφιακής επανάστασης. Για να το πετύχουμε, χρειάζεται να χτίσουμε ένα οικοσύστημα ψηφιακής συνεργασίας με κοινές αξίες και να δημιουργήσουμε πλατφόρμες για διάλογο μεταξύ των κυβερνήσεων, της κοινωνίας των πολιτών, των πανεπιστημίων και του ιδιωτικού τομέα, ώστε να δημιουργηθούν καινοτόμες και βιώσιμες λύσεις για την ψηφιακή διακυβέρνηση, την κυβερνοασφάλεια, την ενεργειακή ασφάλεια, την προστασία των δεδομένων κτλ. Στόχος του Leadership Dialogue είναι ακριβώς να λειτουργήσει ως μια τέτοια περιφερειακή πλατφόρμα συνεργασίας και διαλόγου, όχι μόνο στο πλαίσιο της Beyond και στη Θεσσαλονίκη, αλλά όλον τον χρόνο και σε άλλες περιοχές» επισήμανε και συμπλήρωσε ότι η περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης χρειάζεται περισσότερο διάλογο και συνεργασία.
Aπό την πλευρά του, ο Μιχάλης Στάνγκος, συνιδρυτής των Industry Disruptors Game Changers, εταίρος του επενδυτικού ταμείου L-Stone και CEO της εταιρείας ΜSCΟΜΜ, εκ των συνδιοργανωτών της Beyond, επισήμανε: «Είναι η πρώτη φορά που οργανώνουμε το "South-East Europe BEYOND Leadership Dialogue", με στόχο να καθιερώσουμε έναν γόνιμο διάλογο ανάμεσα στις βαλκανικές χώρες, σε μια προσπάθεια να δούμε πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε τον ψηφιακό μετασχηματισμό και να χτίσουμε τα σωστά δίκτυα, προκειμένου μεταξύ άλλων να υποστηρίξουμε και να προωθήσουμε τα επιχειρηματικά μυαλά της περιοχής μας και να εκμεταλλευτούμε την Τεχνητή Νοημοσύνη και την τεχνολογία γενικά, προς όφελος της περιοχής μας» είπε._